Mercedes-ificarea echipei Tesla la Berlin?

Recent am publicat câteva articole dedicate angajărilor pentru Giga Berlin, apoi cel despre greva de la fabrica Mercedes din Berlin, atunci când fostul director de producție a fost recrutat de Tesla.

Au mai apărut în presa germană o serie de înțepături legate de salariile mai mici și orele mai lungi de muncă la Tesla, care în opinia Automobilwoche ar fi redus șansele de formare a unei echipe pentru Giga Berlin până în vară.

Mai recent, o serie de publicații germane au reușit să obțină interviuri de la câțiva proaspăt angajați Tesla (în ciuda unui non-disclosure agreement semnat de fiecare la angajare) și au publicat detalii despre metodele „neobișnuite” de recrutare și recompensare practicate de Tesla.

In primul rând modul în care decurge interviul telefonic, în patru sau mai multe etape, dar și faptul că Tesla nu insistă asupra diplomelor, studiilor sau realizărilor din trecut, ci asupra pasiunii pentru brand și identificarea candidaților cu viziunea firmei și mai ales abilitatea de a rezolva probleme tehnice, testată în detaliu pe durata interviului.

O serie de manageri și ingineri de la Mercedes au decis să facă pasul spre Tesla din mai multe motive:

  1. In campania de reducere a costurilor, Mercedes este în curs de restrângere a echipei cu aproximativ 10.000 de poziții și oferă un premiu consistent de despărțire, celor ce se decid să plece de bună voie.
  2. Perspectiva unui loc nou de muncă cu Tesla la porțile Berlinul, oferă acea șansă unică intr-o generație, de face parte din ceva cu totul nou, îndrăzneț și foarte mediatizat în prezent.
  3. Salarul mai mic decât la firmele germane este compensat cu un pachet de acțiuni, iar pentru cei veniți de la Mercedes și de bonusul de despărțire acordat de firma germană, făcând astfel pasul în „necunoscut” mai ușor.

Oricât ar fi de contestate recentele subvenții obținute de Tesla de la guvernul german pentru a produce elemente de baterie la Berlin, împreună cu finanțarea europeană pentru creșterea unei industrii locale de acumulatori, acestea au deschis posibilitatea producției noilor celule Tesla în format 4680 în Europa.

Intr-un recent dialog cu Sandy Munro, Elon Musk a confirmat că Model Y asamblat la Berlin va revoluționa producția structurilor auto, fiind compusă dintr-un ansamblu turnat sub presiune într-o singură piesă față și alta spate, unite de noul acumulator structural. Pentru oricine a lucrat sau își dorește să lucreze în industria auto, perspectiva de a face parte dintr-o revoluție tehnica de amploarea celei promovate de Tesla la Berlin, devine un motiv serios de a considera o poziție cu firma californiană.

Fenomenul nu este unic, considerând că fosta echipă ce a contribuit la lansarea BMW i3 și i8 s-a împrăștiat în toată lumea, fiind la baza unor startup-uri chineze și americane cunoscute, iar o parte din cei ramași la Muenchen au fost recrutați pentru centrul tehnic NIO din capitala bavareză.

Recenta îngrijorare exprimată de Herbert Diess pentru zvonurile tot mai consistente despre un viitor Apple car, s-a concretizat săptămâna trecută prin recrutarea directorului responsabil pentru suspensii la Porsche, Manfred Harrer, de către Apple.

Mobilitatea talentului in industria auto globala nu este un fenomen nou, dar tranziția în masă de la firme consacrate la pionierii electrificării are o nouă dimensiune la Berlin. Asistăm prin urmare la o Mercedes-ificare a echipei de la Gruenheide?

Alte articole publicate pe tema Giga Berlin:

Articole din presa germană pe tema GigaBerlin și angajarea de personal de la Mercedes:

Primul an la GigaBerlin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.