ANIVERSARE – Cristi și Model Y Performance după primul an

In urmă cu mai puțin de o lună, dedicam primul bilanț de 12 luni pentru participarea la proiectul Electromobilitate cu Tesla Model Y lui Ovidiu (București), care ne însoțește din septembrie 2020, mai întâi cu un Peugeot e-2008, apoi cu un Model 3 LR și în final cu campioana mondială a înmatriculărilor Model Y.

Crescând cu nasul lipit de paginile colorate ale revistei Autoturism, unde urmăream relatările despre ”avioanele” care circulau dincolo de granițele țării, în timp ce în orașe și pe șosele vedeam doar Dacia și Oltcit, asortate cu câteva modele de import din Est, mi se pare remarcabil faptul că astăzi Model Y, mașina pe cale sa câștige bătălia înmatriculărilor pe glob, se află și în topul din România, în urma doar a Daciei Spring.

La fel de grăbit ca Ovidiu să pună mâna pe volanul celei mai bine vândute ”electrice” din lume, a fost anul trecut Cristi (Brașov), care s-a decis tot pentru varianta Performance asamblată la Berlin și livrată cu prioritate de Tesla în Europa în 2022.

După ucenicia electrică petrecută la volanul unei Skoda Enyaq, Cristi a făcut pasul spre Tesla cu gândul la rețeaua Supercharger, pe care avea să o utilizeze intens în cei 53.000 km, parcurși cu un consum mediu de 17.6 kWh/100km în primul an.

Pe lângă drumurile din țară și participarea la toate evenimentele organizate de echipa noastră în 2023, la Vatra Dornei, Timișoara, Ciugud, Șpring și în Munții Apuseni, Cristi a ajuns în Grecia, Turcia, Ungaria, Slovacia, Polonia, Serbia și la primul eveniment electromobilistic internațional pentru echipa noastră, cel de la Sofia, fără grija încărcărilor și aplicațiilor sau ecusoanelor necesare încărcării la diferite rețele europene.

Statistici Model Y Performance după primul an

Parcursul

In primul an, Cristi a condus mai mult de 1000 km/săptămână, în majoritatea ocaziilor (27 săptămâni) când a utilizat mașina pentru excursii în țară și străinătate, în două ocazii depășind 2300 km. Deși cei aproape 400 kW (534 CP) și 660 Nm au fost permanent prezenți pentru senzații tari, Cristi a realizat pe parcursul primului an un consum mediu cu 3% mai mic decât cel indicat de EV database (18.1 kWh/100km) și extrem de apropiat de valoarea WLTP (17.1 kWh/100km), considerată de majoritatea proprietarilor ca fiind nerealistă sau nerealizabilă în condiții ”normale” de trafic.

Consumul

Așa cum am afirmat în repetate ocazii, o singură valoare pentru consumul mediu nu reflectă variațiile mari între sezonul rece și cel cald. În cadrul proiectului am ales să vizualizăm consumul mediu săptămânal pentru primul an, de unde se vede bine fluctuația sezonieră a valorilor comunicate de colegii noștri.

Noțiunea de ”consum mediu” este înșelătoare pentru utilizatorii care își iau în primire mașinile în sezonul rece, pe care-l petrec plângându-se că mașina nu atinge valorile, cei drept întotdeauna optimiste, din specificațiile tehnice.

După un ciclu de 12 luni, trecând prin toate condițiile atmosferice și depinzând în mare parte de stilul de condus, ”consumul mediu” reflectă mai bine eficiența mașinii și cazul de utilizare individual.

Articole despre probleme cu Model Y

Conviețuirea din primele 12 luni cu Model Y Performance nu a fost lipsită de probleme pentru Cristi. De la defecțiuni tehnice, rezolvate în garanție, la o jantă distrusă pe drumuri necorespunzătoare și până la crăpături repetate ale parbrizului, exemplarul lui Cristi a suferit de bolile copilăriei. Atât procesul de asamblare la Giga Berlin, cât și calitatea pieselor livrate de furnizori pentru această importantă fabrică auto în cvartetul Tesla (Fremont, Shanghai, Berlin și Austin), au lăsat de dorit.

Călătorii

Fără constrângerile unei navete la locul de muncă, Cristi lucrând de acasă, este ușor de ghicit că majoritatea celor 53.000 km din primul an au fost parcurși în călătorii electrice, tăcute și fără emisii la eșapament.

Cu ajutorul imaginilor surprinse de Monica, numeroase articole de călătorie conțin atât experiența distanțelor lungi parcurse cu un automobil electric, cât și bucuria întâlnirii cu locuri frumoase și meniuri gustoase.

Cronicile săptămânale

Toti participanții la proiectul Electromobilitate au investit timp în colectarea informațiilor de la bord și transmiterea lor punctuală la începutul fiecărei săptămâni, generând astfel o bază de date generată de experiențele individuale la volan. Intre acești voluntari pasionați, s-a remarcat un mic grup de ”cronicari”, care compilează săptămânal datele transmise de colegi și le organizează în articole dedicate fiecărei echipe.

Cristi este primul cronicar al echipei Tesla Model Y, ce s-a format și a crescut pe parcursul ultimului an. Recent a preluat din mers de la Laurențiu (VW ID.4, Cluj) și informațiile transmise de colegii din Grupa Mare, reunind într-o cronica săptămânală cele mai mari modele participante la proiectul Electromobilitate:

  • Tesla Model Y
  • IONIQ 5
  • Skoda Enayq
  • Volvo XC40

Vorbind de Enyaq, exemplarul despre care ne transmite în prezent Mihai informații din Bacau, a făcut primii kilometri cu Cristi la volan. Odată cu mașina, Cristi a transferat lui Mihai și pasiunea de a împărtăși experiențele de la volan, în folosul celor interesați de mobilitatea electrică. In acest fel Enyaq-ul a devenit singura mașină ce a participat la proiect cu doi proprietari.

Cât de contagioasă este experiența lui Cristi alături de ”electrice” poate fi ușor inteles și din faptul că și-a convins frații să-i urmeze exemplul, adăugând astfel încă un Model Y și o Skoda Enyaq parcului EV al familiei și celui din România.

MULȚUMIM Cristi pentru colaborarea îndelungată, pentru cele 40 de articole publicate pe blog despre Skoda Enyaq și Model Y, pentru pasiunea molipsitoare dovedită prin participarea la toate evenimentele noastre și timpul investit în compilarea cronicilor săptămânale pentru Grupa Mare.

Drumuri bune și Sărbători fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.