Grupa mare în a doua săptămână a lunii decembrie

Pentru început, să redeschidem subiectul degradării bateriilor, după ce Tesla Model Y Performance de la Brașov a împlinit un an de când a fost preluată, timp în care a parcurs 54.000km.

Tesla, prin intermediul meniului de service, oferă posibilitatea de a efectua un test de sănătate a bateriei. Pe scurt procesul implică descărcarea la sub 10% a bateriei, o pauză pentru balansarea celulelor, urmând o încărcare până la 100%. Este necesar ca mașina să fie cuplată la o stație de minim 6 kW, iar întreg procesul a durat în cazul meu cam 14 ore.

După cum se observă în poza de mai sus,degradarea bateriei este de doar 3% – o cifră excelentă după părerea mea. Bateria nu a fost menajată foarte mult, încărcând 46% din timp lent, iar în rest am căutat de fiecare dată cea mai puternică stație disponibilă. 

Primii ani de utilizare a bateriei sunt marcați de o degradare mai accentuată, fiind firesc să existe o degradare de 5-10% după 100.000 km, cel puțin în cazul Tesla.

CONSUMUL MEDIU SĂPTĂMÂNAL AL GRUPEI MARI

Adrian – Model Y Long Range, Ploiești

În săptămâna 11-17 decembrie, am înregistrat următoarele valori:

 • Kilometri parcurși: 490 km
 • Consum mediu: 17,5 kWh/100 km
 • Încărcări: 115 kWh (65 kWh AC la job și 50 kWh DC la stație publică)
 • Cost încărcări: 50 lei

Andu – Model Y Long Range, București

Săptămâna aceasta am avut doar drumuri prin București și încărcări gratuite la locul de muncă. De fiecare dată am pornit clima cu 5 minute înainte să urc în mașină, dar consumul mi se pare în continuare mare… din ce în ce mai adevărată zicala: ‘Iarna nu-i ca vara’ :).

 • Distanța parcursă: 271 km
 • Consum mediu: 22,9 kWh/100 km
 • Cost total: 0 lei
 • Cost mediu/100 km: 0 lei

Cristi – Model Y Performance, Brașov

Datele pentru săptămâna 11-17 decembrie sunt următoarele:

 • distanță parcursă: 1.614 km
 • consum mediu: 19,7kWh / 100 km
 • energie consumată în deplasare: 317 kWh
 • energie consumată staționar: 10 kWh
 • încărcări acasă: 155 kWh, cost 115 lei
 • încărcări DC: 30 kWh, cost 70 lei
 • încărcări Supercharger: 197 kWh, cost 0
 • cost mediu per 100km: 11,4 lei

În debutul articolului am scris despre cea de testare a sănătății bateriei, acum voi scrie despre alta, la fel de interesantă din aplicația mobilă: statisticile de încărcare. O funcție foarte utilă pentru analiza costurilor de încărcare și tipul acestora (lente, Supercharger sau stații publice).

Cea mai mare parte a încărcărilor a fost efectuată acasă (46%), fără panouri solare, dar având contract la Hidroelectrica costurile sunt foarte rezonabile.

Încărcările la Supercharger (32%) nu m-au costat nimic până acum, fie pentru că stațiile au fost gratuite în România (până în martie), Serbia și Bulgaria, ori deoarece am folosit o parte din cei 10.000 km gratuiți primiți la ridicarea mașinii.

Cele 22% reprezentate de “Other” sunt peste 90% încărcări DC, în alte rețele în afară de Supercharger. Pentru acestea am setat în aplicație prețul Renovatio (2.49 lei/kWh), unde am încărcat cel mai frecvent.

Totalul cheltuit pe încărcări este ușor supraestimat, având și câteva încărcări gratuite sau altele la un preț mai mic (de exemplu în Turcia, unde prețul mediu a fost de aproximativ 1.4 lei/kWh). Toate acestea au fost încadrate de aplicație în categoria Other. Dar folosind estimarea din aplicație rezultă un cost mediu de 16,7 lei/100km de-a lungul primului an de folosire, sau 2.4l de motorină pentru a putea compara mai ușor cu o mașină cu motor pe combustie.

Mihai – Skoda Enyaq, Bacău

În săptămâna 11-17 noiembrie, am parcurs cu Skoda Enyaq iV80 un total de 533 km, din care 290 km în afara localității.

 • Consumul mediu a fost de 25,3 kWh/100 km
 • Am încărcat doar acasă, prin Hidroelectrica.

Ovidiu – Model Y Performance, București

Săptămâna trecută, MYP a parcurs 407 km cu 95 kWh energie totală și cu o medie de 23,4 kWh/100 km. Drumurile au fost doar în oraș și limitrof, fiind ceva mai aglomerate decât de obicei, datorită Sărbătorilor care se apropiau.

Am avut o intrare în service pentru înlocuirea eleronului de carbon, al cărui lac s-a exfoliat, fiind acoperită de garanție.

Am avut o singură încărcare contra cost de 96 lei la o stație Eldrive în apropierea casei, asta pentru că am avut parte de deplasări neplanificate. Mai exact, pe 12 decembrie, am avut mai multe deplasări sud-nord în capitală și, în total, am petrecut 6 ore și 51 de minute la volan pentru cei 142 km, la care se adaugă cele 25 de minute pentru încărcarea rapidă. În timpul cât am stat la încărcat, am și mâncat rapid o salată de la Mega Image, după care m-am întors pe drumuri.

Conform TeslaMate, avem un consum de 24,4 kWh/100 km, acoperind și energia consumată în stand-by, iar viteza medie a fost de 19 km/h.

Tudor – Hyundai IONIQ 5 – Timișoara

În perioada 11-17 Decembrie IONIQ 5 RWD a parcurs 264 km cu un consum de 19.6 kWh/100 km. 

Toată distanța a fost parcursă în oraș și am avut nevoie de o singură sesiune de încărcare pentru care am achitat 39 RON la prețul de acasă de la Hidroelectrica.

Am folosit mult preîncălzirea în această perioadă. Energia pentru preîncălzire nu este contorizată în consumul raportat de mașină, însă se contorizează energia încărcată, iar costurile sunt raportate la energia încărcată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.