Hyundai Kona Electric Roadtrip

Weekendul trecut am pornit în călătoria de la Timișoara la Cluj și retur alături de Andreea, prietena mea și alături de Hyundai Kona cu acumulator de 64 kWh. Vlogul călătoriei poate fi vizionat în videoclipul de mai jos, iar în următoarele rânduri se găsesc detaliile pe scurt.

Încărcați cu acumulatorul plin de electroni, autonomia afișată la bord a fost de 479 km, ceea ce ar fi însemnat că drumul de la Timișoara la Cluj (aproximativ 330 km) îl puteam parcurge fără oprire pentru încărcare, aceasta find o premieră întrucât nici Hyundai Ioniq și nici Peugeot e-208 nu oferă autonomia necesară acestei călătorii fără încărcare intermediară.

Cu climatizarea setată pe modul automat, la 23 ℃, afară fiind peste 30 ℃ am pornit din Timișoara, iar prima oprire a fost la Lancărm, la stația de încărcare Renovatio din incinta benzinăriei Rompetrol. Nu ar fi fost nevoie să încărcăm, însă o pauză de relaxare după două ore de drum a fost binevenită. Am profitat totuși de faptul că stația era liberă și am adăugat 12.59 kWh în acumulatorul Konei, plătind aproximativ 25 RON.

Sesiunea de încărcare de la Renovatio Lancrăm

În timpul pauzei, un domn interesat de mașini electrice ne-a abordat, cerând detalii despre cât timp durează încărcare și despre autonomia disponibilă.

Am ajuns la Cluj după 4:10 h de la plecarea din Timișoara, o durată normală pentru cei 330 km parcurși pe drumurile din țară și cu rezervă de energie pentru încă 150 km.

La Cluj am avut ocazia să încerc una dintre cele două stații instalate de cei de la EVConnect pe strada Molnar Piuariu, care pot fi activate prin intermediul aplicației pentru smartphone EVConnect.

Aplicația EVConnect

La drumul de întoarcere, planul era să încercăm stația de 150 kW de la Târgu Mureș instalată de cei de la Renovatio, așa că am plecat din Cluj cu rezerva de energie necesară celor 130 km, astfel încât să ajungem la stație cu un procent cât mai mic pentru a putea realiza curba de încărcare la stația de mare putere. Planul ne-a fost dat însă peste cap, deoarece după un apel către serviciul de relații cu clienții am aflat că stația nu este încă funcțională.

Am reconsiderat traseul și am pornit direct spre Timișoara, iar pe drum am oprit pentru încărcare și cumpărături la Kaufland Alba-Iulia.

După 762 km parcurși pe traseul Timișoara-Cluj-Timișoara, constat că acumulatorul mare al Konei oferă confortul psihic asociat faptului că nu trebuie să oprești pentru încărcare, ci pentru că pasagerii simt nevoia de o pauză.

Consum final și distanță parcursă

6 Responses

  1. Anna spune:

    E un articol util. Chiar eram curioasa de un drum de Timisoara-Cluj.
    As avea o intrebare, fiind foarte noua in lumea Kona electric: cu ce cablu ati facut incarcarile? Eu am primit cu masina doar cablul portabil, de incarcare la curent „domestic” si tocmai am aflat (la Lidl Mosnita) ca am nevoie de cablu propriu acolo. Care dintre statiile pe care le-ati vizitat au cablu de alimentare? Multumesc. Anna

    • Marchis Tudor spune:

      Buna. Ma bucur ca putem fi de ajutor prin informațiile pe care le împărțim cu alți utilizatori de mașini electrice.
      Toate statiile de incarcare rapida (curent continuu – DC) au cablu atasat. Conectorul pe care îl utilizează Kona este de tip CCS. Pe acesta l-am folosit la drumul Tm-Cj. Majoritatea stațiilor de curent alternativ (AC – conector Type 2) nu au cablu atasat și aveți nevoie de un cablu Type2. Când incarc peste noapte, folosesc încărcătorul portabil (230V) pe care l-am primit cu mașina.
      Eu am ales un cablu Type 2-Type 2 de 32 Amper de 3.5 m de la o companie din Marea Britanie. Sunt multe companii in România care au in oferta lor astfel de cabluri.
      Dacă va putem ajuta cu mai multe informații, va rog sa ma contactați.
      Tudor

  2. Anna spune:

    Mi-ar fi util un link spre un cablu de alimentare pentru statii AC, care sa fie in regula/testat de cineva cu Kona. As vrea sa am alternative pe drum.

  3. Anna spune:

    Multumesc pentru ajutor!

  4. Marchis Tudor spune:

    Cu drag!
    Daca va mai putem ajuta si cu alte informatii, va rog sa ne scrieti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.