Echipa elmob invitata la Salonul Auto Brasov

De la stanga la dreapta: Timea, Mircea, Catalin si Roxana

Duminica, 12 mai, dupa intalnirea EV de la Bran, am dat curs cu placere invitatiei unui mare pasionat si promotor al autovehiculelor electrice din Brasov, Eugen Preda, de a participa la Salonul Auto de la Brasov.

In afara pavilionului unde erau frumos asezate vedetele sclipitoare prezentate publicului, hop si noi in parcare cu Ionica si TM 3, alaturi de Renault Zoe, BMW i3, Nissan Leaf si vedeta absoluta a oricarei adunari EV, mult premiatul Jaguar I-Pace.

Dupa un drum spectaculos in coborare de la Fundata, Mircea a preluat prudent volanul Teslei la Rasnov si ne-a urcat in siguranta pe serpentinele spre Poiana Brasov. Panorama Brasovului vazut din parcarile drumului spre Poiana, ramane una din imaginile si amintirile mele cele mai dragi, dupa ce am colindat lumea in lung si in lat.

In Basov ne-am oprit prima data la o spalatorie, ca sa inlaturam praful acumulat in lunga calatorie de la Timisoara si pe parcursul test drive-urilor de la Bran.

Mircea pregateste TM 3 pentru „primul bal” … Salonul Auto Brasov

Ajunsi in parcare ne-am gasit locul intre Ionica, care era la o doua participare, dupa Salonul Casei Auto Timisoara, si un Renault Zoe albastru de toata frumusetea al echipei de la EV Club din Cluj, cu care ne cunoscusem la intalnirea EV de la Fundata.

Pe parcursul dupa amiezii au mai venit si alti participanti de la prima intalnire EV organizata la Bran, oferind publicului brasovean o imagine aproape intreaga a ofertei de pe piata din Romania.

Din interactiunea cu vizitatorii, mai ales cei mai tineri, am constatat din nou atractia magica exercitata de Tesla. Majoritatea cunosteau toate detaliile legate de exteriorul si mai ales interiorul minimalist si atat de neconventional cu care surprinde Model 3. Poate cea mai expresiva caracterizare a unei vizitatoare a fost „intalnire cu viitorul … ce sa mai discutam !”

Cu bucurie am marturisit gazdei noastre ca nivelul de competenta in domeniul auto electric al brasovenilor cu care am interactionat, probabil cei veniti la salon din interes pentru autovehicule electrice, ne-au surprins in modul cel mai placut.

Impreuna cu Roxana, Catalin, Timea si Mircea am stat la dispozitia publicului pentru intrebari si raspunsuri, am discutat pe larg despre beneficiile vietii de zi cu zi cu o masina electrica si piedicile existente in calea raspandirii mobilitatii electrice in general si cele din Romania in special.

Consumul mediu de 11.7 kWh/100 km inregistrat pe ultimii 50 km de drum includ doua urcari la Fundata si una la Poiana Brasov si reprezinta un cost al energiei electrice de 7.50 lei pentru 100 km. Zona verde pe diagrama reprezinta perioada de recuperare a energiei electrice in timpul coborarilor.

Am intalnit pasionati si sceptici, am vorbit despre economia pentru buzunarul propriu, pe care am demonstrat-o cu consumul de energie electrica realizata cu Model 3 pe drumul spre Brasov. Am evidentiat cat de economica este intretinerea unui automobil electric, ce nu mai are nevoie de schimburi de ulei, filtre, curele, etc.

Am fost deschisi despre limitarile actuale ale tehnologiei acumulatorilor, aratand din nou ca avantajele majore ale tractiunii electrice se materializeaza deocamdata in traficul din aglomeratiile urbane, pentru cei ce efectueaza o naveta zilnica de maximum 200 km.

Dovada ca tehnologia actuala este matura si pentru calatorii de 500 km era prezenta in fata tuturor, Tesla Model 3 long range, dar pretul de achizitie a speriat pe cei mai multi. Le-am dat perfecta dreptate, fiindca cu alte modele electrice prezente, electromobilistii isi pot rezolva 95% din toate nevoile de deplasare, la doar jumatate din pretul Teslei.

Multi pareau decisi sa achizitioneze un automobil electric pe parcusul anului 2019, pentru a beneficia de generoasa subventie guvernamentala. Altii ne-au marturisit ca mai asteapta pana se vand modele cu autonomie mai mare la preturi mai rezonabile, ceea ce din punct de vedere tehnic se rezuma la ieftinirea acumulatorilor.

Ne-am bucurat sa purtam acest dialog, sa aducem cateva clarificari si sa facem ce stim mai bine … sa oferim test drive-uri cu Ionica si TM 3, pentru educarea publicului dornic sa cunoasca senzatia deplasarii in liniste cu un automobil electric.

echipa elmob

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.