Hyundai Kona Highway – 10.938 km de iarnă cu 1416,53 RON

Introducere

Așa cum se întâmplă de multe ori cu pasionații de electromobilitate, ne-am întâlnit cu Andrei în spațiul din media socială dedicat discuțiilor despre complexul univers al mobilității electrice. Mai exact, în zona comentariilor la un articol dedicat prezentării virtuale la CES a viitorului Audi RS e-tron.

Mi-au plăcut întrebările critice adresate de Andrei, care m-au determinat să iau legătura cu un prieten timișorean, Andrei Filep, care lucrează de ani buni în domeniul suspensiilor și direcției la Audi Sport, exact acolo unde noul e-tron RS învață bunele maniere, ce vin în ajutorul șoferilor mai puțin inițiați în tainele condusului sportiv. Am avut multe de învățat despre managementul cuplului imens de care dispune e-tron RS, din dialogul cu tânărul inginer implicat direct în proiect.

Recent Andrei Dumbravă, ne-a trimis un set de date statistice extrem de amănunțite despre Kona Highway, care denotă o atenție deosebită pentru detalii și mult spirit analitic. L-am invitat pe Andrei să scrie pentru blogul electromobilștilor despre experiența proprie cu Kona, iar rezultatul îl găsiți în continuare.

Bine ai venit Andrei în rândul autorilor invitați să scrie pentru comunitatea Electromobilitate!

Studiu: Comportament de consum și comparativ pentru costul real al energiei necesare propulsiei unui autovehicul electric

  • Ești un entuziast care dorește să adopte o electrica în viața lui?
  • Marea de scepticism din jurul tău nu te lămurește dacă merită sau nu să achiziționezi o electrică?
  • Sau poate ești un adevărat fan al motoarelor termice și nu înțelegi de ce lumea se mută la electrice – cât e hipstereală, cât e „pe bune”?
  • Sau poate ai deja o electrică dar încă ai nelămuriri despre capabilitățile de încărcare a mașinii?

Sper ca următoarele rânduri să iți aducă mai multe cunoștințe pe care să-ți construiești viitoarele argumente.


Salut, sunt Andrei Dumbravă, Consultant în Securitate Cibernetică, din 27.11.2020 fericit posesor al unui Hyundai Kona 64KWh, în echiparea Highway+Navi.

În trecut am deținut un Ford Mondeo 2.0 TDCI AT6 AWD 180 CP, iar din noiembrie 2019 până în septembrie 2020 am condus un Jaguar XF 25t  (P250) AWD. Intre aceste mașini am tot avut „pe mână” alte autovehicule de flotă, modele cu 170-300 CP din segmentele superioare de piață (D si E).

Probabil vă întrebați și dacă am avut vre-un accident de am ajuns să spun că sunt fericitul posesor al unei Kone după înșiruirea precedentă de mașini. Nu, n-am avut. Si uite așa am ajuns ca de pe 27.11.2020 până pe 27.01.2021 să fac cu Kona 10924 km, 14KM fiind consumați în procesul de omologare a mașinii, înainte de predare.

Andrei şi noua sa Kona

În rândurile următoare o să încerc să detaliez comportamentul meu de consum în ceea ce privește consumul de energie necesar propulsiei. Pentru analiza următoare doresc sa specific:

  • 10% din km parcurși sunt efectuați în oraș.
  • 30% din km parcurși sunt efectuați pe AUTOSTRADA (120-130km/h)
  • 50% din km parcurși sunt făcuți pe DN (90-110km/h)
  • 60% din drumurile pe care le fac sunt de cel puțin 100km. Asta implică că ochii stau pe ceasul de la mână, nu pe cel de consum energie.

In analiză compar direct costurile cu energia necesară propulsiei unui autovehicul cu putere de 130-180KW, ceea ce corespunde unei plaje de puteri cuprinsă între 175-245CP.

Alte discuții despre vârsta autovehiculului, starea sa tehnică, modificări aduse sistemelor de propulsie (conversie benzină-GPL) sau alte criterii sugerate de bunicuțele din Germania, ce și-au găsit cumpărători în Romania, le las pentru alt context.

Încă de când am luat mașina, am înregistrat fiecare sesiune de încărcare, indiferent de tipul acesteia (acasă / pensiune / hotel etc). Nici nu este greu de făcut acest lucru, din moment ce pentru încărcarea electrică în mare parte trebuie să folosești diverse aplicații, ori pentru a începe sesiunea de încărcare, ori pentru a-ți semnala prezența la o stație, ajutând astfel alți colegi electrici.

Atunci când am adunat datele, am încercat să cuprind următoarele informații:

  • Data sesiunii de încărcare
  • Aplicația prin care a fost inițiată sesiunea de încărcare sau modalitatea de inițiere, fie prin plată directă la casierie sau prin factura emisă lunar;
  • Furnizorul punctului de încărcare. In setul de date o să vedeți marcat cu „Primărie” toate stațiile de încărcare oferite de autorități publice locale, indiferent de orașul în care se află;
  • Tipul locului de consum, cum ar fi:
    • Spații publice – constituite din parcuri, parcări publice sau instituții publice,
    • HoReCa – constituite din restaurante, pensiuni, hoteluri, cafenele etc,
    • Stații de combustibil (benzinării),
    • Centre comerciale 
    • Reprezentanțele auto care dispun de infrastructura de încărcare;
  • Tipul de încărcător folosit, cele la care eu am avut acces până acum:
    • Schuko este încărcarea de la priza casnică,
    • Type2 înseamnă încărcarea la stații AC;
    • CCS înseamnă staţii rapide de încărcare cu curent continuu (DC)
  • Timpul alocat sesiunii de încărcare, așa cum este el detaliat în aplicațiile care înregistrează acest lucru;
  • Costul aplicat la punctul de încărcare. Nu am considerat aici decontări sau alte deduceri de costuri, ci costul aplicat de furnizor la sfârșitul sesiunii de încărcare;
  • Energia încărcată sau, mai corect spus, energia facturată, întrucât pot apărea pierderi în procesul de încărcare din varii motive;
  • Prețul / kWh obținut în urma împărțirii tarifului aplicat la cantitatea de energie furnizata.
  • Acolo unde am avut poze făcute odometrului la stația de încărcare (pentru acumularea de date despre comportamentul la încărcare), am pus și valoarea odometrului Konitei din dotare.


Și acum, să tragem concluziile:

1. Cât am plătit pentru energia electrică necesară pentru a efectua 10.938km? 1416,53 RON.

2. Câtă energie am consumat pentru 10.938km? 2107,87 KWh. 

Mașina am primit-o cu 40% SoC, iar la marcarea odometrului la 10.938 km mai aveam 44% SoC. Dar să o luam așa brut, rezultă ca am un consum mediu facturat de 19,27 kWh/100 km, deși mașina îmi indică 18.1 kWh/100 km consum mediu consolidat. (*Diferența de 6.5% este foarte apropiată de cea determinată de Attila pentru Kona, pentru pierderile la încărcarea acasă)

3. Era mai ieftin să fi făcut acești km cu mașinile deținute anterior?

Dacă e să iau strict Fordul și Jaguarul, clar nu. Dacă aș lua și alte mașini care consumau și mai mult și erau net mai puțin confortabile, vorba englezului – HELL NO! Deja diferențele sunt notabile numai din diferența prețului dat pe energie.

4. Unde prefer să încarc?

Distribuţia după tipul de încărcător folosit

Așa cum se vede și în imaginea de mai sus, preferatul este de departe CCS-ul de 50KW. Si aici deschid o discuție mai largă….

Da, contează foarte mult faptul că încă sunt furnizori de energie, care oferă încărcare gratuită la stațiile lor, țin aici să felicit Primăriile orașelor Brașov și Cluj-Napoca, precum și Kaufland cu noile sale stații, care pare că și-a luat un angajament pe termen mediu și lung în susținerea electromobilității.

Un al doilea factor important la noi în țară e că stații peste 50KW găsim doar în rețeaua Moon – Dealerii Audi/Porsche cât și un punct timid de încărcare în Tg. Mureș. Majoritatea furnizorilor (Renovatio, E.ON, Mol, Enel) construindu-și infrastructura pe staţiile de 50KW.

Tot la aceste stații găsim și cea mai mare competiție în piață – lucru resimțit și de variația tarifului aplicat, acolo unde există – acesta variind între 0.7 RON/kWh (Mol Plugee la o sesiune de încărcare de 50KWh) și 1.95 RON/kWh (Renovatio). In continuare, cel mai scump furnizor în Romania rămâne Renovatio, dar pe de altă parte dispune și de cea mai bună infrastructură, rețeaua mărindu-se de la lună la lună, prin cooptarea de noi parteneri, cum ar fi cei de la Moon.

5. Merită să încarci acasă? Type2?

Depinde cât stă mașina parcată. Dacă stă mai mult de 8h/zi desigur că merita. It’s the deal!!! Dar atenție și la costurile adiționale generate de crearea infrastructurii casnice pentru încărcat. Cel mai ieftin este să folosești un prelungitor de maxim 10m și să încarci cu 2.7 KW, cel mai scump e să-ți faci o derivație din branșament și să cumperi o stație de încărcare, ajungând în acest fel cel puțin la 3500 RON.

Eu am priză pe exteriorul casei, folosită în trecut pentru mașina de tuns iarba, ocazional e folosită și de mașina electrică.

In schimb, încărcarea cu Type 2 este foarte convenabilă atunci când lași mașina parcată pentru mai multe ore prin oraș sau la destinație. Si în mare parte este gratuită.

6. Merita sa incarci la CCS 75KW?!?

Doar daca ești în grabă. Probabil dacă aceste încărcătoare vor depăși granița Moon-ului, cu siguranță vor merita, dacă mașina suportă această viteză. Din păcate, nu toți reprezentații VAG sunt pe un traseu foarte circulat. Nefiind o competiție pe acest segment și prețurile practicate sunt maxime.

7. Cat timp ai stat in masina sa astepti incarcarea si cat ai pierdut per calatorie?

Distribuţia după locul de consum

Păi… sincer? Nu prea am pierdut timp. Cel mai mult mașina a stat la încărcat cât timp oricum trebuia să stea parcată pentru că aveam treabă prin zonă, indiferent că vorbim despre promenadă cu familia prin parc/centrul vechi/obiective turistice, că eram la cumpărături intr-un centru comercial sau făceam un pitstop de 40-50 de minute după 3-4 ore de condus.

In ultimele două luni, cred că de 4 sau 5 ori am făcut un drum special la CCS 50 kW pentru a încărca mașina și asta din cauza oboselii acumulate. Si atunci nu am stat mai mult de 25-30 de minute. De obicei mă trezeam, mă duceam într-o zona unde puteam să servesc și o cafea/mic dejun iar în timpul ăsta mașina stătea la încărcat.

Chiar și la încărcările la Moon nu consider că am pierdut timpul, pentru că de obicei veneam după un traseu în care corpul cerea imperios puțină recuperare. Dar, de principiu, dacă faci o navetă de 50-70km, cu siguranță poți încărca mașina la destinație/hypermarket fără să-ți rupi din timpul tău pentru încărcare.

8. Trebuie sa fii prinț din emirate ca să-ți permiți o mașină electrică?

Vorbesc strict pentru cazul în care ai un buget de achiziție a unui autovehicul nou: dacă în clasa autovehiculului pe care dorești să-l achiziționezi se află și o electrică, până termini să-i achiți ratele, o electrică va avea costuri cu MULT MAI scăzute decât la o termică. Si asta prin prisma consumului de combustibil, care are un grad foarte ridicat de accize, ceea ce-l plasează într-o zona de risc.

Știu că mai sunt discuții că o să se scumpească energia electrică, dar tot ceea ce pot să spun e că energia electrică este foarte greu accizabilă și asta prin prisma faptului că nu există monopol pe materia primă și control strict pe consumul acesteia.

Aici găsiți datele folosite în analiza. In curând vom începe un program de colectare a datelor despre consum, atât pentru mașini electrice, cât și pentru mașini termice, scopul fiind oferirea de date statistice cât mai relevante pentru consumatorii și furnizorii de energie (combustibil sau electric) pentru creșterea gradului de confort și siguranță în ceea ce privește mobilitatea populației.

Va țin la curent cu acest subiect!

2 Responses

  1. Alex spune:

    Andrei, super-fan al electromobilitatii aici & foarte fain review-ul, dar „a se merita” stii bine ca nu exista in lb.romana 😀

  2. Dumbrava Andrei spune:

    Corectat, multumesc de observatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.