Participanții la proiectul Electromobilitate au comunicat în luna ianuarie informații despre parcurs, consum și costuri, care totalizează 56.138 km. Consumul mediu realizat de echipă în ianuarie: 19 kWh/100 km, nu este surprinzător pentru perioada rece de la începutul anului.
Cu mențiunea că valoarea transmisă de Márton pentru ZOE include și pierderile de încărcare, se poate observa cu ușurință că anumite modele trec mai ușor peste rigorile iernii, în timp ce altele așteaptă cu nerăbdare actualizări de soft pentru a optimiza funcționarea la rece.
La fel ca iarna trecută, concluzia este că modul de utilizare are impactul cel mai mare asupra consumului iarna. Distanțele scurte în oraș, cu opriri frecvente, sunt cele mai mari consumatoare de electroni, utilizați pentru încălzirea acumulatorului și a habitaclului, energie pierdută la următoarea oprire. Așa cum veți constata din comentariile proprietarilor, atunci când vom diseca rapoartele fiecărei echipe, la drum lung consumul se stabilizează și autonomia crește, permițând călătorii mai lungi iarna, cu o bună planificare a punctelor de re-încărcare.
Această realitate a fost demonstrată în ianuarie de Paul, Andrei, Alexandru și Cosmin în timpul primului #RO1000kmChallenge, chiar dacă a fost o provocare extremă, care a testat limitele mașinilor dar și ale colegilor noștri.
Variația consumului vară – iarnă pe termen lung

Întâmplarea face ca în luna ianuarie TM3 (Tesla Model 3 long range, tracțiune spate), veterana proiectului Electromobilitate aflată în a patra iarnă, să obțină exact valoarea de consum mediu a întregii echipe: 19 kWh/100 km.
Calculată din parcursul și consumul mediu comunicat pentru luna ianuarie de 28 de participanți, multi aflați în cel de al doilea an de colaborare, valoarea este în cazul TM3 cu 27.5% mai mare decât consumul mediu indicat la bord după 71.366 km (14.9 kWh/100 km).
În concluzie, atunci când faceți calcule în vederea achiziției unui model electric, adăugați cel puțin 30% la consum și costuri de încărcare pentru sezonul rece.
Invitație de participare la proiectul Electromobilitate ediția 2022
Dacă astfel de informații v-au fost utile la alegerea unui model electric sau la cunoașterea valorilor reale de consum și costuri obținute în exploatarea curentă de alți proprietari, reînnoim invitația de a va alătura echipei noastre pentru următoarele 12 luni. Indiferent de locația geografică, numărul de kilometri parcurși sau rutina zilnică, experiențele personale, împărtășite comunității interesate de mobilitatea electrică, vin să rotunjească imaginea despre comportamentul pe termen lung a modelelor disponibile în România.
Suntem în continuare interesați de informații despre noul Fiat 500e, Skoda Enyaq, Audi Q4 e-tron, Kia EV6 și Model Y.
Pentru Dacia Spring, VW ID.4 și IONIQ 5 căutăm colegi de echipă pentru Marcel, Laurențiu și Tudor, care să rotunjească experiențele transmise de colegii noștri din Deva, Cluj și Timișoara.
Scrieți-ne pe adresa [email protected], în media socială sau la rubrica de comentarii. Vă așteptăm cu drag!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.