ID.3 și Megane E-tech – Ce impact are pompa de căldură în primele zile reci?

Introducere

Vânzările mașinilor electrice sunt în creștere continuă și parcul auto electric din Europa a depășit patru milioane de exemplare. Pentru primul milion au fost nevoie de opt ani. Pentru ultimul milion doar nouă luni (sursa informației: Schmidt Automotive Research).

În ciuda tuturor piedicilor create de pandemie, criza chipurilor, războiul, creșterea prețurilor pentru elementele de bază din baterii (un articol pe care vi-l recomand să îl citiți: Scumpirea acumulatorilor – criză sau oportunitate?), nu vedem semne de oboseală în cifrele raportate de producătorii de mașini electrice.

Chiar dacă unii au încă dubii legate de viitorul electricelor, nu mai văd pe termen lung o șansă pentru mașinile personale noi cu motor termic, datorită legislației europene.

Iar ca să comparăm mai ușor, vă aduc aminte că în martie 2016 s-a interzis în locurile închise publice fumatul.
Mai țineți minte ce discuții aprinse erau atunci și cum se încercau tot felul de metode pentru a fuma în interior?
Ei bine, acum situația s-a schimbat radical. Chiar și un fumător dacă vede un alt om că fumează într-un spațiu închis, se ridică și îi bate obrazul.

Vedeți pattern-ul?

Datele ID.3 și Megane E-Tech

În această săptămână consumul ID.3-urilor a crescut, dar consumul Megane-ului E-Tech se păstrează în continuare la valori bune, favorizat de condițiile de utilizare cu călătorii lungi (navetă 100 km), în care căldura interioară odată acumulată nu se risipește la fiecare deschidere de uși.

Desigur că am avut un parcurs diferit fiecare din noi, nici geografic nu ne aflăm prea aproape unii de alții, dar Megane-ul pare că este overall mai eficient. Urmărim cu atenție în continuare.

Călin (CJ) – VW ID.3 1st Max fără pompă de căldură

Pentru mine săptămâna se încheie cu 41 km parcurși și un consum de 21.8 kWh/100 km.
Am atins borna de 18.000 km.
Fără încărcări săptămâna aceasta.  

Drumurile mele au fost doar urbane și pe trasee scurte, 5-6 km – pauză și retur. Dimineața de luni a fost și cea mai friguroasă (1 °C), în care am atins un consum de 54,5 kWh/100 km. Pe parcursul săptămânii consumurile și temperatura s-au mai domolit (în jur la 6 – 7 °C) însă au început ploile și de asemenea a fost necesar să mențin AC deschis pentru dezaburire.

Marcel (CJ) – ID.3 Pro – cu pompă de căldură

Datele pentru săptămâna 14-20/11 mai jos:
Distanța parcursă: 747 km,
Consum: 16.8 kWh/100km,
Încărcări: 145,25 kWh
                2xAC 56.35 kWh
                3xDC 88.9 kWh
Cost încărcare: 0 ron.


O săptămână destul de friguroasă, precondiționarea și încălzirea se pare că mă vor acompania până prin martie. Jumătate din kilometri au fost realizați pentru navetă și jumătate un drum de Satu Mare. 
În oraș consumul se stabilizeză în jurul valorii de 16-17 kWh/100 km, dar în funcție de aglomerația din trafic va începe să crească în staționare. 

Să fie consumul mai scăzut realizat de Marcel cu ID.3 rezultatul pompei de căldură? Vom fi cu ochii pe informațiile transmise din Cluj în prima iarnă, în paralel cu cele comunicate de Călin.

George (AR) Megane E-Tech fără pompă de căldură

Datele pentru săptămâna aceasta Megane E-tech:

– kilometri parcurși 284 ,din care 80% noaptea pe temperaturi între 0 – 6 grade și ploi zilnice la navetă, iar 20% în oraș cu temperaturi între 6-12 grade;

– consum mediu foarte bun de 13.6 kWh/100km, reamintesc fără pompă de căldură, asta după update-ul software 4.0 la șofer Emoji, care a început să se acomodeze mai bine cu electrica. Am mers tot timpul în treapta 1 de regenerare și folosesc treapta 2 și 3 doar în cazurile de frânări bruște ale altor șoferi din fața mea;

– viteza medie este, din nou, una bună 44.2 km/h;

– fără precondiționare habitaclu;

– 90% din kilometri sunt făcuți în modul Comfort, am încercat mod ECO pentru 20 km pe un traseu parcurs săptămânal, dar sincer nu am observat mare lucru la consum;

– prefer modul Comfort și acesta o să fie folosit tot timpul de mine;

– o singură încărcare CCS cu un total de 44.6 kWh – cu cost zero – prima până la 100%, pornind de la 25%;

– deși în momentul când mașina arată 100% în bord, iar timpul rămas pentru încărcare era „–:–„, stația arăta că încă trag cu 4.4 kW;
– data viitoare stau în plus până când încărcarea scade sub 1 kW, deoarece am observat că imediat după plecare, în maximum 1 km, starea de încărcare scade la 99%, semn că afișajul de 100% în realitate nu era chiar 100%, de aici și cei 4.4 kW care încă se încărcau;

– fără probleme în continuare;

– după cum ziceam de anvelope de iarna, am comandat Goodyear G3 allseason 195/60R18, aștept livrarea în 7 zile lucrătoare – cost  2725 ron;

– săptămâna viitoare o să încerc să merg cu temperaturi interioare mai mari, de la 21grade C la 23grade C, să văd ce impact are asupra consumului, mergând tot mod Comfort.

Alexandru (B) ID.3 1st Max fără pompă de căldură

În săptămâna 14-20 noiembrie am parcurs 382 km cu un consum mediu de 19.3 kWh/100km.


Cu alte cuvinte, am trecut la consumul de iarnă.
Pe de altă parte, am avut și o săptămână cu deplasări pe autostradă la viteze de 120 km/h, staționari cu încălzirea pornită și trafic bară la bară cu temperaturi sub 10 grade C.

Mergând prin zeci de porțiuni cu apă, prin București și împrejurimi, mi-am dat seama că nu prețuim suficient frânarea recuperativă. Ținând discurile reci, diminuăm sau evităm total ”olvalizarea” acestora atunci când ne deplasăm printr-o baltă, iar înlocuirea discurilor nu este o acțiune neglijabilă financiar.

Încheiere

Rămân în continuare deschis pentru o plimbare în paralel cu un Megane E-Tech de 60 kWh, voi aștepta până la sfârșitul anului un pasionat, ca mine, dispus să se plimbe o baterie întreagă de dragul cunoașterii mai bune a noului model Renault.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.