Înmatriculări 2022 – asemănări și diferențe între Germania și California

Publicarea statisticilor de la finalul anului 2022 au generat în presă și media socială multe discuții pro și contra mobilității electrice, în funcție de interesele economice majore ale fiecărei țări.

Pentru exemplificare am ales o comparație între Germania, cea mai mare economie europeană (a patra în lume) cu o foarte puternică tradiție auto și California, statul american cu cea mai mare populație, cu o economie care ar plasa-o pe locul 5 în lume, după Germania, dacă ar fi o țară.

Mai întâi asemănările:

 • In ambele, automobilele 100% electrice (BEV) au atins în 2022 o proporție de peste 17% din înmatriculările noi (17.7% pentru Germania conform comunicatului KBA)
 • In ambele, găsim în fruntea clasamentului două Tesla: Model Y și Model 3.
 • Pe ambele piețe Tesla a înregistrat o creștere de peste 50% în 2022:
  • California +54% (sursa – CNCDA – California New Car Dealer Association)
  • Germania +76% (comunicat KBA – Kraftfahrt Bundesamt)

Cu acestea asemănările s-au cam încheiat. Iată și statisticile furnizate de ChatGPT în 9 februarie pentru această comparație:

Suprafața:

– California este al 3-lea cel mai mare stat din Statele Unite ale Americii, acoperind o suprafață de 423.970 km².

– Germania are o suprafață de 357.368 km².

Populația:

– California este cel mai populat stat din Statele Unite, cu o populație de aproximativ 39,5 milioane de oameni în 2021.

– Germania are o populație de aproximativ 83 de milioane de oameni.

Economia:

– California este unul dintre cele mai mari și economic divers din Statele Unite. Statul are un Produs Intern Brut (PIB) de aproximativ 3,1 trilioane de dolari, ceea ce îl face a 5-a economie din lume, dacă ar fi o țară. Statul este cunoscut pentru industriile sale de tehnologie, divertisment și agricultură, printre altele.

– Germania este cea mai mare economie din Europa și a 4-a cea mai mare din lume, cu un PIB de aproximativ 4,2 trilioane de dolari. Țara este cunoscută pentru forța sa de muncă bine pregătită, un sector puternic de fabricare și o industrie de export prosperă. Economia germană este în special puternică în domeniile ingineriei, automobilelor și chimiei.

Chat GPT, 9 februarie 2023

Pe scurt, cu o populație mai mare decât dublul celei din Californiei, înghesuită pe o suprafață ce reprezintă 84% din cea a statului american, economia Germaniei generează un PIB cu 35% mai mare decât California, care provine însă din cu totul alte domenii de activitate, cele mai mari venituri fiind generate de industria auto.

Statisticile înmatriculărilor de automobile electrice din 2022 în California și Germania, reflectă tocmai această diferențiere a structurii economice și percepție a electrificării transportului rutier ca:

 • oportunitate pentru mai mult soft, servicii și electronică în California,
 • pericol mortal pentru industria motoarelor cu ardere internă și a tuturor furnizorilor de sisteme (alimentare, evacuare, etc.) necesare funcționării acestora.

California (sursa informațiilor electrek)

Model Y (SUV și pickup truck) și Model 3 conduc în categoriile din care fac parte, indiferent de motorizare, și au strivit concurența electrică. Rezultatul este că Tesla, cu originea în California, dar privită cu ranchiună după mutarea sediului în Texas, a fost firma cu cea mai mare creștere a vânzărilor din 2022 (+54%), an marcat de o scădere cu 7.9% a vânzărilor de automobile noi față de 2021 (în Germania vânzările au crescut cu 1.1% față de anul precedent).

Tot în cadrul diferențelor față de statisticile din California, preferințele publicului german, dar și influența presei auto, se reflectă în poziția 9 si 10 ocupată de cele două modele în Germania, în timp ce în Marea Britanie Model Y a terminat anul pe locul 3, indiferent de motorizare.

În acest context BEV (battery electric vehicles) au acaparat 17% din înmatriculările de vehicule noi în 2022.

Interesantă este și evoluția hibrizilor (HEV-hybrid electric vehicles), hibrizilor plug-in (PHEV) și a modelelor 100% electrice (BEV) din ultimii șapte ani. In absența unei puternice industrii locale dedicate motoarelor termice și a componentelor pentru acestea, variantele PHEV nu au depășit 3% din înmatriculări, în timp ce în Germania categoria PHEV a reprezentat 13.7% din înmatriculările noi în 2022, în scădere fata de 2021.

Sursa: CNCDA

Germania (surse: CleanTechnica și KBA – Kraftfahrt Bundesamt)

Spre deosebire de California, patria IT-ului și a industriei de film și divertisment, în locul de naștere al motoarelor termice (Otto, Diesel și Wankel) și al automobilului, înmatriculările germane din 2022 au avut o cu totul altă structură.

Graficul alăturat este o imagine foarte clară a scăderii ponderii automobilelor cu motoare termice (benzină, diesel și gaz) până la aproximativ 35% din total, în favoarea celor electrice. Chiar dacă hibrizii plug-in au mai beneficiat de subvenții în 2022, odată cu dispariția acestora în 2023, va fi interesant de urmărit apetitul clienților pentru aceste automobile complexe, formate dintr-un mariaj între un motor termic și unul electric, ambele cu toate acareturile necesare funcționării lor.

Avantajele teoretice ale funcționării fără emisii poluante în oraș, dar autonomie mare și alimentare rapidă la drum lung, nu se materializează în practică, decât atunci când mașina este încărcată în fiecare zi cu energie electrică.

Sursa: Max Holland, CleanTechnica

În clasamentul pe modele regăsim pe poziția 1 și 2 aceleași mașini din California, Model Y și Model 3, doar cifrele de înmatriculări sunt radical diferite. Sunt aceste diferențe o dovadă că Tesla are concurență mai serioasă în Europa? sau mai degrabă că livrările de la Giga Berlin (Model Y) și Shanghai (Model 3) nu s-au ridicat în 2022 la nivelul celor de la Fremont (întreaga gamă S3XY)?

Sursa: Max Holland, CleanTechnica

Și acest clasament va fi interesant de urmărit pe măsură ce livrările de la Giga Berlin vor crește. Este posibil ca în 2023 să atingem punctul în care presa auto germană va schimba tonul ostil față de firma americană și va declara că mașinile sunt acceptabile, fiind asamblate la Giga Berlin (calitate Made in Germany)?

Vorbele zboară, cifrele rămân. Deocamdată scorul meciului imaginar pentru trofeul Model Y este 87.257 la 35.426 pentru California, iar cel pentru trofeul Model 3 este 78.934 la 33.841 tot pentru California. Ați reținut desigur, că populația Germaniei este mai mare decât dublul celei din California.

Ce importanță are numărul de locuitori? Să privim înmatriculările din China în 2022:

 • Model Y – 315.607
 • Model 3 – 125.361

La nivel global:

 • Model Y – 771.300
 • Model 3 – 476.336

Câteva gânduri la final

Va reuși valul electrificării moderne pornit din California și amplificat de China să înece industria auto tradițională de pe cea mai mare piață europeană?

Sau cu un efort suprem, industria auto germană va repara greșelile strategice din ultimele două decenii și își va menține statutul de exportator auto, în loc de a deveni doar o piață de desfacere pentru importuri produse altundeva în lume?

Iată ce avea de spus pe această temă Herbert Diess, fostul CEO VW:

Câștigătorii tranziției epocale spre electrificare se vor cunoaște la finalul decadei și ei vor fi desemnați cu sau fără VW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.