După cum a demonstrat cu claritate anul trecut, prețul de achiziție este criteriul de bază pentru multă lume, atunci când decizia de cumpărare a unui automobil electric este bazată strict pe criterii economice. Desi clienții români beneficiază de o subvenție generoasă, ideea că electricele sunt scumpe a fost greu de contrazis, cel puțin până la livrarea primelor Dacia Spring.
În serialul nostru, care va ocupa o bună parte din prima jumătate a lunii februarie, încercăm să clarificăm – cu argumente furnizate de proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate – care sunt costurile după achiziție.
În ordinea prețului din 2020 și 2021 modelele mini și cele sub-compacte din echipa noastră sunt:
- Dacia Spring
- Skoda Citigo
- VW e-Up!
- Opel Corsa
- Renault ZOE
- Peugeot e-208
Deși legenda că electricele încarcă gratuit are încă un sâmbure de adevăr, tot atât de reale sunt creșterile recente de prețuri pentru energia electrică furnizată în diferite rețele de încărcare. Pentru început încercăm să nu complicăm imaginea cu prețul energiei electrice pentru 100 km, fiindcă spectrul de valori include de la gratuități, încărcări la serviciu și cele de acasă, apoi stațiile publice AC și cele rapide sau Super Chargerele Tesla. Ne vom mulțumi deocamdată cu o analiză a consumului mediu obținut de colegii noștri în luna ianuarie.
Echipa mini
In condiții ideale de staționare într-un garaj bine izolat, înglobat în parterul casei și drumuri suficient de lungi de la Săcălaz la Timișoara, Citigo (model 2020) rămâne imbatabil și în luna ianuarie.
Cât de eficient a fost gândită tripleta mini VW, dovedește și e-Up! (model 2021), care are o viată ceva mai grea în zona Clujului, cu un drum zilnic cu diferență mare de nivel și temperaturi mai coborâte.
Marcel aleargă Spring-ul de toți banii, depășind 13.000 km, dar consumul din ianuarie a fost mai ridicat cu aproape 30% față de Citigo. Să vedem dacă odată cu venirea primăverii, Spring-ul se va simți mai în largul său.
Echipa Stellantis
Lansate în 2020 pe aceeași platformă, Peugeot 208 și Opel Corsa urmau să dovedească calități remarcabile pentru traficul în oraș (Timișoara și București) și ocazional unele călătorii mai lungi. Cu siguranță am mai scris cândva, că micul Opel nu se bucură de succesul pe care l-ar merita, cel mai probabil din cauza unor planuri de producție dimensionate strict pentru evitarea amenzilor pentru emisii de CO2. Altfel este greu de explicat de ce nu-l regăsim mai sus în clasamentele europene de înmatriculări.
Laura își menține cu electro-leul distanța de +50% a consumului din ianuarie, despre care știm că este cauzat de drumurile extrem de scurte parcurse strict în oraș. Când Peugeot-ul a scăpat la drum lung, cu ocazia primei ediții Trans Carpatica, consumul s-a așezat la valori mai potrivite pentru un automobil electric din această gamă.
Echipa ZOE
Echipa ZOE beneficiază de informațiile furnizate de doi navetiști ce parcurg trasee mai lungi, acumulând în ianuarie peste 4000 km. Radu călătorește zilnic de lângă Ploiești la București, iar Ciprian de la Gura Humorului la Suceava, pe un traseu cu diferențe considerabile de altitudine și ierni mai aspre.
În timp ce Radu s-a poziționat între cele două Corsa în ianuarie, consumul lui Ciprian a fost cu 6% mai ridicat decât valoarea lui Radu, dar cu 16% mai redus decât cel realizat de Șerban cu „Furia”, care parcurge majoritatea timpului distanțe scurte în Suceava.
O valoare aparte de consum, ce include și pierderile de încărcare, este semnalată de Márton, fiindcă încarcă de la propriile panouri solare și are un contor dedicat. În general, parcurge majoritatea kilometrilor în Târgu Mureș, fără să se ferească de drumuri mai lungi, atunci când se ivesc, cum a fost participarea la a cincea ediție a evenimentului ElectRoMania la Păltiniș sau recenta excursie prin zăpadă la o cabană din județul Mureș.
Vom reveni cu informații mai amănunțite despre costul încărcării și al reviziilor pentru fiecare model în parte.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.