România Neutră și săptămâna #50

Strategia România Neutră în 2050 ar trebui să ne ducă spre net-zero la jumătatea acestui secol. Săptămâna #50 ne arată cum proprietarii-voluntari lucrează deja la obiectivele acestei strategii.

România Neutră în 2050

Începutul lunii decembrie a marcat adoptarea unei hotărâri de guvern care prezintă o strategie elaborată de „PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL (PwC) cu sprijinul consistent al experților din cadrul Macedonian Academy of Sciences and Arts”.

Găsiți aici HG-ul publicat. Sunt multe informațiicare ar trebui parcurse cu grijă pentru a înțelege traiectoria propusă pentru România într-un efort global. Ca primă observație, vom vedea că tranziția industrială de după 1989 a rezolvat o mare parte a procesului de reducere a emisiilor cu efect de seră în României.

Astfel nu mai avem mult până la o reducere de 99%, fiind deja la -73% față de 1990. Voi discuta două sectoare, unul extraordinar, celălalt ceva mai „ordinar” 🙃

Sectorul energetic

Închiderea unor obiective energetice (îmi amintesc aici de vestitele CET-uri) și retehnologizarea altora au redus emisiile de CO2 într-un ritm destul de bun.

Totuși, dacă ne uităm și spre sectorul clădiri vom observa acolo transferul unor emisii din sectorul energetic. Lucru evident pentru că s-a migrat de la încălzirea centralizată la cea individuală în cele mai multe cazuri. Pare că sectorul clădirilor și cel al deșeurilor vor fi cele mai problematice în tot acest proces.

Sectorul transporturi

Trecem de la un sector unde debordăm de optimism la unul care a explodat din 1990 încoace. +41% emisii în ultimii 34 de ani. Nici nu pare să ne propunem vreo misiune concretă în acest sector.

Era important ca o oprire a tendinței să fie deja în curs. Ori nu se vede o dorință reală de a limita accesul pe piața internă a vehiculelor vechi și prea vechi. Câți nu am văzut pe drumuri motoare EURO4 sau chiar EURO3 cu numere roșii?

Suntem practic incapabili să taxăm mașinile care poluează cel mai mult. Pare acum că doar 2035 poate să producă ceva legat de acest aspect. Până atunci suntem în voia sorții.

România Neutră nu e de fapt net-zero, după cum vedem. În 2050 voi fi un pensionar care se va uita la deciziile luate în primele 3 decade ale mileniului trei. Am lansat o discuție pe această temă în articolul COP28, vârful de consum de combustibili fosili și mobilitatea electrică, pe care vi-l recomand din nou.

Săptămâna #50 pentru echipa Kona

O săptămână cu aproape 3.000 km parcurși și ”două duble” când vorbim de consum. Florinel (TM, Kona MY2023) și Marius (CS, Kona MY2024) cu un consum de 16.8 kWh/100 km pe de o parte. Într-o zonă superioară îi găsim pe Titus (SB) și pe George (DB) cu un 18.6 kWh/100 km.

Pe de altă parte, cumulat echipa este la un consum rotund de 17 kWh/100 km.

Să vedem aceste date înșiruite pe graficele obișnuite de consum mediu săptămânal și domeniul de consum Hyundai Kona.

Domeniul de consum ne indică foarte bine perioada pe care o traversăm. Sezonul rece are impact asupra consumului, lucru știut foarte bine de proprietari. Experiențele proprietarilor-voluntari le redăm mai jos.

Titus (SB)

Săptămâna 11-17.12:

 • distanță: 180 km
 • consum mediu: 18,6 kWh/100km
 • cost 18 ron

Daniel (CJ)

În săptămâna 11-17 decembrie pentru Kona avem următoarele:

345 km parcurși
Consum mediu: 17,2 kWh/100km
90kwh încărcați
Cost încărcări: 0 lei

Florinel (TM)

Săptămâna 11-17.12:

 • distanță: 222.3 km
 • consum mediu: 16.8 kWh/100km

Gabriel (MS)

Săptămâna #50 a arătat așa:

Distanță parcursă: 552.9 km
Consumul mediu: 16.4 kWh/100 km
Încărcare: încărcat acasă ( Hidroelectrica )

Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:

 • Naveta: Luni – Vineri
 • în weekend am fost până în Turda pe autostradă, de aceea și consumul mai ridicat. In plus, am trecut pe anvelope allseason, aș zice ca am un consum de 10% mai mare până acuma.

George (DB)

Am început săptămâna de la 3921 km în bord și am încheiat-o la 4264 km. Am parcurs 343 km, mix de regim urban și extraurban. Consum: 18,6 kWh/100 km.

Am încărcat în această săptămână 25 kWh de la stații publice, cu un cost de 38 lei.

Marius (CS) – Kona MY2024

 • parcurs: 713.2 km
 • consum mediu: 16.8 kWh/100km

Dani (AR)

Săptămâna #50 s-a  încheiat cu următoarele valori înregistrate de KONA:

Perioada: 11 – 17 Decembrie

 • Km parcurși: 395 km
 • Consum mediu: 15.7 kWh/100km
 • Cost încărcare: 0 – din fotovoltaic.
 • Încărcări maxim pana la 75%.

”Kokoana” a parcurs 395 km din care 322 km extra-urban pe traseul Arad – Diosig(BH), la o viteză cuprinsă între 70-90 km/h fără precondiționarea habitaclului. Temperatura exterioara a fost în mare parte 3 °C. Am consumat in medie 15 kWh/100km pentru traseul dus si 16.7 la întoarcere. Diferența a fost acumulata prin plimbări urbane de ocazie, cu un consum mediu de 15.6 kWh/100km, din nou fără o precondiționare în prealabil.

Cosmin (CJ)

Săptămâna #50:

 • parcurs: 523.5 km
 • consum mediu: 17.3 kWh/100km
 • viteză medie: 41.3 km/h
 • temperatură medie: 2 °C

O săptămână agitată cu un dute-vino aproape continuu. Am reușit schimbarea anvelopelor la începutul săptămânii. M-am așteptat la o scădere a consumului, dar am observat-o doar punctual. Ritmul din aceste zile, probabil și așteptările cu A/C pornit.

Am încărcat din grid 140 kWh (pe contor) în 3 sesiuni. Pierderile au fost de 13-14%.

Navigarea prin aglomerația din luna decembrie trebuie făcută cu mare vigilență, toată lumea e grăbită să ajungă undeva, atenția scade și accidentele le vedem la tot pasul. Poliția mai puțin e de observat, pare că ies doar când e cazul să constate deja inevitabilul …

Sărbătorim echilibrat

Vine o perioadă cu multă energie și bucurie. Dar și cu grabă și neatenție. Ar trebui să încercăm să fim empatici, să ajutăm și să avem echilibru. #konașii

… alături de echipa proiectului vă urează:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.