Încotro se îndreaptă piața pentru autovehicule electrice în 2022?

Cu numeroase statistici și multe analize ale rezultatelor din 2021 disponibile acum, aruncăm o privire la tendințele majore pe cele mai importante piețe globale pentru electromobilitate.

Curba S – de adoptare a noilor tehnologii

Orice tehnologie modernă, indiferent că este vorba de radio, televiziune, telefoane mobile sau calculatoare personale, a trecut printr-o curbă asemănătoare de adoptare din partea publicului, mai întâi sceptic, apoi tot mai convins de utilitatea noilor tehnologii, pe măsură ce acestea se maturizează.

În domeniul achizițiilor de autovehicule electrice, China este de departe cea mai mare piață, cu peste 3.2 milioane de înmatriculări în 2021, urmată de Europa, care a depășit 2.2 milioane de înmatriculări de hibrizi plug-in și modele 100% electrice (vom reveni la tema PHEV mai pe larg).

Privind însă la cele două piețe majore la finalul anului 2021 este evident că ele se alfa in faze diferite de maturizare. Europa a făcut un salt uriaș de la 3.6% din înmatriculările totale în 2019 (înainte de pandemie) la 19% la finele anului 2021. China avea în 2019 o poziție mai bună de start, cu 5.5% vehicule electrice din totalul înmatriculărilor, dar o reducere a subvențiilor, împreună cu măsurile stricte legate de pandemie, au împins segmentul electric la 15% la finele anului 2021.

Pentru 2022, Europa trasă de cele cinci „locomotive electrice” (Norvegia, Olanda, Suedia, Germania și Franța) la care unii analiști adaugă Marea Britanie, a intrat în faza majorității timpurii, când vânzările se accelerează puternic. Majoritatea subvențiilor rămân în vigoare anul acesta, prin urmare rezultatul final va depinde doar de capacitatea de livrare a producătorilor.

Deși nu este departe de punctul de inflexiune pe curba S, China se află încă în faza adoptatorilor timpurii, iar diminuarea subvențiilor începând de luna trecută ar putea avea un efect temporar de amânare a achizițiilor de modele electrice.

În plan global, unde rata de penetrare a urcat de la 2.5% în anul pre-pandemie, la 9% în 2021, SUA a avut efect de frână, cu o rată extrem de mică de adoptare a mobilității electrice. Creșterea pe plan mondial va fi ceva mai accelerată în 2022, prin efectul combinat al înmatriculărilor europene și al celor nord americane, unde primele pickup-uri electrice vin să satisfacă nevoile unui segment mai mare din rândul micilor meseriași.

Hibrizii plug-in o modă europeană?

Deși patria hibrizilor este Japonia, prin contribuția remarcabilă începută de Toyota cu Prius în urmă cu două decenii, hibrizii plug-in au devenit foarte atractivi pentru producătorii europeni de motoare termice, odată cu încadrarea acestora în categoriile subvenționate pentru vehicule verzi.

Cu toate mijloacele de promovare a avantajelor reale pentru hibrizii plug-in, cât și a tacticilor tradiționale de băgat frica în clienți (cu privire la insuficiența exagerată a rețelelor de încărcare), PHEV-urile au o pondere disproporționat de mare în Franța, Germania și Suedia, țări producătoare de automobile, cu o rețea extinsă de furnizori dedicați fabricării pieselor pentru motoare termice și a tuturor sistemelor necesare ca acestea să funcționeze (alimentare, răcire, evacuare-depoluare, etc).

Cu excepția Marii Britani, care a redus subvențiile pentru PHEV, alți legiuitori europeni au preferat să extindă parcursul minim electric (teoretic) necesar obținerii subvențiilor (Exemplu: Germania de la 40 la 60 km pentru impozitare favorabilă a celor de serviciu). Necazul cu acest sistem este că rămâne tot în mâinile proprietarului. Dacă nu are posibilitatea și disciplina de încărcare zilnică a acumulatorului, va utiliza mașina doar cu motorul termic, după ce a încasat subvenția pentru vehicule verzi la achiziție.

Privind însă la rata de creștere mai mare pentru BEV (modele 100% electrice) decât a celor PHEV, este foarte posibil ca acest fenomen european să își diminueze cât de curând ponderea în înmatriculările de automobile noi, mergând pe aceeași spirală descendentă ca și soluția diesel.

De dragul aerului pe care-l respirăm și pe care îl dorim tot mai curat, vom urmări și în 2022 statisticile de înmatriculări doar pentru BEV (modele 100% electrice), a căror penetrare în Europa ne așteptăm să depășească 15% din totalul înmatriculărilor noi în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.