Impresii după primul an și peste 20.000 km cu VW ID.4

Săptămâna aceasta a adus, pe lângă întâlnirea de la Ciugud-Păuca și împlinirea unui an de când mașina se afla în posesia noastră, precum și un an de participare în proiectul Electromobilitate.

Dacă prin raportările săptămânale sper că am prezentat mai detaliat plusurile și minusurile conviețuirii cu un autoturism electric, acum o să prezint o recapitulare.

Este prima mașină cu care am reușit să depășesc 20.000 de km parcurși într-un an. Cheltuieli cu încărcările în ultimul an au fost de 169,8 lei, majoritatea dintre ele fiind în scopul testării rețelelor sau pentru a elimina stresul de a ajunge la destinație cu un procent în baterie apropiat de 10% (adică aș fi ajuns și fără încărcările de pe traseu, dar nu am vrut să risc).

Probleme la mașină?

În afară de cele bine cunoscute cu softul deficitar pe timpul iernii, sau erorile de senzori, din când în când, mai am o problemă la lampa spate, care cu toate rechemările și intervențiile la ea, nu vrea să rămână fixată pe haion, și o bătaie în zona suspensiei spate, care nu se poate identifica, deși am fost cu ea de două ori în service.

Ar fi fost bine ca cei de la VW să se gândească la cum ar trebui să minimizeze consumurile, o cale descoperită de mine fiind posibilitatea de a lăsa ventilația să funcționeze cu aer primit din afară, fără să fie necesară pornirea ventilatorului (numai acest lucru scade autonomia cu aproximativ 25 de km).

După cum ne-am mai plâns, noi posesorii de ID, așteptăm în acest moment actualizarea la versiunea de soft 2.4, care va întârzia și mai mult, VW parcă încercând în fiecare zi să se faulteze singur și să testeze rezistența la stres a proprietarilor. De ce spun asta? Conform declarațiilor oficialilor ar trebui implementate 4 versiuni de soft anual, versiunea 2,4, conform calendarului lor trebuia începută a se instala pe mașini în săptămâna 36/2021.

Suntem în săptămâna 20/2022 și VW dă din colț în colț acum, cu explicații că mai au un pic de lucru la soft, iar ultimele știri sunt că deși ei se văd mari promotori ai electromobilității, au dat din nou întâietate în service la rechemări pentru Golf 8. Așa că ID-urile mai au de așteptat, inclusiv pentru faptul că bateriile de 12 V necesare a fi schimbate nu sunt disponibile acum.

Părțile bune

Mașina se conduce extraordinar de bine, deși parcă acum aș mai fi dorit câțiva zeci de cai în plus, asta pentru că greutatea ei de 2,2 tone o penalizează câteodată.


Cum a fost primul an în care am făcut parte din acest grup?

Extraordinar, am întâlnit oameni pasionați, nu numai de autoturismele electrice, pasiune care este molipsitoare. Întâlnirile la care am participat, Păltiniș, Suceava, Reșița și Ciugud-Păuca, au fost o cale de a ne cunoaște mai bine și de a împărtăși din experiențele de viață ale fiecăruia, legate sau nu de mașinile electrice.

Câteva gânduri despre electro-șezătoare

Referitor la părțile bune ale deplasării de la Ciugud-Păuca, am reușit să adunăm, cred, cel mai mare număr de mașini electrice de până acuma, mai ales că majoritatea au sosit din alte părți ale țării, deci implicarea grupului a fost esențială.

Organizarea din partea primăriilor Ciugud, Păuca și Alba Iulia a fost exemplară, fiind o dovadă că se poate administra, și altfel de cum am fost învățați, o comunitate locală.

Lucruri de îmbunătățit: reversul medaliei, adică al faptului că am fost multe mașini, impune o comunicare mai bună între primele mașini și ultimele, fiind puși în situația de a bloca circulația pentru mașinile, puține, care ar fi dorit să ne depășească atunci când s-au făcut poze, și de asemenea la trecerea prin intersecții, când nu se știa dacă am reușit să trecem cu toții.

Câteva informații statistice

Acum să revin la kW noștri săptămânali: fiindcă la Păuca am stat mai mult de două ore, calculatorul de bord a resetat înregistrarea cu consumul din Ciugud-Păuca.

Clar „de vină” pentru că am stat așa mult au fost oamenii locului, care ne-au arătat multe lucruri interesante, și mâncarea delicioasă cu care ne-au răsfățat. Așadar am înregistrat doar consumul de la Păuca la Ciugud, pentru a vedea care a fost consumul comparativ.

De la Păuca la Cluj-Napoca consumul a fost:
Toata deplasarea:

Pentru a avea un reper, trebuie să spun că deplasarea pe autostradă de la Turda la Alba Iulia a fost făcută cu 103 km/h la dus, iar la întors cu 113 km/h. Am plecat de acasă cu 100% și am ajuns înapoi cu 37%, deci 63 de procente pentru 308 km, autonomia care ar fi putut fi obținută fiind de aproape 490 de km.

NOTA: pe lângă rapoartele săptămânale, amatorii de statistici mai pot găsi informații despre primul an cu ID.4 în articolul: Săptămâna aniversarilor – trei noi absolvenți!

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Frumos an…

    De accord cu necesitatea de a avea cai in plus mai ales la depasiri cu viteza peste 80km/h. Pana acolo masina se misca exemplar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.