ANIVERSARE – Experiența mea după 2 ani și 60.000 km cu Tesla Model 3

Înainte de a cumpăra Tesla, în decembrie 2021, am avut un Peugeot e-2008 pentru un an și jumătate (full electric). Diferența de la o mașină pe combustie la una electrică este majoră, însă diferența dintre o Tesla și orice alt tip de vehicul, inclusiv electric, este incredibilă.

Primele experiențe cu Model 3 după un an cu Peugeot e-2008

În ordinea priorităților pentru mine:

Pasiune – experiența de condus

Tesla este făcută pentru asta și nu este neapărat vorba despre viteza la care poate ajunge cu ușurință, până și cel mai puțin-puternic model. Modul în care mașina este asamblată face ca atunci când conduci mai sportiv, să se simtă “ca dintr-o bucată”, o experiență pe care nu am avut-o înainte, deși este posibil să existe la mașini mai exotice.

Durabilitate – “să nu se strice”

In anumite zile mă urc la volan și mă gândesc: “măi, dar mașina asta nu mai are nevoie de ceva și ea?”, și merg la drum minunat, cum ea doar merge, și atât, nu cere mai nimic.

Pe parcursul celor doi ani am avut două vizite la service:

  • Prima a fost pentru a înlocui o prindere la portbagaj, opțional și inclus în garanție.
  • A doua vizită în service a fost o verificare totală. La o suspensie a fost înlocuită o prindere și senzorul sistemului de închidere al capotei a fost înlocuit (se închidea, doar că nu știa mașina că e închis).

Pe lângă aceste vizite, am schimbat consumabile: ștergătoare, cauciucuri, capace anti-noroi. In total, costurile cu întreținerea pentru 60.000 km sunt undeva la 500 euro, ceea ce este total rezonabil.

Tehnologie & Software

Eu de multe ori spun că Tesla este un telefon mai mare și cu roți. Primește updates regulate, mașina devine mai bună în fiecare lună cu ceva. De exemplu, când am cumpărat-o sistemul automat de faza lungă->fază scurta dădea rateuri. Între timp toți posesorii de Tesla au primit, într-una din versiuni, upgrade la sistem, și de atunci merge perfect pentru mine. Eu, fiind pasionat de tehnologie, vreau ca toate device-urile mele să fie la zi.

Alt aspect este faptul că fiind electrică aduce marele avantaj că nu încarc decât acasă. Doar când plec la drum lung am nevoie să opresc undeva, odată la 250-300 km pentru 20-25 min. Am făcut cateva drumuri lungi, despre care am vorbit și în alte articole: București-> Italia, Viena, Grecia, Bulgaria.

In concluzie, recomand Tesla cu căldură, oricare o alegeți va fi o alegere foarte faină. Pentru mine se potrivește perfect și singura mașină cu care aș schimba-o ar fi un Model 3 Performance sau Model S.

Statistici după 60.000 km

Comparație Peugeot e2008 – Tesla Model 3

  • Peugeot e2008: parcurs total 34.878 km, consum mediu 19 kWh/100km. Perioada de raportare iulie 2020 – noiembrie 2021
  • Tesla Model 3: parcurs total 60.739 km, consum mediu 18.4 kWh/100km, raportări săptămânale decembrie 2021-iulie 2022. In continuare transmitere de date lunare.

Comparație 2022 – 2023

Călătoria din august, de la București în Italia, dar și un parcurs lunar consistent mai mare în 2023 a ridicat numarul kilometrilor parcurși în primele 11 luni din 2023 la 34.177 km (56% din total).

Cu excepția lunilor februarie și noiembrie consumul mediu lunar a fost mai mic în 2023.

Față de 2022 când 50% din încărcări au fost la Supercharger (imaginea din stânga – roșu) cu mutarea la casă a intervenit și cea mai mare schimbare în alimentarea cu electroni, 39% din energia încărcată fiind acasă în 2023 (imaginea din dreapta – albastru).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.