Hyundai Ioniq 6 este, fără doar și poate, o mașină care împarte în două oamenii când vine vorba de design: ori îți place, ori ți se pare că s-a sacrificat orice linie estetică pentru a îmbunătăți aerodinamica mașinii. Trebuie să recunosc că, până la Eurocharge, eram mai degrabă în a doua categorie de oameni. Însă, pe parcursul celor 16 zile în care am mers cu ea și am văzut-o din toate unghiurile, a ajuns să mă prindă linia mașinii.
Dezvoltată pe aceeași platformă E-GMP cu deja popularul Ioniq 5, care există încă de la lansare în garajul Electromobilitate, IONIQ 6 este o mașină destul de future-proofed, aș zice. Arhitectura pe 800V de sub capotă permite încărcarea bateriei la puteri de peste 230 kW. Împreună cu aerodinamica exemplară (are un coeficient aerodinamic de 0.22, sau 0.21 dacă iei varianta cu oglinzi digitale, mai mic decât orice alt model din portofoliul producătorului sud-coreean), rezultă o mașină extrem de eficientă la drum lung: ai nevoie să încarci destul de rar (350-400 km dacă mergi doar pe autostradă, 500+ km dacă mergi pe drumuri naționale), iar atunci când o faci, poți fi sigur că mașina e gata de drum în maximum 20 de minute la o stație de încărcare rapidă.
Mașina testată în tur a fost echipată cu un singur motor pe puntea spate și bateria mare, de 77.4 kWh. Personal, cred că este varianta câștigătoare, fiind ceva mai eficientă decât varianta cu tracțiune 4×4, dar fără să ducă lipsă de cuplu. Spre deosebire de alte modele electrice cu tracțiune pe puntea față (cum ar fi Hyundai Kona sau Kia Niro), IONIQ-ul nu rupe aderența la o accelerare mai bruscă, chiar și echipat cu anvelope orientate spre eficiență (Michelin ePrimacy).
Un alt avantaj față de opțiunea cu două motoare este frunk-ul mult mai spațios, în care poți depozita câte ceva pe lângă clasicul cablu de încărcare Type 2 și o eventuală stație de încărcare portabilă. Asta compensează puțin spațiul mai redus din portbagaj, care vine la pachet cu orice mașină cu formă de coupe. Tot forma din spate a mașinii limitează și deschiderea portbagajului.
La interior, mașina este foarte spațioasă și are multe spații de depozitare practice. Pasagerii din spate nu o să ducă lipsă de spațiu pentru picioare nici în cazul în care vor sta în spatele unor persoane de 1.9-2 m înălțime, datorită ampatamentului de 2950 mm. Fiind dezvoltată de la zero ca mașină electrică, Ioniq 6 nu are nici tradiționalul tunel median, care de regulă mai ridică podeaua în zona centrală.
În varianta de echipare pe care am încercat-o, scaunele nu sunt ceea ce trebuie pentru drumuri lungi. Deși aveau multe posibilități de reglare, inclusiv a tetierei, n-am reușit să găsesc combinația optimă în care să stau comod și la fiecare 200-300 km simțeam nevoia de a coborî din mașină pentru a mă întinde puțin.
Pilotul automat adaptiv funcționează foarte bine, având inclusiv o funcție de schimbare automată a benzilor pe autostradă. Când este activată, doar semnalizezi și mașina trece singură pe banda alăturată atunci când traficul din jur o permite. Dacă volanul simte că îi imprimi și tu o ușoară rotație, renunță la schimbarea automată și se lasă „mânat” direct de către șofer.
Suspensia mașinii este foarte comodă și silențioasă, trecând ușor peste drumurile nu chiar perfecte cu care suntem obișnuiți în România. În același timp, mașina nu prezintă ruliu pronunțat pe viraje, mai mult datorită centrului de greutate foarte coborât și al gărzii la sol scăzute.
În Eurocharge, am condus mașina pe traseul București – Brașov – Cenad – Balaton, în condiții de toamnă: destul de multă ploaie și temperaturi de 5-10 grade. Deși traseul a fost cam două treimi autostradă, zone în care am mers cu pilotul adaptiv setat la 130 km/h, consumul mediu a fost de sub 17 kWh/100 km.
Per total, Hyundai IONIQ 6 mi se pare o mașină excelentă ca raport calitate-preț. Dacă se potrivește cu dorințele unui potențial cumpărător din punct de vedere al nevoilor și al preferințelor vizuale, nu cred că există o alternativă mai bună la momentul de față pe piața din România.
Prețul mașinii testate în tur este de 45.363 euro cu TVA (sau 755 euro/lună în leasing operațional de la Autonom).
Statisticile complete pentru cei 9.000km parcurși în Eurocharge sunt centralizate pe Autocritica.
Fotografiile sunt realizate de Ciprian Mihai.
Eurocharge este un proiect susținut de SCHAEFFLER și organizat de Autocritica
Încărcat de OMV eMotion și Renovatio e-charge
Green Partner: Autonom
Stații de încărcare: MOON România
Pus pe șosea de Michelin
Tehnologizat de Server Config
Pasionat de electromobilitate din 2020, cand am facut trecerea de la diesel la electric, dupa multa cercetare pentru a gasi o masina potrivita stilului de viata (calatorit cu bagaj, biciclete, schiuri si alte echipamente care strica puternic aerodinamica masinii)