In vacanță cu tigaia electrică

Tigăi sau gunoaie electrice, acestea sunt caracterizările cele mai dese din partea ”specialiștilor” care n-au pus vreodată mâna pe o mașină electrică.

Pornind de la experiența pozitivă de aproape doi ani cu Dacia Spring, în septembrie 2023 a ajuns în garajul familiei Konița roșie Highway Navi cu baterie de 64 kWh.

Deși de la început nu am avut teamă de a face trasee lungi, ne-am aventurat treptat pe drumurile patriei, la început până la mare, apoi până la Cazanele Dunării sau prin Bucovina. De fiecare data fără probleme, fără pierdut timp la încărcare și fără grija de a nu găsi stații.

Dar testul de anduranță al Tigăii electrice a fost vacanța recent încheiată, în Croația. 3000 și un pic de kilometri dus-întors, care s-au dovedit o plăcere de a conduce o mașină electrică.

Cu bateria plină de electroni de la soare și cu autonomie estimate de 600 km, am plecat din Târgoviște spre Sibiu după-amiaza, calculând să ajungem pe Valea blocată a Oltului în jurul orei 20, când se dă drumul la circulație.

Ca noi însă s-au gândit să facă și sutele de camionagii și miile de șoferi de autoturisme. Astfel că drumul teoretic de 3,5 ore l-am făcut în 5 ore.

Am ajuns la Sibiu cu 57% baterie și consum de 12 kWh/100 km, parcurgând 236 km și mai având autonomie 338 km.

La Sibiu am încărcat 32 kWh la o stație Elmotion a Primăriei, cu un cost de 32 lei, până la 100%, având o autonomie estimată de 601 km și ne-am îndreptat spre granița cu Ungaria.

Vrând să evităm timpii mari de așteptare la Nădlac, am ales să înnoptăm la Sânnicolau Mare și să trecem vama pe la Cenad. Am ajuns la Sânnicolau Mare cu 25% baterie și consum de 14,3 kWh/100 km, parcurgând cea mai mare parte a traseului pe autostradă, cu 115-120 km/h. Am parcurs 348 km iar autonomia rămasă era de 104 km. Nu am mers la consum dar nu sunt nici genul care să alerge ca scăpat din țarc odată ce s-a văzut pe autostrada, mai ales că eram și cu copiii în mașină.

Am încărcat 54 kWh la o stație Elmotion cu un cost de 102 lei, până la 95%, având o autonomie estimată de 504 km.

La Cenad am trecut în 15 minute, având vreo 10 mașini în față. Amuzant a fost când vameșul maghiar mi-a cerut să deschid frunkul mașinii. Deși i-am spus că nu are, a insistat să ridic capota, spunând că oricând pot să ascund un migrant acolo.

Următoarea oprire a fost la Superchargerul Tesla de pe centura Budapestei, de la Szigetszentmiklos. Am ajuns cu 51% baterie și consum de 14 kWh/100 km, parcurgând 217 km și mai având autonomie 369 km.

Să-i dea Bunuțul sănătate lui Elon pentru că a deschis stațiile Tesla și pentru muritorii de rând! Am plătit abonamentul lunar de 50 de lei, care mi-a dat acces la prețurile de încărcare ale utilizatorilor Tesla, mai bune decât cele practicate de alți operatori. Am încărcat 26 kWh, până la 86%, ceea ce a însemnat o autonomie estimată de 446 km. Am plătit 4654 forinți, adică 58 lei.

Următoarea oprire a fost la Superchargerul de la Sormas, aproape de granița ungaro-croată. Am ajuns cu 42% baterie și consum de 14,5 kWh/100 km, parcurgând 214 km și mai având autonomie 206 km. Stațiile de la Sormas sunt în curtea unui restaurant, care face parte dintr-o fermă unde există un mini zoo, foarte interesant pentru copii.

Cât s-a încărcat mașina până la 95%, abia am avut timp să luăm masa de prânz la restaurant și să trimitem repede la ghiozdan mâncarea. Am încărcat 39 kWh pentru care am plătit 7137 forinți, adică 90 lei.

Autonomia estimată după încărcare a fost de 474 km și a fost suficientă pentru a ajunge la Rakovica, cazarea intermediară pentru a vizita a doua zi, cu forte proaspete, Parcul natural Plitvice.

Am ajuns la Rakovica cu 44% baterie și consum de 14,1 kWh/100 km, parcurgând 250 km și mai având autonomie 205 km.

La cazare, am încărcat peste noapte 25 kWh pentru care proprietarul nu a vrut să îmi ia bani. Astfel, după ce am petrecut 6 ore în Parcul natural Plitvice și am mers vreo 12 km pe jos, ne-am îndreptat spre punctul central al călătoriei noastre, plajele Mării Adriatice din zona Zadar. Am plecat cu 80% baterie și autonomie estimată de 401 km.

La Zadar am ajuns cu 56% baterie și consum de 10,6 kWh/100 km, parcurgând 161 km și mai având autonomie 271 km.

Proprietarul casei unde am stat, un bătrânel simpatic, m-a lăsat să încarc 56 kWh de la priză casnică, fără costuri. Chiar nu-i venea să creadă că cineva se poate deplasa atâția kilometri cu o mașină electrică.

Per total, pentru drumul Târgoviște-Zadar a însemnat următoarele date:

  • Distanța parcursă: 1431 km
  • Opriri pentru încărcare: 4. Nu toate au fost necesare dar atunci când mergi cu copiii în mașină, nu poți fi zmeu care merge 1000 km fără oprire.
  • Curent încărcat: 216 kWh, dintre care 151 kWh la stații publice și 81 kWh la cazările unde ne-am oprit.
  • Cost încărcare 282 lei.

Drumul de întoarcere

Drumul de întoarcere a fost mai lung și mai obositor datorită circulației în ritm de melc din România.

Am plecat din Zadar cu bateria plină și cu autonomie estimată de 567 km. Prima oprire a coincis cu nevoia la baie, astfel că am încărcat la o stație Elen de pe autostrada spre Zagreb 12kWh, cu un cost de 7,46 euro, adică 37 lei.

Pe centura Zagrebului am prins niște ambuteiaje de câteva ore, datorate accidentelor și stațiilor de taxare de la ieșirile de pe autostradă. Astfel că am ajuns pe seară la Superchargerul Tesla de la Sormas. Cât am savurat un gulaș de la mama lui, mașina a băgat și ea o porție de electroni a la chef Elon, astfel că am plecat spre următorul punct al călătoriei noastre, lacul Balaton, cu 89% baterie și 450 km autonomie estimată. Nota de plată pentru cei 43 kWh încărcați a fost de 7869 forinți, respectiv 100 lei.

La Balaton am ajuns cu 77% baterie și cu autonomie estimată de 397 km. Am încărcat până la 100% peste noapte, 12 kWh, cu cost inclus în prețul cazării.

Ultima încărcare în Ungaria a fost la Superchargerul de la Budapesta- Szigetszentmiklos, unde am ajuns de la Balaton cu 61% și autonomie estimată de 300 km.

La Szigetszentmiklos am încărcat 25 kWh, până la 95%, cu un cost de 4475 forinți, respectiv 57 lei. După ce s-a încărcat mașina, am dat o tură prin centrul Budapestei unde am savurat o înghețată răcoritoare lângă basilica Sf. Ștefan. Mă rog, Istvan, ca să-I lăsăm numele maghiar.

Cu bateria aproape plină ne-am îndreptat spre Arad. Am trecut glonț prin vama de pe autostrada și ne-am oprit la Taverna Pecicana, lângă Arad, unde văzusem pe Plugshare că e o stație de 60 kW. Dezamăgire maximă odată ajunși. Pe lângă faptul că a trebuit să vină un tip de la recepție să pornească stația, aceasta nu livra mai mult de 30 kWh. Așa că, după ce am stat vreo 30 min și nu se încărcaseră decât 10 kWh, am preferat să-i plătesc tipului costul (15 lei) și să caut altă variantă.

Am ajuns astfel la Arad, la o stație Elmotion, unde am încărcat 28 kWh, până la 80%, cu un cost de 54 lei.

Având doar două opțiuni de traseu (Arad-Sibiu-Bran sau Arad-Drobeta Turnu-Severin-Craiova), ca urmare a închiderii Văii Oltului, am ales traseul spre Drobeta Turnu-Severin. S-a circulat infernal, bară la bară, doar elitele cu BMW-uri care nu suportă mersul în coloană reușind ici-colo câte o depășire.

La Drobeta Turnu-Severin am ajuns după 4 ore, cu 26% baterie și 140 km rămași, parcurgând 250 km de la Arad.

Am încărcat 39 kWh la stația Plugpoint de la City Mall, cu un cost de 80 lei, până la 82%, ceea ce îmi oferea o autonomie estimată de 379 km.

Încărcarea de la Drobeta Turnu Severin a fost suficientă pentru a ajunge acasă cu 22% baterie, 112 km autonomie și 308 km parcurși.

Per total, pentru drumul Zadar-Târgoviște a însemnat următoarele date:

  • Distanța parcursă: 1525 km
  • Opriri pentru încărcare: 5 și jumătate.
  • Curent încărcat: 169 kWh, dintre care 157 kWh la stații publice și 12 kWh la cazarea de la Balaton.
  • Cost încărcare: 343 lei.

În loc de concluzie:

Vacanța în Croația cu Tigaia electrică a însemnat:

  • 3013 km parcurși;
  • 9 sesiuni de încărcare. Este important de precizat că nu toate aceste 9 opriri pentru încărcare au fost necesare. Jumătate din ele au fost făcute fie ca urmare a oboselii sau a necesităților fiziologice, caz în care am căutat locuri de oprire care să aibă și stații de încărcare;
  • Autonomia reală a mașinii, cu 4 persoane și portbagajul ticsit cu bagaje, este de 450-470 km în regim de drum național (viteze de până la 100 km/h) și de 380-450 km în regim de autostradă (viteze de 115-120 km/h);
  • Cost total al încărcărilor: 625 lei (282 lei la dus, 343 lei la întors);
  • Consumul mediu pentru cei 3013 km: 13,6 kWh/100 km;
  • Condus relaxat, fără probleme tehnice și fără teama de a rămâne cu bateria goală în mijlocul câmpului;
  • ”Gunoiul electric” a dat și aer condiționat 90% din drum, a funcționat și pe călduri înăbușitoare și nici nu a luat foc. Ba chiar au mers și ștergătoarele atunci când a plouat;
  • Proprietarii spațiilor de cazare au fost foarte deschiși la ideea de a-mi permite să încarc de la prizele lor și nu au vrut să accepte plata;
  • Pentru un posesor de mașină electrică non Tesla, am apreciat utilitatea superchargerelor, simplitatea utilizării lor din aplicație precum și numărul mare al stațiilor de încărcare dintr-o locație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.