Luna iunie pentru mine și ZOE a fost una aparte, cu lucruri bune și altele mai puțin bune.
Pentru început, raportarea cifrelor de exploatare este una mai “subțire”, datorată unui mic impas în care sunt datorită Renault, dar să încep cu ceva pozitiv. Așadar, în luna iunie 2023 am parcurs 3851 km, am consumat 523 kWh și am avut costuri de alimentare de 1050 lei. Iar cifrele lunii se opresc aici.
Pe 5 iunie, de Ziua Mediului printr-o fericită coincidență, ZOE a împlinit 3 ani de la intrarea în serviciul activ, ocazie cu care a încheiat oficial și perioada de garanție, desi în fapt aceasta încetase cu câteva luni înainte, când depășise borna de 100.000 km.
La cei 3 ani de activitate am înregistrat oficial un parcurs de 111.700 km și un Total Owner Cost de 1.24 lei/km, sau privind dintr-o perspectivă mai optimistă am cheltuit cu alimentarea (doar..! ) 5731 lei.
Explicația raportării lunare mai sumare este că Renault a oprit pe la jumătatea lunii iunie, ca urmare a expirării contractelor de conectivitate/update de soft la mașină, iar eu nu am văzut în nicio aplicație, nici în cea a mașinii nici în Tronity datele statistice de parcurs, consum, încărcare, service, nimic.
Deși am făcut demersuri cu cel puțin două săptămâni înainte și încă fac sesizări la Vocea Clientului, nu s-a rezolvat încă nimic și mi se spune că se lucrează la magazinul de aplicații, de unde la un moment dat voi putea achiziționa aceste servicii în continuare. Răbdare și iar răbdare….
Insă veștile mai puțin bune se opresc aici și așa pot să raportez cu mândrie că în mijlocul lunii iunie am făcut o foarte frumoasa, plăcută și interesantă excursie electrică în Lefkada-Grecia, 11 zile, 2515 km dus-întors.
În Grecia cu ZOE, fără încărcare rapidă
Am văzut în alte articole pe blog ca au mai făcut și alți colegi acest traseu, în care au povestit lucruri pe care în parte le-am trăit și noi, așa că nu vreau să suprascriu cele deja prezentate și mă voi limita la experiențele mele.
Planificarea excursiei a presupus ca cei puțin peste 1100 km pe sens (440+290+380) la dus și la întors, să fie împărțiți în câte trei etape, cu pauză de noapte la Sofia și Salonic, orașe în care voiam de mai de mult să ajungem. Sofia mai ales, pe care mereu am ocolit-o în drumurile precedente și Salonic, în care am stat în altă excursie în Grecia doar o după-amiază.
Vinieta BG am luat-o online pe 7 zile, de două ori perioade consecutive, cu care am acoperit 14 zile. Taxele de autostradă în GR le-am plătit cu cardul, și în Sofia și Salonic, pentru securitate, am plătit parcare de noapte câte 15 euro, cu o singură excepție când a fost gratuită.
Pe scurt, Sofia este un fel de București, mult mai puțin aglomerat și cu o zonă centrală pietonală foarte interesantă și relaxantă, dar în care epuizezi atracțiile în maximum două zile.
Salonic este un oraș foarte cochet, cosmopolit și foarte viu, în care m-aș întoarce oricând.
Bineînțeles, trecerea prin granițele româno-bulgară (Giurgiu-Ruse) și bulgaro-greacă (Kulata-Promachonas) sunt acea provocare care ne amintește constant de Austria și de politicieni (ai lor și ai noștri) cărora și pe această cale le urez…, dar să trecem mai departe.
În drumurile prin Bulgaria am folosit pentru tranzitare stațiile de încărcare Type2 de 22 kW de la magazinele Metro (Pleven, Blagoevgrad la dus și Blagoevgrad, Sofia și Veliko Tarnovo la întors), prin aplicația Eldrive (0.9 BGN/kWh), iar în Grecia, tot în tranzit, am alimentat pe autostradă la stații din rețeaua (și cu aplicația) InCharge NRG (0.5 Euro/kWh).
Plecarea din Salonic către Lefkada se face aproape de la nivelul marii, apoi șoseaua urca și coboară sute de metri, pana și la peste 1200m altitudine, printr-o puzderie de tuneluri de la câteva zeci de metri până la unele de câțiva kilometri lungime, toate astea făcute cu fonduri europene de miliarde de euro. Deci se poate!
Ultimii 70 km sunt pe drumuri naționale și trecerea spre insula Lefkada se face pe niște limbi de pământ și printr-un spectaculos tunel pe sub mare de aprox. 500m, urmat la final și de un interesant pod mobil.
In Lefkada am făcut plimbări în jurul insulei însumând aprox. 300 km și am încărcat de mai multe ori la una din cele 8 stații din zona cazării (parcare supermarket) din rețeaua DEI BLUE (0.45 euro/kWh).
In Lefkada, o insula preponderent muntoasă cu diferențe de nivel de peste 1000m, pe acele drumuri întortocheate de coastă am avut ocazia să mă conving de utilitatea și capabilitatea unei mașini electrice pe suișuri și coborâșuri combinate cu curbe strânse stânga-dreapta, prin așezări cu drumuri strâmte, toate într-un peisaj care te încântă.
Încă un aspect ce poate ajuta și pe alții, stațiile de încărcare folosite la dus în Sofia și Salonic sunt amplasate în parcări private în care am plătit atât încărcarea cât și parcarea, ceea ce m-a determinat la întoarcere să caut încărcare de tranzit în apropierea orașelor în cauza, astfel să evit dubla încasare.
Rezumând pe scurt GrecEVTrip, locuri frumoase, mâncare bună, plajă, recreere, relaxare și ca de obicei o plimbare curată, liniștită și eficientă. În cifre,
- parcurs: 2515 km,
- costuri de alimentare: 210 euro,
- alte costuri (viniete, taxe autostradă, taxe pod, parcări) 91 euro.
In rest, luna iunie a mai presupus reînnoirea RCA, rovinieta, ITP și urmează în iulie și CASCO.
Și ca să fie masa bogată, m-am programat în prima săptămână de iulie și la un Detailing complet, așa aniversar…!
Toate bune tuturor!
Pasionat de masini din frageda copilarie, conducator auto cu destula vechime si mai multe categorii pe permisul de conducere, cu ceva cunostinte tehnice, dar mai ales dornic de experiente noi;