Faceti cunostiinta cu Fiat 500e, cel mai nou membru al garajului nostru virtual

De cand am condus primul Fiat 500 electric, am ramas impresionat de dinamica, pe care nu o poti banui dupa ce ai condus varianta clasica si de tinuta de drum cu o nuanta mai buna decat la varianta cu motor cu ardere interna, datorita centrului de greutate mai coborat.

Amplasarea acumulatorului sub podea rezulta intr-un centru de greutate coborat si o tinuta de drum asemanatoare unui go-kart, fara inclinari sesizabile pe viraje.

Fiat 500e s-a nascut din constrangerile legislative californiene, unde pentru a compensa consumul si poluarea generata de celelalte modele ale grupului FCA (FiatChryslerAutomobile) a fost necesara punerea in vanzare a unui model electric.

Lansarea si comercializarea Fiat-ului 500e doar in statul american cu cele mai severe legi antipoluare, California, este marcata pentru totdeauna de afirmatia regretatului Sergio Marchione, care a declarat cu aceasta ocazie, luna Mai 2014, ca spera ca publicul sa NU cumpere acest model, fiindca FCA ar pierde 14.000 USD la fiecare unitate vanduta.

In modul caracteristic, direct si brutal de onest, CEO-ul FCA exprima atunci public ingrijorarea de la etajele executive ale industriei auto, care privea cu scepticism orientarea politica spre electromobilitate, cata vreme nu avea inca solutiile tehnice si cele comerciale pentru a realiza profitul asteptat de investitori.

In plus cu exceptia Tesla si BYD care isi produc singuri acumulatorii, toti ceilalti producatori globali sunt dependenti de furnizorii chinezi, coreeni si japonezi pentru elementele necesare fabricarii acumulatorilor.

Solutia gasita pentru Fiat 500e a fost cea de investitie minima pentru inginerie, productie si dezvoltare prin inglobarea tehnologiei Bosch, utilizata si de alti producatori si asamblarea in Mexic, la Toluca, o fabrica in exploatare de ani buni pentru alte modele FCA.

Rezultatul este un automobil electric de oras, simpatic si eficient, de care este foarte usor sa te atasezi repede, prin avantajele de economicitate si usurinta de parcare pe care le ofera in traficul urban.

Despre cum se conduce si cat costa exploatarea acestui model electric veti afla mai multe detalii de la Marian Nica, fericitul proprietar al unui Fiat 500e importat de firma Global EV Conect din insorita Californie, pe care l-a „parcat” recent in garajul nostru virtual.

AERO parcat in curtea fericitului proprietar

Iata ce ne povesteste Marian despre experienta de achizitie:

Aș vrea să spun câteva cuvinte despre experiența avută la achiziționarea Fiat-ului 500 e de la Global EV Conect din Oradea.

A fost dragoste la prima vedere, cu o lună înainte de achiziționare nici nu știam că există acest model în varianta electrică.

Lucrurile s-au aranjat atât de bine încât merită povestit: După o primă discuție cu domnul Barna, ne-am dat seama amândoi că putem avea încredere unul în celălalt, iar domnul Barna a făcut un gest unic: a trimis mașina mai aproape de mine pentru că eu nu aveam timp să ajung până la Oradea pentru un drive-test.

Mașina a ajuns pe trailer până la Craiova și a așteptat câteva zile până am ajuns să o văd, apoi după alte câteva zile domnul Barna a venit în Craiova și mi-a adus mașina până la Balș.

Totul a fost exact ca în descriere și pentru a păstra un client mulțumit domnul Barna a mai făcut un gest, la solicitarea mea, dumnealui mi-a trimis un set de telescoape noi pentru că cele de pe mașină aveau o uzură normală vârstei, altfel singura diferență sesizabilă între comportamentul unei mașini noi și cea pe care tocmai o achiziționasem. 

După câteva săptămâni de mers, range-ul a crescut de la 155 km în momentul achiziției la 192 km, oricum când ajung la 40% din capacitatea acumulatorului îl pun la încărcat.

Abia aștept să găsesc timpul necesar și să plec într-o călătorie mai lungă, în care să am timpul necesar să vizitez împrejurimile în timp ce mașina stă la încărcat.

Doresc tuturor viitorilor posesori de EV să aibă parte de experiențe similare cu cea avută de mine, este o diferență enormă între comportamentul față de clienți al vânzătorilor de fosile și felul în care am relaționat cu dl. Dan Barna.

Inscrierea in „garajul nostru virutal” este pe baza de voluntariat si are scopul de oferi celor interesati de electromobilitate, opinii calificate si informatii despre consum si costuri de exploatare din partea PROPRIETARILOR.

Incercam sa evitam in acest fel informatiile prezentate intotdeauna in culori roz de catre producatori (vezi si noul scandal VW in SUA legat de consumul de combustibil), sau cele ale unor jurnalisti, suspectati ca ar incasa sume frumoase pentru a lauda unul sau altul dintre modele.

Informatiile de consum si costuri de intretinere provin de la acei adoptatori timpurii ai electromobilitatii, care au platit pretul automobilului electric din buzunarul propriu si doresc sa impartaseasca impresiile bune si rele cu comunitatea noastra la www.electromobilitate.com

Atentie la consumul exprimat in km/kWh (stil american mile/gallon) !
8.2 km/kWh inseamna 12.2 kWh/100km

Iata ce ne mai povesteste Marian Nica, la inrolarea Fiat-ului 500 in „garajul nostru virtual”:

Ieri s-a împlinit o lună de conviețuire cu Fiat 500 E(AERO) așa am botezat-o, ca pe asociație, avem deja 1000 km rulați pe caniculă. Ne înțelegem din ce în ce mai bine și reușim consumuri din ce în ce mai mici.

Aș vrea să cunosc și alți posesori de Fiat 500 E, ieri am mers la reprezentanța Fiat din Craiova în încercarea de a conecta telefonul cu mașina prin intermediul aplicației Uconnect, dar nu am reușit, însă am obținut promisiunea că până data viitoare își vor face temele.


Consumul mediu este între 13-14 kWh/100 km, depinde de mulți factori. Parcursul zilnic este în medie de 10-20 km, iar o dată sau de două ori pe săptămână ajung la 60-70 km.

Încărcarea o fac de regulă la locul de muncă, unde cu sprijinul asociației AERO, reprezentată de Tudor Roșca, am montat o stație de încărcare Type 2, în rest acasă la 220 V. Până acum nu a fost nevoie să încarc în altă parte, însă m-am dotat cu un cablu adaptor de la type 2 la type 1 ca să pot folosi și stațiile publice care au atașate cablu cu ștecher, nu doar prize.

Când timpul îmi va permite, vreau să fac o plimbare pe Transalpina, la Rânca am montat un Wallbox Tesla la cabana Teleski și pot alimenta. La momentul potrivit voi transmite informații.

Bun venit Fiat 500e – AERO si Marian Nica in garajul nostru virtual. Asteptam cu mult interes experientele electrizante si costurile de exploatare ale micutului californian ajuns in Oltenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.