Hyundai Kona: electroni puși la treabă pentru confortul pasagerilor

In fiecare sezon rece, creșterea consumului autovehiculelor electrice iarna este aprig discutată în comunitățile proprietarilor și mai ales ale electro-scepticilor, care pe baza unor valori punctuale ajung repede la concluzii eronate.

Exemplul primit de la Tudor pentru Porto: după un drum de 1.9 km, cu temperatura exterioară de 1 grad Celsius și „consum” de 39.5 kWh/100 km (imaginea din stânga). In realitate, mai puțin de o treime (31%) din electroni au fost folosiți pentru deplasare, 49% au încălzit interiorul și 20% s-au făcut utili pentru alte accesorii.

Ce se discută mult mai puțin, este avantajul major al încălzirii electrice iarna, comparativ cu soluțiile aplicate la masinile clasice, unde încălzirea habitaclului depinde de viteza de încălzire a lichidului de răcire din circuitul motorului termic.

Pe lângă avantajul de a porni cu interiorul preîncălzit și geamurile dezghețate, indiferent dacă mașina a fost parcată sub cerul liber, într-o parcare subterană sau într-un garaj închis, încălzirea electrică se produce foarte repede, ridicând atât consumul de energie real, cât și cel afișat la bord exprimat în kWh/100 km, deși mașina a stat pe loc.

Cum ne încălzim într-o mașină electrică?

Utilizând practici de la modele echipate cu motor termic, unde trebuia deschis „robinetul de apa caldă” la maxim pentru încălzire, electromobiliștii începători obțin „consumuri de speriat” și valori de autonomie estimată tot așa.

In realitate, cu încălzire în scaune (și volan, pentru cine are), cu căldura reglată pe o treapta acceptabilă pentru confortul pasagerilor, fiind oricum îmbrăcați de iarnă pentru drumuri scurte în oraș, cu opriri dese pentru cumpărături și alte activități, valorile de consum sunt mai mari decât în sezonul cald, dar nu chiar de speriat.

La drum lung, odată confortul termic pentru pasageri atins, consumul de energie pentru climatizare se reduce in raport cu cel utilizat de motor pentru deplasare. După un timp, autonomia estimată crește, o realitate contraintuitivă în prima iarnă cu o mașină electrică.

Informații de la echipa coreeană

In cadrul mașinilor participante la proiectul Electromobilitate, cel mai numeros grup este cel a produselor grupului coreean Hyundai – Kia.

Cu nouă modele, șase Kona și trei Niro, răspândite in cinci orașe, echipa noastră „coreeană” culege săptămânal informații provenite din cele mai diferite cazuri de utilizare și practici de condus.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de participanții la proiectul Electromobilitate

Așa cum am documentat și în iernile anilor 2018, 2019 și 2020, săptămânile geroase de la începutul anului determină cele mai ridicate valori de consum.

Un exemplu din Timisoara

In cazul Ko(a)nelor, pentru ultima săptămâna cinci valori de consum mediu sunt cuprinse între 20 si 23.1 kWh/100 km (variație de 15%).

Despre drumurile foarte scurte parcurse de Attila până la serviciu (aproximativ 3 km) și obiceiul de a petrece timp în mașină până se deschide brutăria de unde cumpără produse proaspete, am mai scris.

Repet ceea ce ne-a scris despre performanțele de încălzire ale brotacului:

Este ireal cât de rapid bagă aer cald climatizarea mașinii, când pornesc degivrarea parbrizului.

Fără exagerare, într-un minut, maxim două suflă aer cald de este confortabil de stat în mașină, afară fiind -8 grade…

Attila Bereczki, Hyundai Kona, Timișoara

Fără panică pentru consumul afișat la bord, sau autonomia estimată în acest condiții, Attila, aflat la o doua iarnă cu o mașină electrică, subliniază unul din cele mai mari avantaje ale conviețuirii cu un automobil electric in sezonul rece: viteza de încălzire, care scurtează timpul până te simți confortabil la bord.

Aș mai adăuga faptul că multe orașe au interzis utilizarea preîncălzirii cu motorul termic pornit, pentru a reduce emisiile poluante din perioada mersului la relanti.

Soluția cu încălzire tip „Webasto” funcționează doar în aer liber, iar pentru cea cu preîncălzirea electrică a lichidului de răcire, este nevoie de o sursă de curent, la fel ca în cazul unor modele electrice (cele care activează preîncălzirea doar când mufa de încărcare este cuplată).

Alt exemplu, din Sibiu

La Sibiu, iernile mai friguroase decât la Timișoara au impact asupra consumului de energie utilizat pentru climatizarea unui model electric, așa cum am constatat pe parcursul comparației dintre Ionică, circulând la Sibiu, si Ioniq-ul lui Tudor, la Timișoara, în iarna 2019/2020.

Intr-o zi rece – 7C, la un drum scurt de 9.2 km, care a durat 22 minute, Kona lui Titus indică la bord un consum de 27.4 kWh/100 km (imaginea din stânga). In realitate doar 40% din energie a fost utilizata de motor, 53% pentru încălzire și 7% de alți consumatori.

Kona nu a utilizat energie pentru încălzirea acumulatorului (battery care) în acesta condiții.

Aflat la prima iarnă cu o mașină electrică, Titus studiază în amănunt comportamentul Konei și ne-a trimis o scurtă filmare, care arată variația autonomiei estimate, în trei situații, într-o zi cu temperatura – 6C:

  1. Fără climatizare 449 km – nu este practicabilă, din motive de vizibilitate, geamurile ar îngheța rapid la temperaturi coborâte;
  2. Cu climatizare doar pentru șofer 390 km – o funcție foarte practică la Hyundai și Kia
  3. Cu climatizare pentru toți pasagerii 381 km;

In imaginea de sus, la – 4C și Kona neîncălzită, climatizarea are nevoie de 3.3 kW, în timp ce cu funcția de climatizare DOAR pentru șofer, puterea necesară scade la 2.19 kW.

Astăzi am refăcut drumul pe autostradă, ca să compar consumul de la -7 C față de cel înregistrat la 15 C.

Am făcut unul cu căldura pornită și altul fără (se răcește foarte repede în mașină nu este izolată bine). Din cauza că s-a făcut rece în mașină nu am mai făcut tot traseul fără căldură.

Toamna 15 C, consum 15,5 kWh/100 km

Iarna -7, consum 20,2 kWh/100 km

Titus Esan, Hyundai Kona, Sibiu

Și la Cluj a fost frig

Săptămâna trecută a fost una cu temperaturi cum în mod normal sunt în Cluj 10-20 (maxim) de zile pe an. Am plecat de acasă la -9 grade și am ajuns după-masa pe -4, -5 grade.

Având în vedere că geamurile erau bocnă, obligatoriu încălzirea mașinii înainte de plecare cam 3-4 minute. Consumul inițial în această situație a fost de 172 kWh/100km.

După cum se vede și în poze acesta scade în 3-4 km la 30-40-45 kWh/100 km. De menționat faptul că Battery Care nu se pornește nici acum.

Duminică, fiind soare afară și drumul uscat, după tura de cumpărături la Kaufland, pentru scanarea sfântului card, am zis să ies un pic din oraș și am luat-o spre Zalău, vreo 50 km.

Temperaturile pe parcurs au fost între -9 și -4 cu o medie de -6. Până am ieșit din oraș consumul a fost pe la 30 kWh/100km; în primii 50 km (dus) a scăzut spre 23, iar la întoarcere am ajuns la 18.8 kWh/100 km, ceea ce e foarte bine, având în vedere condițiile: ventilația pe 22 grade și treapta a 2-a de intensitate.

Am încercat și cu treapta 1 și driver only, dar în două minute geamurile s-au aburit foarte tare și devenea periculos.

Am parcurs 102 km, într-o ora și 35 de minute, media orară fiind în jur de 60 km/h.

Per ansamblu, având în vedere că parcurg distanțe mici, sunt mulțumit de mașină chiar și în condițiile acestea de iarnă „grea”.

Pe de altă parte, odată ce a venit, nu poate decât să treacă, sper eu cât mai repede, pentru a putea să ne bucuram de electronii noștri.

Cristian Popescu, Hyundai Kona Highway, Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.