Introducere
Așa cum am anunțat într-un articol recent, Alexandru a achiziționat un ID.3 1st Edition Max în ultimele zile ale anului 2020 și a decis să contribuie la proiectul Electromobilitate, cu informații despre viața de zi de zi alături de noua sa achiziție.
După două luni de iarnă și 2800 de kilometri parcurși, Alexandru își face debutul ca autor pe blog și ne dezvăluie impresiile despre ID.3, cu bune și mai puțin bune, așa cum au experimentat majoritatea proprietarilor cu primul lor model 100% electric.
Bun venit în echipa autorilor pe blogul electromobiliștilor Alexandru!
Experiența cu ID3 decembrie – februarie
Din luna decembrie 2020 sunt posesorul unui VW ID3 1st Edition Max, cu o baterie de 58 kWh şi 150 kW (204 CP).

De mai bine de 10 ani urmăresc mașinile electrice, însă cu adevărat interesat de achiziția uneia sunt de 2 ani.
Schimbarea către electric am făcut-o asumat, am văzut multe review-uri de mașini, am de mai bine de un an multe aplicații de încărcat pe telefon (unele cu sume modice blocate). Știam de stațiile de încărcare din jurul meu, de aplicația Kaufland sincronizată cu aplicația e-charge, iar din când în când închiriam mașini electrice.
Când am intrat în posesia ID.3 – ului am renunțat la mașina cu motor termic (un BMW e46) pentru că nu aveam două locuri de parcare şi nu voiam să plătesc taxe degeaba, dar poate cel mai mult a contat faptul că nu am vrut să văd cum se degradează nefolosind-o. Așa că ID3-ul este singura mea mașină.
Într-o singură lună am parcurs peste 2500km, din fericire nu am simțit vreun disconfort cu încărcatul la stațiile publice, fiind și singurele disponibile pentru mine, locuind la bloc.

În aceasta poză ID3-ul meu (cu roți de tablă) este alături de ID3-ul lui Andrei, prietenul meu, cu care schimb o grămadă de informații, aproape zilnic, despre mașinile noastre.
În această perioadă costul cu încărcările a fost de 0 lei pentru că îmi făcusem lecțiile cu stațiile gratuite, dar și pentru că am primit un card cu 2000 kWh gratuiți în rețeaua Ionity, Moon și Renovatio, fiind utilizator de ID3 First mover.
ID3-ul este confortabil, foarte agil, spațios și silențios.
Unul din lucrurile care mă deranjează este softul insuficient testat și optimizat de pe mașină. Chiar dacă mă așteptam să nu meargă perfect, nu îmi imaginam că are atât de multe disfuncționalități:
- eroare de airbag,
- eroare sistem ștergătoare,
- eroare lampă spate,
- eroare cameră mers înapoi,
- climatizarea rămâne uneori blocată pe închis cu mesajul că meniul nu poate fi acționat fără contactul cuplat – eu fiind în mers,
- dar și unele ciudate cum ar fi rămânerea cablului de încărcare blocat de mașină.
ID3-ul meu a venit fără pompa de căldură (toate din versiunea 1st Edition nu au pompa de căldură, cu excepția celor din Norvegia), iar lipsa ei duce la un consum între 1 si 2 kW pe încălzire habitaclu constant când temperatura exterioara este sub 5 grade. Tot legat de încălzire, bateria se încălzește la fiecare pornire până când ajunge la 13-17 grade C.


Vârful de consum în staționare pentru primele minute când funcționează și încălzirea în habitaclu pe 21 grade, dar și încălzitorul de baterie, poate ajunge până la 11kW. E drept, cu bateria caldă dispun şi de recuperare la valori maxime și de accelerație optimă, dar uneori pentru un drum de 5km la cumpărături as fi preferat sa nu se activeze și încălzirea bateriei.
Aplicația de telefon este utilă, mă ajută să văd autonomia, să pornesc de la distantă climatizarea habitaclului, să setez limita de încărcare dar şi viteza de încărcare (pe AC) în două trepte și să vad stațiile de încărcare (partenere).

Mi-as fi dorit să îi pot atașa un cârlig de remorcare, consider ca aceasta este soluția pentru un condus mai eficient, folosind o extensie a mașinii atunci când spațiul interior nu este suficient.
Nu am menționat autonomia pentru ca nu este ușor de estimat, fiind condiționată de mai mulți factori. Pe timp de iarnă, cu porniri dese – 200km, iar folosită în extraurban poate ajunge la 300-320km.
Media ultimilor 2800km parcurși este de aproximativ 23kWh/100km. Sper ca începând din primăvară autonomia să crească spre valoarea de 420km declarată de producător.
Per total sunt mulțumit, dar aștept cu nerăbdare softul corector.
Mai strâng informații și voi continua să împart cu voi experiența mea în perioada următoare.
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.
Cât de repede se încălzește habitaclul pe timp rece?
Salut,
Habitaclul se încălzește foarte rapid, in 1-3min e acceptabil în interior pornind de la 0 grade C temperatura exterioara. Incalzirea cu PTC-uri se face rapid, dar cu o amprenta destul de mare asupra consumului din baterie.
salut Alexandru,
am 3intrebari:
1) pe cand un update la experienta ta cu ID3? Au trecut deja 4 luni. 🙂 Cum a fost primavara?
2) cand computerul zice de ex „eroare sistem ștergătoare” exista si o problema de functionare sau doar apare un mesaj care nu are leg cu realitatea? Altfel, probleme de AIRBAG suna destul de grav!
3) cum comunica ID3 cu aplicatia sau viceversa? Doar prin Bluetooth (in proximitate) sau prin internet? Daca prin internet, trebuie sa ai un abonament de date pe masina?
mersi anticipat,
C
Salut Claudiu,
1. Am scris mai multe articole despre ID3-ul meu, în general părerile notabile.
Intre timp, am trecut de la versiunea 1.0 la 2.0 și apoi 2.1 cu updates over the air. Softul devenind din ce în ce mai stabil.
2.Pe vremea când am alertat problema de stergatoare sau câte o eroare de bec ars, acestea s-au dovedit a fi false.
În schimb, eroarea de comunicație cu airbag-ul era mai grava, din ce am aflat ulterior, daca as fi avut nevoie de el, nu ar fi fost activat.
3. Comunicația cu aplicația se face prin internet. Internetul este asigurat de VW pentru 3ani, urmând ca după aceasta perioada sa închei eu un abonament cu o rețea de date.
Arunca un ochi si peste celelalte articole despre ID3 pe Electromobilitate, dar și peste statusul saptamanal cu variația consumului și a micilor păreri din utilizare, a întregii echipe.
Multumesc de raspunsuri.
Am inceput sa urmaresc articolele de pe Electromobilitate. 🙂
Drumuri bune!