Oferte de preț pentru modele electrice din gama mijlocie

După o trecere în revistă a celui mai mare parc auto electric din țară, format din Dacia Spring, e-Up și Citigo, alături de sub-compactele grupului Stellantis și Renault, astăzi vom analiza gama mijlocie de preț din oferta anului 2022.
In căutarea unor modele electrice cu prețuri accesibile

Pe baza informațiilor transmise de participanții la proiectul Electromobilitate, vom compara consumul din luna ianuarie. Odată cu scumpirile pentru energia electrică, consumul și pierderile de energie din timpul încărcării vor avea o pondere mai mare în cheltuielile curente.

Parcul auto format din Kona, Niro și ID.3 conținea la finalul anului 2021, peste 1200 exemplare înmatriculate, care vor forma în următorii câțiva ani piața second hand pentru automobile electrice din România.

Pe paginile importatorilor am găsit astăzi (6 februarie 2022) următoarele prețuri:

  • Hyundai Kona
  • Kia Niro
  • VW ID.3

Ofertele nu sunt ușor de navigat, fiindcă pentru Niro prețul este indicat după subvențiile generoase oferite pentru achiziția unui automobil electric, în timp ce prețul pentru Kona este listat fără subvenții. Recomandarea noastră este un telefon, urmat de o vizită la dealerul preferat, de unde veți afla cele mai bune oferte disponibile pentru anul 2022.

Odată cunoscut prețul de achiziție cu dotările dorite, este important să cunoașteți costurile pentru energia electrică și cele de întreținere, asigurare, etc.

Pentru costurile de alimentare cu energie electrică NU recomandăm utilizarea valorilor de consum și autonomie indicate în specificația tehnică, acestea fiind determinate în Europa după normele WLTP, care s-au dovedit a fi foarte departe de realitățile traficului real.

Pentru o orientare mai apropiată de adevăr, am adăugat valorile obținute de colegii noștri în luna ianuarie, cu câteva comentarii succinte despre modul de utilizare, care are un impact major asupra consumului realizat.

Echipa Kona – Niro

Pentru cei ce au citit o parte din cele 38 de articole publicate de Andrei (BV) pe blogul electromobiliștilor, este un fapt cunoscut că circulă foarte mult în toată țara, acumulând peste 73.000 km în primul an cu Kona. Drumurile lungi din ianuarie, din care o buna parte pe DN-uri, plus priceperea dobândită în utilizarea frânării regenerative, rezultă în cel mai mic consum din luna ianuarie.

Cosmin (CJ), cronicarul #konașilor, utilizează singura Kona model 2021 din echipa noastră pentru naveta zilnică între Jucu și Cluj, acumulând peste 2000 km în ianuarie.

Dan (B) a pornit la drum cu singurul model second hand 100% electric (Outlander-ul lui Octavian este PHEV) din echipa noastră, Kona lui fiind un model 2019 achiziționat inițial din Germania. Depășind în prezent 125.000 km și afectat (în sensul pozitiv) de recall-ul pentru acumulatori, exemplarul lui Dan are o inimă nouă, acumulatorul fiind schimbat cu câteva zile înainte de o lungă călătorie de la București în Elveția, la care vom reveni cu mai multe detalii.

Titus (SB) se află în al doilea an de colaborare cu proiectul Electromobilitate. În cea de-a doua iarnă cu Kona, valorile consumul mediu au crescut puțin și, din câte ne scrie, este o consecință a unor drumuri mai frecvente pe autostradă și a utilizării mai intense a mașinii în Sibiu, față de anul trecut.

Și Cristian se află la o doua iarnă alături de Kona Highway, trecută de 22.000 km, despre care ne scrie:

Consumul zilnic din ianuarie era mai mare de fapt (24-25), dar am avut două drumuri Cluj-Sibiu și acolo s-a mers cu 20.5 kWh/100 km la viteze de 110km/h pe autostradă. În rest nici o problemă cu mașina.

Diferența de 27% între consumul minim (Andrei) și maxim (Cristian), ambii cu Kona Highway model 2020, este determinat de modul de utilizare. Drumurile scurte (3 km) parcurse de Cristian în Cluj sunt principala cauză a variaților mari din 2020, documentate în domeniul de consum al echipei Kona.

Între #konași s-a strecurat Tibi (B) cu al sau Niro, un model ce utilizează aceeași tehnologie și platformă cu Kona. Combinația de drumuri scurte în București și călătorii la munte cu schiurile pe portbagaj, generează valori medii de consum mai ridicate, dar consistente cu cele de anul trecut, Tibi aflându-se în cel de al doilea an de colaborare la proiect.

Echipa ID.3

Așa cum au semnalizat în repetate rânduri proprietarii de ID.3, valorile de consum din sezonul rece sunt peste media obținută de întreaga echipă și cu mult peste valorile WLTP indicate de producător.

Doar Alexandru (B) a reușit să se mențină în apropierea (+7.3%) valorii medii realizată de întreaga echipă în luna ianuarie (19 kWh/100 km)

În condițiile unui consum crescut, autonomie mult redusă și încărcare mai lentă, este firesc ca proprietarii, care au această opțiune, să prefere pentru călătorii mai lungi alte modele, hibride sau cu motor termic. Daniel a început să documenteze costurile pentru ambele mașini ale familiei: ID.3 și Arteon, încercând să rezolve o ecuație mult dezbătută de susținătorii și scepticii mobilității electrice. Așteptam cu foarte mult interes comparația costurilor de alimentare și întreținere pentru cele două mașini ale familiei.

Înainte de a trece la concluzii pripite despre Kona și ID.3, recomand lectura celor trei relatări ale participanților la primul #RO1000challenge. Experiențele colegilor noștri, după un drum lung de iarnă, peste 1000 km parcurși în aproximativ 17 ore, dovedesc că de multe ori acordăm prea multă importanță consumului și autonomiei teoretice. În realitate, viteza de încărcare și anumite decizii despre locul încărcărilor a contat mai mult pentru rezultatul final, cele două ID.3-uri ajungând la destinație înaintea Konițelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.