O săptămână de neuitat pentru electromobiliștii de pretutindeni

În prima jumătate a lunii Mai, efervescența electromobilistică pare că a cuprins tot universul. Foarte pe scurt o privire în retrovizor.
  • Comitetul pentru mediu a votat favorabil propunerea Comisiei Europene de interzicere a vânzării de autoturisme echipate cu motoare termice începând din 2035. Deși nu pare ceva nou, mai multe țări având de mult termene limită stabilite pentru 2030, va fi interesant de urmărit jocul din culise și concesiile negociate de marile țări producătoare de automobile.
  • Oliver Zipse, CEO BMW, apără cu vehemență strategia grupului BMW, după câteva întrebări incomode legate de rămânerea în urmă pe calea electrificării gamei de modele, adresate de mari investitori în timpul Adunării Generale a Acționarilor. Oare cât timp își mai poate păstra un CEO scaunul bine plătit susținând investițiile în dezvoltarea motoarelor termice, când Europa ar dori să meargă în altă direcție, iar prima platformă electrică nouă dedicată va fi disponibilă la BMW doar în 2025?
  • Între timp, grupul VW anunțăa relansarea mărcii Scout (în 2026), ce urmează să producă SUV-uri și pickup truck-uri 100% electrice. Dacă încă un brand (sau implicarea în Formula 1 cu două mărci ale grupului?) îi lipsea grupului VW în cursa de urmărire cu Tesla, sau mai multă competență în soft și o nouă platformă, care să înlocuiască MEB, ne va dovedi următorul deceniu.
  • Pentru o sumă frumușică, din zecile de miliarde destinate de administrația americană recuperării rămânerii în urmă pe calea electrificării, Tesla va adăuga conectoare CCS la stațiile SuperCharger din SUA, deschizând treptat cea mai mare rețea de încărcare și altor modele. Tehnologia nu este nouă, fiind implementată în Europa, iar deschiderea rețelei pentru alte modele va avea un impact mult mai mic ca în Europa, parcul auto electric non-Tesla fiind mai mic de 15% din totalul nord-american.
  • Achiziția fabricii din Lordstown, Ohio, care trebuia să producă un pickup electric, de către producătorul taiwanez, specializat în electronice, Foxconn (cunoscut pentru asamblarea i-Phone-urilor) trimite un fior rece în industria tradițională auto. Tot mai multe nume mari din afara barierelor stabilite după mai bine de 100 de ani de producție de automobile, sunt interesate de o felie din marea turtă a electrificării. După Apple, Foxconn este cu siguranță unul din cei care adaugă la nesomnul executivilor cu ograda plină de motoare termice.
  • Nici nu s-a uscat cerneala pe anunțul Foxconn, că Fisker a „lansat” deja un nou produs denumite PEAR, la Lordstown. La fel ca primul model Ocean, ce urmează să fie produs de firma Magna, PEAR ar urma să fie proiectat și omologat de Foxconn. Până când va reuși să atragă micul grup de marketing din jurul talentatului designer Henrik Fisker fonduri internaționale pentru povești electrice, rămâne de văzut.
  • Tot săptămâna aceasta, un alt castel de nisip pare să se prăbușească. Conducerea Canoo a anunțat că s-a cam golit sacul de bani și probabil frumoasele vise electrice nu vor putea fi lansate în producție. Cât de tare trebuie să răsune în urechile investitorilor avertismentul lui Elon Musk despre cât de ușor este să prezinți prototipuri atractive, și cât de greu este să le produci în număr semnificativ?
  • La poveștile de oroare pe tema producției în numere semnificative, se adaugă raportările trimestriale ale celor două startup-uri 100% electrice americane, cel mai bine finanțate. Lucid Motors și Rivian au reușit deocamdată să livreze ceva mai mult de 1200 exemplare.

O săptămână de neuitat și pentru echipa proiectului Electromobilitate, invitații și gazdele noastre

Săptămâna a început pentru noi cu trei aniversari ale colaborării de 12 luni la proiectul Electromobilitate, prin care am mulțumit pentru contribuția la informarea și educarea comunității interesate de mobilitatea electrică lui Laurențiu (ID.4 – Cluj), Márton (ZOE – Târgu Mureș) și Teo (Niro – București).

Încheierea a fost spectaculoasă, cu un eveniment organizat de primăriile din Ciugud, Păuca și Alba Iulia, despre care veți auzi detalii în următoarele zile direct de la participanți.

Până atunci câteva imagini postate de bunele noastre gazde de la Ciugud (jud. Alba) și Păuca (jud. Sibiu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.