FOTOREPORTAJ: Primul test drive cu Mustang Mach-e

După prima întâlnire în spațiul expozițional de la CES – Consumer Electronics Show în ianuarie 2020 și a doua într-o parcare pe traseul de test drive preferat de jurnaliștii din zonă în prag de Crăciun, ieri a sosit mult așteptatul moment al primului test drive.

Deși înscrierile pentru Mach-e au demarat în iulie 2020 și livrările trebuiau să înceapă în ianuarie 2021, de la programarea inițială au trecut două luni, procesul fiind întârziat mai întâi de probleme de calitate, după cum informează Ford, apoi de un prim recall.

Am preluat modelul Premium, acumulatorul mare și tracțiune integrală, de cum a fost descărcat din camionul de transport, fără timpul necesar pregătirii de vânzare, cu o sumedenie de etichete lipite peste tot și huse de protecție în interior. Prima dată l-am condus pe exact același traseu pe care venisem la dealerul local cu TM 3, pentru o primă comparație de consum.

Noul Mustang Mach-e și Model 3, teoretic nu fac parte din același segment, Mach-e țintind direct spre Model Y, dar TM 3 rămâne etalonul de eficiență și autonomie în această categorie de preț, cu care trebuie să se măsoare orice nou venit pe piață. Primele ore petrecute împreună aveau să dezvăluie însă câteva surprize.

Cu o gardă la sol mai mare și anvelope 225/55/19, Mach-e se încadrează ca profil în categoria crossover de dimensiunii mijlocii.

Spre deosebire de Model Y, deși poziția la volan este mai înaltă și accesul este foarte ușor, înălțimea deschiderii ușilor este identică cu cea de la Model 3, lipsind aproximativ 10 cm pe înălțime față de Model Y.

O privire mai atentă arată că ușile acoperă pragul foarte înalt, spațiul interior fiind mai apropiat celui din Model 3 și departe de Model Y.

(NOTĂ: nu doar pragul, ci si interiorul acestui model oferit pentru test drive, a fost neobișnuit de murdar, trădând interesul ZERO al dealerului pentru vânzarea de electrice, așa cum urma să înțeleg prea bine din dialogul ce a urmat test drive-ului).

Întotdeauna a rămas un punct de critică accesul dificil la portbagajul foarte adânc oferit de Model 3. In schimb, deschiderea mare oferită de hayonul Mach-e și a acționarea electrică a acestuia, înlătura orice grijă despre cum vom încărca obiectele voluminoase.

Spațiul de depozitare din fata, poate fi utilizat pentru alimente și băuturi păstrate cu gheață, este compartimentat și dispune de un dop de golire pentru apa ce rezultă după topirea gheții, un detaliu îndrăgit de amatorii de camping și nu numai.

Odată urcat la volan te întâmpina o serie de comenzi clasice, altele mai inovative și doua ecrane cu caractere mari și imagini intuitive si ușor de citit.

Am trecut peste îngrijorarea creată de faptul că la 74% SOC autonomia estimată era de doar 97 mile (156 km), încercând să mă conving că la acest exemplar având doar 37 mile la bord (60 km), socoteala se bazează pe consumul din timpul primelor probe NVH (zgomote) pe pista de la fabrică și cele din timpul încărcării și descărcării pentru transportul din Mexic, prin urmare nu sunt reprezentative pentru o călătorie în condiții „normale”.

Mai ciudate mi s-au părut alegerile designerilor pentru butonul de volum clasic plasat pe ecranul vertical, butonul de pornire/oprire (după trei ani cu Tesla, te dezobișnuiești complet de această operație) și mânerele de care iți sprijini mâna, când apeși butonul de deschidere al portierelor, denumite cu haz de Cristi Tudor „cârligele”.

Odată pornit la drum, toate gândurile critice au dispărut, atenuate de o suspensie mult mai potrivită pentru drumurile de proastă calitate din Motor City, decât rigiditatea sportivă a suspensiei cu care echipează Tesla, Model Y și mai ales Model 3, care transmite pasagerilor toate gropile de pe sosea fără milă.

In liniștea tracțiunii electrice, se auzea doar un fluierat cu frecvență diferită la accelerare și decelerare, pe care amintirile de la curse, au asociat-o cu cea a angrenajului dintre două roți dințate, singurul suspect fiind reductorul, dar se poate să mă înșel.

Că tot vorbeam de accelerație, este rapidă, plăcută și liniară, dar se termină mai repede decât la Tesla, care continua să împingă până la viteze foarte mari, realizabile în condiții legale doar pe Autobahn-ul german.

Deși are un indicator de consum al energiei repartizat pe consumatori, asemănător cu e-Up, Citigo, Kona și Niro din mini flota proiectului Electromobilitate, nu prea m-am împăcat cu cele indicate la bord.

In prima imagine (stânga) pentru primul tronson al călătoriei de 30.6 mile (49 km) înainte de preluarea Mustang-ului electric, consumul indicat este 2.6 mile pe kWh, care transformat în unități mai familiare reprezintă 23.9 kWh/100 km.

In schimb, pentru primii 10 km (6.6 mile) conduși de mine, consumul indicat nu poate fi cel real, ținând cont că a cuprins mai multe accelerații de la semafor și 6 km de autostradă, parcurși la 120 km/h. Poate este vorba doar un setting, poate un bug care va fi rezolvat la primul update OTA.

Primele concluzii

Mach-e este o prezență bine venită în peisajul electricelor din America de Nord și piețele globale, unde va fi exportat de îndată ce producția din Mexic trece de primele obstacole de calitate.

Ceea ce pe hârtie pare o concurență directă pentru Model Y, în realitate lasă de dorit la volumul și organizarea spațiului interior, chiar dacă exteriorul este foarte reușit și mai atractiv pentru multa lume.

Odată trecut de pragul care te asigură ca ești într-un Mustang (nu într-un Ford), poziția la volan este confortabilă, comenzile sunt la îndemână, antifonarea superbă și accelerația de pe loc foarte bună.

Am îndrăgit de îndată imaginea 360 oferită pe ecranul central la manevrele cu spatele și sper ca există undeva ascuns în meniul de setări, o posibilitate pin care volumul sunetelor de avertizare de tot felul să poată fi diminuat.

Din punct de vedere spațiu interior, autonomie și viteza de încărcare, Mach-e este inferior concurentului direct Model Y, dar beneficiază de scutirea de taxe pentru 7.500 USD, un avantaj semnificativ de care Tesla și GM nu mai beneficiază.

Ritmul livrărilor, rezolvarea problemelor de calitate și colaborarea dealerilor, vor fi in cele din urmă factorii decisivi dacă Mach-e poate acapara un segment semnificativ din piața de automobile electrice în America de Nord.

Ce alte detalii despre Mustang Mach-e ați dori să cunoașteți? O revenire la dealerul local este întotdeauna o mare plăcere, prilejuită de exponatele din show room.  

Scrieți-ne pe adresa [email protected], la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

1 Response

  1. Alin Obrocaru spune:

    Personal exteriorul nu ma incanta, mi se pare hidos, am impresia ca au vrut sa inglobeze detaliile unei masini sport – in ceva nou dar „arhivat .zip”
    Tableta de la interior nu ma incanta, este mare, iar daca acele nuante de rosu exista si in realitate, vizibile cu ochiul liber, atunci sunt dezamagit de Ford.
    Manerele exterioare parca ar fi fost gandite sa tina umerasul cu camasa noua.
    Eu cred ca au vrut sa aduca inima de „big block” american in zona de electrice – fara sa tatoneze si sa experimenteze piata. Au aruncat cartile prea repede…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.