Weekend-uri de Octombrie cu Ioniq Electric (Partea a doua)

In cel de-al doilea weekend din luna Octombrie am plecat de la Timisoara la Oradea si Baile Felix pentru cateva zile de odihna si relaxare. Spre deosebire de mine, vineri la pranz, Ioniq-ul avea bateria incarcata 100% si eram pregatiti de plecare. Stiind din experientele anterioare care este autonomia disponibila, nu am facut niciun fel de planificare pentru drumul de aproximativ 200km. Stiam care este destinatia si am pornit la drum.

Si de data aceasta masina era incarcata tot cu 4 persoane, insa aveam ceva mai multe bagaje, dar temperatura s-a mentinut in jurul a 20 grade Celsius. Prima parte, de la Timisoara la Chisineu-Cris am condus eu, iar de acolo, exprimandu-si dorinta de a trai pentru prima data experienta Ioniq Electric, a preluat „carma” tatal meu. Datorita faptului ca este o persoana deschisa spre tehnologie si experiente noi, s-a acomodat destul de repede cu masina, conducand-o fara a avea o grija excesiva la apasarea pedalei de acceleratie. In schimb, a avut nevoie de cateva zeci de kilometri pentru a se adapta la franarea regenerativa (care era setata pe nivelul 3, conform preferintelor mele) controlata cu ajutorul acceleratiei.

Tatal meu la volanul Ioniq-ului 🙂

Am ajuns la Kaufland Oradea pentru cateva cumparaturi si incarcare discutand despre viitorul electromobilitatii, atat la nivelul tarii, dar mai ales la nivelul familiei noastre. Tatal meu este aproape convins ca urmatoarea lui masina va fi full electrica, el conducand in prezent un model plug-in hybrid.

Incarcare Kaufland Oradea – viteza medie ~ 44.5 kW (350 km/h)

Discutiile au devenit si mai interesante spre seara, cand mama mea s-a aratat foarte incantata si interesata de masini electrice, ea fiind pana acum destul de sceptica cu privire la autonomie avand o oarecare retinere fata de faptul ca o masina electrica iti limiteaza libertatea de miscare. I-am propus in repetate randuri sa vanda masina pe care o detine in momentul de fata ( Ford Focus 1.5 Ecoboost), deoarece pentru nevoile ei s-ar potrivi mult mai bine o masina electrica. Cele mai multe drumuri pe care le face nu depasesc 4-5 km, motorul pe benzina nu ajunge la temperatura optima de functionare, iar consumul de combustibil si fiabilitatea au de suferit.

Dupa discutia in care am pus in balanta costurile si beneficiile masinii electrice, mama parea incantata sa faca trecerea de la motorul cu combustie interna la motorul electric. Bineinteles, in cazul persoanelor de sex feminin, un factor imporant este design-ul, iar dupa ce am vizionat impreuna modelele electrice noi lansate ne-am oprit la Peugeot e208. Urmeaza sa ne interesam de termenele de livrare si sa ne ocupam de vanzarea fosilei!!

Intoarcerea la Timisoara s-a desfasurat normal dupa o incarcare la Penny Market Oradea la statia de curent alternativ, timp in care am vizitat centrul orasului si am baut o cafea. Am fost dezamagit insa de faptul ca statia de incarcare AC de la Hotel Continental era ocupata de doua masini cu motor pe combustie…

Hotel Continental Oradea

In concluzie, promovarea electromobilitatii prin test-drive, prin drumuri lungi si prin experienta de incarcare are un efect pozitiv, poate schimba perceptia persoanelor electrosceptice si poate inlatura anxietatea de autonomie. Asadar, chiar si persoane la care nu ne asteptam sa „imbratiseze” ideea de electrificare isi pot schimba opinia asupra acestui subiect daca ii sunt prezentate atat beneficiile cat si dezavantajele intr-un mod corect si impartial, ceea ce dovedeste primele succese ale proiectului Electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.