Hyundai Ioniq model 2020 – după șapte luni

După starea de urgenta și cea de alerta cu deplasări foarte limitate, Edi și Ioniq-ul sau încep să își reia rutina dinainte de pandemie și să acumuleze informații despre comportament și consum pe care ni le-au transmis recent.

Spre deosebire de ultimele șase luni, când am reprezentat valorile de parcurs și consum alături de cele ale lui Ionica (model 2018) și de ale Ioniq-ului lui Tudor (model 2019), de data aceasta toată atenția este pentru modelul lui Edi din 2020, echipat cu un acumulator mai mare, un bord mai modern și discrete modificări de design exterior și interior.

Am descris în amănunt diferențele dintre noul Ioniq cu acumulator mai mare și cele două modele din 2018 și 2019, care au stat la baza proiectului Electromobilitate, așa că trecem direct la analiza celor șapte luni petrecute de Edi cu modelul 2020.

Consumul mediu săptămânal

Sursa informatiilor: Edi Radu

Variația consumului mediu se încadrează în limitele cunoscute de electromobiliștii cu experiență, cu valori între maximul iarna (20.9 kWh/100km) si minimul de până acuma (11.9kWh/100km) de 75%.

În curând Edi va scrie despre experiența de pana acuma, dar la modul general am constatat ca proprietarii de mașini electrice care au recepționat mașinile iarna și au început cu consumul cel mai mare, respectiv autonomia cea mai mica, sunt foarte bucuroși odată cu sosirea sezonului cald, când constata cum mașina lor poate „merge tot mai departe”.

Exact inversul se petrece cu proprietarii care au recepționat mașinile primăvara. În număr destul de mare, legat de începerea programului rabla plus, aceștia intra în panică începând din noiembrie, când consumul crește rapid și rutina zilnică trebuie reprogramată în funcție de autonomia limitată de iarna.

Parcursul săptămânal

Sursa informatiilor: Edi Radu

Cel mai important factor pentru decizia de achiziție a unui automobil electric este cunoașterea cât mai exacta a nevoilor de deplasare zilnica și săptămânala și a posibilităților de încărcare.

În cele 23 de săptămâni petrecute cu Ioniq-ul, Edi a parcurs doar de șase ori o distanta mai mare decât autonomia mașinii, iar perioadele cu restricții de deplasare au fost acoperite cu un singur plin de electroni.

Asa cum ne împărtășea Klara, autonomia Smart-ului este suficientă pentru deplasările în oraș. Pentru Marius Bârsan autonomia Ozon-ului a acoperit toate drumurile dintr-o săptămâna și a costat mai putin de șapte lei.

Pentru Radu, fiindcă parcurge mai mult de 100 km zilnic, soluția Smart sau Ozone nu ar fi posibilă iarna, în schimb Zoe Z.E. 50 acoperă fără probleme necesarul de deplasare.

In cazul călătoriilor lungi de vacanță, Paul a demonstrat că până și autonomia Konei, cu acumulatorul de 64 kWh, are nevoie de o reîncărcare.

În concluzie, fiindcă automobilul electric ideal, cu autonomie mare, greutate mica și preț rezonabil încă nu exista, cel mai important factor în decizia de achiziție este definirea domeniului de utilizare al fiecăruia, pentru a evita căratul de pomană a unui acumulator mare, greu și scump, dacă nu este nevoie de el.

Când am luat decizia de înlocuire a lui Ionica cu o Kona, am făcut-o cu obiectivul unor test drive-uri lungi pe Transalpina si Transfăgărăsan, acolo unde automobilele electrice pot dovedi superioritatea energetica și a ușurinței conducerii, chiar și celor mai înverșunați electrosceptici.

Dar atât Ionica, aflat la Casa Auto Timișoara, cât și Ioniq-ul lui Tudor, model 2019 cu doar 8000 km la bord, vor găsi cu siguranță noi proprietari, care le vor îndrăgi pe amândouă la fel de mult ca echipa proiectului Electromobilitate pentru eficiența, viteza de încărcare și confort.

În loc de concluzie un comentariu în aceasta direcție, primit de la Edi, odată cu datele de consum prezentate:

Sincer sa fiu, am vazut Kona la Colina aici in Popești Leordeni, dar m-a dezamăgit calitatea materialelor din interior. Ioniq este superior la calitate, sunt mai moi la bord. Eu nu aș da 32k EUR (cu rabla plus) pe Kona Luxury+.

Edi, proprietar Hyunai Ioniq , model 2020

Cunoscând foarte bine întreaga gama Ioniq, după zeci de mii de kilometri parcurși în toate anotimpurile și condițiile, trebuie sa recunoaștem că Hyundai a ridicat ștacheta foarte sus pentru orice model viitor, care va trebui sa ofere proprietarilor o experiență și mai electrizantă decât bunul și foarte economul partener de drum, care s-a dovedit a fi Ioniq-ul, indiferent de model.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.