La finalul unui an marcat de creșteri ale costurilor cu energia, indiferent de forma utilizată: electrică, gaze sau carburanți, ne propunem să inițiem un dialog despre încărcarea de la panourile solare.
Colegii noștri, care au investit sume considerabile în instalații fotovoltaice, au făcut calculul amortizării pe baza consumului casnic sau pentru activități economice, dar și pentru predictibilitatea cheltuielilor și din convingeri ecologice. Chiar dacă nu a fost primul gând, ulterior, ca un fel de bonus pentru efortul depus, au adăugat încărcarea mașinii, ceea ce duce la accelerarea amortizării investiției.
Calitatea de prosumator și taxa pe soare au venit să complice socoteala, la fel cum se întâmplă și după extinderea instalației inițiale sau modernizarea cu noi investiții, după cum bine zice dom’ profesor Paul, care a instalat panouri foto voltaice la bloc, de unde încarcă Kona și Springul familiei:
Problema e că mereu apar chestii noi, mai performante sau care au funcții noi, de care îți dai seama că ai nevoie și pe care le cumperi înainte de amortizarea sumei investite inițial…
Paul – Kona, Bailesti
Pe lângă câteva exemple, rezultate din bilanțul echipei proiectului Electromobilitate pentru anul 2022, suntem interesați să aflăm experiențele voastre, despre care s-a scris în repetate rânduri pe blog. In special dorim să aflăm cum calculați costul încărcării de la soare?
Este ZERO pentru încărcare, amortizarea fiind transferată pe consumul casnic sau cel al activităților economice desfășurate cu energie fotovoltaica, o soluție de simplificare acceptabilă? Sau ar trebui considerată cotă parte din amortizare, proportional cu consumul, minus economia făcută circulând electric, în loc de carburanți? Există și un bonus pentru eliminarea emisiilor de CO2 la eșapament?
Suntem în căutarea unor practici acceptabile pentru utilizarea zi de zi, nu în elaborarea unor teze complexe de doctorat.
- „99% încarc de la soare” – automobile electrice și energia solară, două subiecte nedespărțite
- 12 luni cu un ZOE 41 second hand, alimentat de la soare
- Citigo, e-Up! și încărcarea cu energie electrică de la soare
- Niro, ID.4 și IONIQ 5 – călătorii de vară și încărcare de la soare
- Dacia Spring, e-Up și Citigo – una caldă, una rece și încărcare de la soare
- Cum alimentez o saună și două electrice de la soare
- Cum încarc Hyundai Kona de la soare?
- A fi sau a nu fi… proSUMAtor
Costuri cu alimentarea și încărcarea Mitsubishi Outlander PHEV (Sibiu)
In episoadele trecute, am amintit costul combinat carburant+energie comunicat de Octavian (SB) pentru Outlander. Comparația cu orice model 100% electric BEV), indiferent de sursa de încărcare utilizată de colegii noștri, a fost de fiecare dată în avantajul soluției BEV.
De curând Octavian a deschis un nou capitol din seria comparațiilor mai puțin obișnuite publicate pe blog, prezentând un caz de utilizare foarte practic cu Dacia Spring în oraș și cu Outlander la călătorii lungi sau transport de materiale.
În ultimele 4 luni am parcurs la fel de mulți kilometri cu amândouă mașinile. De observat este faptul că deplasarea cu Mitsubishi Outlander PHEV a fost de patru ori mai costisitoare decât cu Dacia Spring.
În final, vreau să mărturisesc că nu pot renunța la Mitsubishi, indiferent cât de mult costă 100 km. Mașinile nu se exclud una pe alta, dar se pot completa.
Octavian (SB) – Dacia Spring și Outlander PHEV – bilanț după patru luni de utilizare paralelă
După 19 luni de monitorizare a consumului și costului cu energia electrică și benzina pentru Outlander, creșterea cheltuielilor este evidentă. Pentru ultimele patru luni din 2022, acestea au depășit 50 lei/100km, cu toate că drumurile scurte în oraș au fost parcurse cu Dacia Spring.
Costul cu încărcarea în decembrie – echipa proiectului Electromobilitate
Pe baza valorilor comunicate de colegii noștri, luna decembrie confirmă ceea ce electromobiliștii au învățat cu buzunarul propriu: costul cu încărcarea depinde de sursa de electroni, mai mult decât de efciența unui anume model electric utilizat.
Câteva concluzii pentru luna decembrie:
- bine de știut pentru cei ce plănuiesc excursii în străinătate în 2023, cele mai mari costuri de încărcare sunt comunicate de Dan pentru Kona în Elveția (34.22 lei/100km);
- cele mai mici costuri, 0.48 – 1.33 lei/100km, la raportează cinci colegi care încarcă la locul de muncă, la stațiile primăriei Cluj sau la Tesla Supercharger;
- costurile ZERO raportate în luna decembrie rezultă fie de la încărcarea:
- cu cupoane Kaufland;
- de la panourile fotovoltaice.
După ce am analizat pe larg costurile cu încărcarea comunicate de echipa noastră în decembrie, revenim la întrebarea din primul paragraf: Cum calculați costul încărcării de la instalația fotovoltaică personala?
Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com cu precizarea dacă doriți ca informațiile să fie publicate pe blogul electromobiliștilor. Mulțumim pentru colaborare!
Pe lângă rapoartele săptămânale pentru fiecare echipă în parte, găsiți mai jos lista articolelor dedicate costurilor cu încărcarea în 2022:
- Costuri cu încărcarea în luna noiembrie – realități, mituri și distorsionări
- SERIAL – costuri cu încărcarea în lunile septembrie și octombrie (episodul 7)
- SERIAL – costuri cu încărcarea luna august (episodul 6)
- SERIAL – costuri cu încărcarea luna iulie (episodul 5)
- SERIAL – costuri cu încărcarea în lunile aprilie și mai (episodul 4)
- SERIAL – costuri cu încărcarea în luna martie (episodul 3)
- SERIAL – cu cât s-a scumpit încărcarea cu energie electrică? (episodul II – februarie)
- SERIAL – Cu cât s-a scumpit încărcarea cu energie electrică?
- Care este prețul real pentru încărcarea electricei cu 1KWh ?
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.