Test de consum la 90 km pe oră cu VW ID.3

Astăzi vă relatez despre un test efectuat cu ID3-ul meu, având ca scop măsurarea consumului la 90km/h și a capacității bateriei.

Condițiile în care am efectuat testul au fost următoarele:

  • Temperatura s-a situat între -3°C și 0°C;
  • Viteza 90km/h (viteza pe cruise control a fost de 93km/h);
  • Anvelope de iarnă Continental (215/55/18);
  • Plecare de la 100% stare de încărcare;
  • Ruta Barbu Văcărescu (Kaufland) – Rond ieșire de pe autostrada A3 Ploiești – întoarcere până la ieșire autostrada A3 Bucuresti – Rond ieșire de pe autostrada A3 Ploiești – Întoarcere la ieșirea de la Snagov – Darius motor reprezentanță VW. 

Ținta testului era să văd consumul la o viteză constantă pe timp de iarnă și, folosindu-mă de datele furnizate de mașină, să văd capacitatea estimată a bateriei.

În prima parte a testului trebuia să încarc mașina până la 100%. Ceva nou pentru mine, doar atunci când am luat mașina de la reprezentanță  mai văzusem 100% afișat pe bord. Așa că m-am dus către un loc destul de liber și apropriat de autostrada A3, la stația de încărcare din Upground Residence (e-charge), dar fără să realizez că stația Tritium (cea care scoate sunetele înalte pe tot parcursul încărcării) avea setată limita de 80% activată.

Drept urmare mașina s-a încărcat până la 80% și după alte trei încercări de repornire a sesiunii de încărcare eșuate, am schimbat locația de încărcare cu cea de la Barbu Văcărescu – Kaufland (e-charge). 

Am așteptat până la sfârșitul încărcării și văzând autonomia indicată (292 km) am ales traseul prezentat mai sus.

De ce am ales 90km/h? Poate m-am lăsat puțin inspirat și de Bjorn Nyland (îl găsiți pe youtube cu mii de teste cu mașini electrice), dar mi-am dorit un test pe care să îl refac mai târziu, de exemplu atunci când se va încălzi afară, când va îmbătrâni bateria sau poate chiar la următorul update de soft, când sigur se vor modifica niște setări ale bateriei (poate chiar vor pune la dispoziție o parte din buffer-ul de 4kWh pe care îl are bateria de 58kWh).

Am observat atunci când am făcut încărcarea completă că bateria încă acceptă multă energie din recuperare, reconfirmând buffer-ul menționat anterior.

Setările pentru acest test au fost următoarele:

  • Modul ECO și temperatura setată pe 20°C (doar pentru șofer), dar pe care am modificat-o la jumătatea drumului la 21°C, iar pe final la 22°C;
  • încălzirea în scaun și în volan la treapta 1;

Legat de creșterea temperaturii din habitaclu de la 20° la 22°C, se pare că ar fi un bug soft și soluția de a crește temperatura din interior e cam singura rezolvare pentru a avea un habitaclu cald.

Am ales autostrada A3 București – Ploiești fiind de obicei liberă, iar traficul din ziua testului nu a fost o excepție.

Nu am verificat viteza și direcția vântului pentru că aveam în plan să parcurg traseul dus-întors tocmai pentru a minimiza eventualele avantaje sau dezavantaje legate de condițiile de drum. Dar am observat că pentru direcția București – Ploiești consumul a fost de 22.4 – 22.6 kWh/100 km, iar la întors s-a redus la 19 kWh/100 km, deci de aici putem extrage consumul la întors de 16 kWh/100 km Ploiești – București.

Totul a mers conform planului, iar imediat ce am întors la ieșirea de pe autostradă la Snagov către stația de încărcare de la Ploiești, s-a aprins primul avertisment de baterie descărcată, la 20% stare de încărcare.

Mașina indica 40km autonomie, iar până la destinație mai aveam 31km conform navigației. Nu aveam emoții încă. Știam că am doi ași sub mânecă: la nevoie pot opri climatizarea si pot reduce viteza. Așa că am continuat drumul până la destinație.

La 10% stare de încărcare, apare o a doua avertizare de baterie descărcată, doar că e colorată cu roșu, iar starea de încărcare este afișată lângă indicatorul de baterie.

Văzând că această opțiune este valabilă, oare de ce cei de la VW nu au ales să afișeze starea de încărcare permanent?

Când am ieșit de pe autostradă mi-am dat seama că așii mei din mânecă au dispărut. Viteza nu o puteam reduce sub cea a traficului, iar climatizarea era deja într-un mod de reducere a consumului (uitasem de acest aspect: atunci când bateria este descărcată climatizarea își reduce puterea mult sub valoarea anterioară), iar închiderea ei mi-a adus un plus de doar 4km autonomie.

Cu toate că îmi testam Range Anxiety-ul la maximum, emoțiile nu s-au oprit aici. Navigația m-a sabotat și ea, având setată greșit destinația în memorie. Aveam 2% stare de încărcare, teoretic ajunsesem la destinație, doar că navigația mașinii m-a dus între niște blocuri din Ploiești.

Așa că m-am folosit de navigația telefonului pentru a ajunge la destinație.

Cei care cunoașteți Ploieștiul, știți că în drumul către centură se află un pod destul de înclinat, iar când am ajuns la baza lui, starea de încărcare a coborât la 1%.

Într-un final am ajuns.

În imaginea de sus puteți vedea rezultatul testului: 284 km cu un plin de baterie, la mers constant cu 90km/h (GPS) și un consum de 18.9 kWh/100 km.

Calculul pentru capacitatea bateriei ar fi următorul: (284km*18,9kWh/100km)/0,99 = 54,2 kWh.

Unde sunt ceilalți 3,8kWh din baterie? Cel mai probabil sunt tot acolo, dar valoarea stării de încărcare afișată în bord este mai mică din cauza temperaturii scăzute a bateriei.

Iar aici efectuam mult așteptata încărcare, și cea mai rapidă încărcare a mea, de la 1% la 91%, în 53 de minute, până la 55% încărcând cu 75kW.

Alte concluzii legate de mașină au fost următoarele:

  • silențioasă, neobositoare la drum semi-lung,
  • cifrele afișate în bord sunt precise și fără surprize,
  • climatizarea consumă mult,
  • încărcarea până la 100% se face rapid,
  • puterea la încărcarea de la 1% creste rapid la maximul stației (în cazul stației Moon la 75kW),
  • în Turtle Mode (apare la 4% stare de încărcare) este disponibilă cca 1/3 din puterea maximă  de descărcare a bateriei,
  • navigația ar mai trebui îmbunătățită – aștept cu nerăbdare Android Auto cu următorul update.

Numai bine până data viitoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.