După o privire amănunțită la comportamentul celor mai mici participante la proiectul Electromobilitate în primul episod și al compactelor în cel de al doilea, a venit timpul să analizăm cum au trecut proprietarii celor mai mari modele peste primul sezon rece, începând cu VW ID.3.
Despre consumul ridicat la temperaturi scăzute și drumuri scurte în oraș cu noul model lansat de grupul VW pe platforma globală dedicată MEB, ați auzit în direct de la proprietari, începând din noiembrie. Nici opinia despre ajutorul oferit de pompa de căldură, cu care sunt echipate variantele pentru Norvegia nu pare deocamdată favorabilă, dar speranțele sunt că viitoarele actualizări de soft vor rezolva o parte din probleme, înainte de al doilea sezon rece.

Odată cu încălzirea vremii consumul celor trei participanți a scăzut sub 18.5 kWh/100 km în condițiile descrise de proprietari după cum urmează.

Consumul a scăzut, fiind influențat de temperatura exterioară. Și săptămâna aceasta am avut trei zile în care nu am condus mașina, fiind în service pentru update soft la versiunea intermediara 2.0 (cea finală fiind 2.1 sau 3.0).
Adaug aici câteva impresii despre softul 2.0, ce va fi destul de apropiat de versiunea finală. Experiența cu partenerul de service (Euro Tehno Group Otopeni) a fost foarte bună. Mașina a fost la ei 48 de ore, timp în care am avut o mașină (termică) la schimb. Printre lucrurile noi:
– Android auto;
– consumul este dat cu o precizie de 0.1 și nu de 1.0 cum era în versiunea precedentă;

Aplicația pentru telefon afișează starea de încărcare cu o precizie de 1%, în trecut fiind de 5%.
O altă modificare pe care am remarcat-o a fost legată de sistemul de frânare: pedala de frână nu se mai mișcă de două ori atunci când se deschide ușa șoferului (nu era deranjant, dar era cam ciudat să vezi pedala mișcându-se singură), iar al doilea și cel mai important pentru mine, puterea de frânare este mai liniară acum.
Efectul se pare că este vizibil la condusul în D, probabil negocierea între frâna mecanică și cea recuperativă fiind setată altfel în 2.0, iar feeling-ul este similar cu cel al unei mașini clasice (termice).
Alexandru, București

Săptămâna trecută am parcurs 105 km cu 15.8 kWh/100 km: câteva drumuri scurte pe lângă casa, dar cea mai mare parte din distanță a fost parcursă de soție în afara orașului la 12-16 grade Celsius, mers liniștit și constant.
Mă așteptam la 12-13 Kwh/100 Km, dar tot este o scădere substanțială față de săptămânile de dinainte.
In total în februarie am făcut 1.836 Km cu un consum mediu ponderat de 22.5 KWh/100 Km.
As rezuma că iarna autonomia la mașina mea poate varia între 150-350 Km, în funcție de condițiile meteo și viteză.
Dacă ar fi sa pun o singură cifră, mă pot baza pe o autonomie de 225 Km indiferent că merg pe autostradă sau pe drumuri scurte în oraș.
Cosmin, București

ID.3-ul meu a mers din nou cu precădere extra-urban, făcând naveta Timișoara-Arad în regim de drum național și autostrada. Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru luna Februarie au adus media cea mai mare de temperatura săptămânală de când am achiziționat mașina, dar și cel mai redus consum, care se datorează și rulajului constant pe drumuri externe.
Din cei 859 km făcuți săptămâna trecută, 650 km au fost efectuați în afara orașului. Ca să completez informațiile oferite de @Cosmin Nitu
Consumul meu pe Februarie a fost de 22.08 kWh/100 km, KM totali: 2.974.
Acum, că am încheiat sezonul de iarnă, pot spune că ID.3 oferă o autonomie între 150 km (cel mai rău caz) și 280-300 km (cel mai bun caz). Iar autonomia pe care te poți baza este undeva la 180 – 220 km având în vedere că nu mergi până când acumulatorul e complet descărcat. Confirm datele oferite de Cosmin N.
Daniel, Timișoara
In loc de concluzie
Așa cum se întâmplă cu toate automobilele, indiferent dacă sunt electrice sau cu motoare termice, consumul crește iarna. Cu tehnologia actuală, timpul de încărcare când acumulatorii sunt reci este mai mare, ceea ce generează disconfort la drumuri mai lungi sau celor ce nu pot încărca acasă sau la serviciu.
Cât de mult crește consumul depinde de o mulțime de factori, începând cu temperatura exterioară și cea interioară, viteza de circulație, lungimea drumurilor și frecvența opririlor, starea drumului (acoperit de apă, zăpadă sau gheață), direcția vântului, relieful și încărcarea cu persoane și bagaje și nu în cele din urmă stilul de condus.
Având suficiente date doar de la Daniel pentru perioada noiembrie-februarie, ne vom limita la a spune că în cazul lui de utilizare consumul mediu (ponderat) pentru cele patru luni a fost 22.3 kWh/100 km pentru un parcurs de 8.330 km.
In următorul episod vom compara consumul din sezonul rece realizat de echipa Niro și cele doua Peugeot-uri 2008, cu cel al celor trei ID.3 participante la proiectul Electromobilitate.
Ce alte experiențe ați acumulat în prima iarnă cu noul VW ID.3? Scrieți-ne pe adresa [email protected], la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested in the subject. Starting from 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.