Hyundai Kona – în direct cu actuali și viitori proprietari

Cu privirea îndreptată la ultimele două saptamani de iarnă, cei șapte proprietari de Kona participanți la proiectul Electromobilitate, ne-au transmis odată cu informațiile săptămânale câteva idei utile pentru cei ce se gândesc la achiziția unei Kona în 2021.

Fără alte comentarii din partea mea, cu excepția statisticilor săptămânale, sunteți în legătură directă cu Laurențiu, Dan, Attila, Andrei, Ovidiu și Titus (în ordinea în care am primit mesajele).

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari
Grafic realizat pe baza valorilor de consum maxim și minim din fiecare săptămână
Domeniul valorilor de consum mediu lunar la care se pot aștepta viitorii proprietari de Kona

Laurențiu Ghițulescu – Cluj

Mă numesc Laurențiu și sunt un viitor proprietar de Kona, model 2021, varianta Luxury, mașină pe care am comandat-o ieri cu termen de livrare mai. De fapt ieri am comandat două mașini, una pentru mine și un Highway pentru cumnatul meu.

Din întâmplare, alaltăieri am citit o postare despre Kona, cum că locurile din spate nu ar avea spațiu sub scaun, unde să intre picioarele, față de variantele pe benzină. Atunci am început să mă gândesc dacă merită luată în calcul pentru familia mea de 4 persoane (noroc că fetele nu depășesc 1.70 înălțime).

Am reușit să fac rost de numărul de telefon al lui Cristian Popescu, din Cluj, care a fost de acord să ne întâlnim și să fac comparație între cele 2 mașini.

Acum vine întrebarea legată de titlul mesajului, oare nu este posibil să se facă un forum, unde să se poată lua legătura, direct, mai ușor cu proprietarii de electrice, astfel încât să se lămurească problemele inerente, care trec prin capul doritorilor de mașini electrice?

Tot acolo s-ar putea deschide subiecte referitoare la cum încarc mașina electrică, la bloc mai ales, pentru că eu cred că vor începe să achiziționeze mașini chiar și cei ce stau la bloc, atunci când se vor convinge că încărcarea nu este o problema existențială supremă a posesorului de EV.

La fel, ar putea fi recomandări despre tipurile de încărcătoare folosite, acasă sau despre puterile maxime obținute la încărcare AC și DC, stațiile recomandate din anumite zone, autorizații necesare montării stațiilor, astfel încât să se diminueze, că de eliminat total nu se va putea, grijile doritorilor sau noilor proprietari de mașini electrice.

Cu speranța că nu v-ați plictisit până aici, vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru promovarea electrificării.

Laurențiu Ghițulescu, Cluj

Dan Mihalea – prima Kona cu peste 100.000 mii km din echipa noastra

Am avut o încărcare cu o diferență de 15,44 % între kWh pe care i-am estimat pe baza procentajului vs. kWh care au intrat efectiv în baterie. Eu cred că sunt două lucruri pe care nu le notez (încă) în excel și anume:

– procentajul exact (la virgulă) al nivelului bateriei

– temperatura exterioară la care fac încărcarea

Variația temperaturii în luna februarie la București. Sursa: Meteoblue

Astfel ca voi face o rubrică în tabel în care să-mi notez temperatura la care încarc. In cazul meu, mașina stă afară, în fața blocului și e umbrită dimineața de bloc, deci nu prind acel „soare” de dimineață, să mai încălzească puțin atmosfera, atunci când încarc.

De aici și diferențele / pierderile, care la mine se situează în intervalul 10-19% acum, pe iarnă. Voi vedea ce diferențe voi avea și pe timpul verii.

La înlocuirea parbrizului, cei de la Pilkington mi-au făcut și un tratament hidrofob pentru parbriz, așa că mă gândesc să fac la toate geamurile. Am văzut că se dezlipește foarte repede gheața de pe parbriz, fără să râcâi bucățile de gheață, cum am făcut pe lunetă, de exemplu.

Încărcarea completă îmi arată 472 km fără încălzirea habitaclului și 436 km cu încălzire.

Voiam să fac un test în viitor, când e mai cald, să văd cât de mult s-a degradat bateria după 105,000 km și voiam să vă cer sfaturi despre cum aș putea testa acest lucru.

Mă gândesc să o încarc complet și să fac un drum mai lung pentru a aduce bateria de la 100% la aprox. 1-2%, în stilul Bjorn Nyland, însă poate există și altă variantă mai puțin extremă, comparativ cu aceea la care mă gândesc eu.

Dan Mihalea, Bucurest

Attila Bereczki – prima Kona electrică din Timișoara

Am încărcat săptămâna trecută și am observat că distanța parcursă între două încărcări ( de la 17% la 100%) a fost destul de mică: 182km (autonomie reală de: 182km/(1-0.17) = 219km).

Variația temperaturii în luna februarie la Timișoara. Sursa: Meteoblue

La ce consum mediu am avut… era de așteptat. Se poate zice că la unele cazuri de utilizare, într-adevăr, autonomia poate să scadă la jumătate, dar nu are legătură cu autonomia posibilă la drumuri lungi 🙂

Am găsit un „defect de design” (nu știu cum să mă exprim mai bine) la electrice: dacă îngheață duza de „parbrizol”, poți să aștepți bine mersi să se dezghețe de la caldura de sub capotă, care este efectiv inexistentă 😛

Attila Bereczki, Timișoara

Andrei Dumbravă – Brașov

Andrei si noua sa Kona

Consumul acestei săptămâni a fost marcat în special de variația termică pe care am avut-o în toată țara. De exemplu, vineri la amiază, în Brașov, aveam +15C la amiază și o vreme frumoasă de primăvară, iar sâmbătă, 24h mai târziu aveam -13C cu rafale puternice de vânt. „Mulțumim” încălzirii globale pentru astfel de experiențe.

Variatia temperaturii in luna februarie la Brasov. Sursa: Meteoblue

Personal aș fi preferat o iarnă așa cum aveam în copilărie, cu perioade lungi de frig și nămeți numai buni de cazemate.

Revenind la datele mult urmărite de noi, în această săptămână am făcut 1055km cu o medie de consum de 16,4 KWh/100km. In această săptămână am alimentat 159,7 KWh, din care 81,5KWh i-am încărcat de la priza casnică.

Andrei Dumbrava, kona Highway, Brason

Cristian Popescu, proprietarul care a întins o mână de ajutor lui Laurențiu la Cluj

În prima parte a săptămânii trecute vremea a fost foarte bună, cald, plăcut și am plecat de acasă pe 7, 8, 9 grade, ajungând înapoi acasă pe 13, 14, chiar 15 grade. Aveam planuri mari pentru weekend.

Variația temperaturii în luna februarie la Cluj. Sursa: Meteoblue

Toate bune și frumoase până joi când temperaturile au început să scadă foarte tare și am ajuns vineri la un consum de 45 de kWh. (În condițiile în care am stat cam 25 de minute în mașină așteptând).

Aștept în continuare încălzirea vremii pentru că aș vrea să scot un pic mașina la plimbare la un drum mai lung, adică de la Cluj până la Sovata și înapoi, dar asta ar însemna că temperaturile afară să crească peste cinci, șase grade pentru a avea totuși un consum cât de cât. Altfel doar merg în frig la o locație unde e frig și mă întorc din nou pe frig acasă.

Cristian Poppescu, Kona Highway, Cluj

Titus Esan – Sibiu

Titus ne-a trimis mai multe imagini dintr-o frumoasă excursie la Cetatea Făgărașului, în curs de renovare și o relatare despre o investigație în service legată de un senzor de temperatură pentru lichidul de răcire la intrarea în acumulator. Vom reveni cu detalii.

In vizită la Cetatea Făgărașului

Cum puteți lua legătura direct cu proprietarii?

Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com și mesajul va ajunge la proprietarul modelului care vă interesează, pentru continuarea dialogului în privat. Puteți trimite un apel pentru contact direct cu proprietarii și la rubrica de comentarii.

Ce părere aveți de sugestia lui Laurențiu, de a iniția un Forum pentru subiecte legate de electromobilitate? Scrieți-ne la rubrica de comentarii. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.