INTREBARE – ce mașină ați ales după prima ”electrică”?

In căutarea unui răspuns la avalanșa de articole negative care povestesc despre o ”încetinire a vânzărilor de automobile electrice”, deși statisticile indică exact opusul: înmatriculări în CREȘTERE, echipa de la S&P Global specializată în mobilitate a întreprins un sondaj de opinie, al cărui rezultat l-a publicat sub titlul:

Bănuind că una din probleme ar putea fi experiența negativă după prima achiziție a unui automobil electric, principalele subiecte fiind încărcarea și service-ul, echipa de la S&P a întrebat proprietarii de automobile electrice: ce mașină au ales după prima experiență electrică?

Răspunsurile trimit un mesaj clar producătorilor de automobile electrice care nu s-au sinchisit de rețelele de încărcare și confirmă că sursa articolelor negative sunt codașii electrificării, ale căror modele se adună pe loturile dealerilor.

In schimb Tesla iese din nou în frunte, cu o rată de reținere mare a clienților mulțumiți de gama de modele S3XY și de rețeaua Supercharger. Avalanșa de aderări la standardul de încărcare NACS în America de Nord, anunțate de producătorii tradiționali, ar putea fi un răspuns de urgență la problema numărului redus și fiabilității modeste a stațiilor de încărcare din alte rețele.

La fel sunt alianțele anunțate în ultima săptămână între BMW și Mercedes pentru o rețea de încărcare premium în China sau cea dintre NIO, Changan și Geely pentru extinderea rețelei SWAP, de schimbare rapidă a acumulatorilor în China și Europa.

A doua mașină, după cea electrică, în cadrul proiectului Electromobilitate

In cei aproape șase ani de la demararea proiectului nostru, a fost descris un singur caz, în care un electromobilist nemulțumit de cozile la încărcarea gratuită, defecțiunile unui Opel Corsa și mai ales a modului de (ne)rezolvare a problemelor în service, a decis să renunțe la ”electrică” și a cumpărat un hibrid.

Din start este simplu de ghicit, că fiind pământeni cu toții am achiziționat prima electrică după o experiență îndelungată cu numeroase modele echipate cu motoare termice. Ca urmare, decizia de achiziție a următoarei masini, cea de după prima electrică, a fost făcută în deplină cunoștință de cauză a comportamentului în sezonul rece, autonomiei, încărcării și service-ului pentru a doua sau chiar a treia electrică.

Într-un clasament neoficial al celor mai fi fideli clienți din rândul colegilor la proiectul Electromobilitate, Hyundai este de departe pe primul loc, cu toate că Laszlo (CJ) a cumpărat al doilea VW e-Up! după o buna experiență cu primul, Mihai (Fălticeni) a luat a doua Dacia Spring a familiei, după ce a condus mult pe cea a tatălui său, iar Cosmin (B) s-a întors la VW ID.3 după o pauză de un an.

Atât faptul că doi colegi au înlocuit Hyundai Kona tot cu Kona! (Codruț, MM și Florinel, TM), cât si ascensiunea lui Tudor (TM) de la Hyundai Ioniq model 2019, la Kona (2020) și IONIQ 5 (2021) vorbesc volume despre satisfacția colegilor noștri. O mențiune, Florinel înainte de prima Kona a condus un Spring.

Klara și Attila (TM) au decis după experiența cu Smart Forfour să achiziționeze o Kona, în timp ce Violeta și Paul (DJ), după experiența cu Kona, păstrată pentru călătorii mai lungi, au mai achiziționat o Dacia Spring pentru deplasările locale.

Și George (Târgoviște) după doi ani cu Dacia Spring a trecut la Hyundai Kona, în timp ce Marcel (Deva) a ales un Renault Megane după zeci de mii de kilometri cu Dacia Spring.

Migrația spre Tesla

După scăderile de preț din luna ianuarie 2023, Tesla a devenit tot mai atractivă pentru clienții români, Model Y și 3 ocupând locul 2 și 3 în clasamentul înmatriculărilor din 2023, după doar Dacia Spring. Atât extinderea rețelei Supercharger în România, cât și faptul că livrează cu mult mai rapid decat alți producători, a făcut decizia destul de simplă.

Raluca și Cătălin (DJ) s-au despărțit recent de Hyundai Ioniq (2022) și au trecut în tabăra Tesla cu noul Model 3 SR la începutul lunii noiembrie.

Adrian (PH) a păstrat o Skoda Citigo în familie și conduce în prezent Model Y LR. Colegul de serviciu, unul din veteranii proiectului Electromobilitate, Marius (PH) s-a despărțit de VW e-Up și a trecut la Model 3 SR.

Tot spre Tesla s-au orientat Silviu (B), după un an cu Peugeot e-2008, Ovidiu (B), tot după o experiență de un an cu Peugeot e-2008, Octavian (SB) după Dacia Spring, Cristi (BV) după Skoda Enyaq și George (Ineu) după Renault Megane.

Dani și Adi (Roma) au păstrat un Smart Fortwo și au achiziționat, după trei ani, un Model Y, iar Roxana și Kodiak (Las Vegas) după patru ani cu Model 3 au mai adăugat un Model Y în garaj.

Dacă ați pierdut șirul schimbărilor din echipa noastră (83 participanți) nu este de mirare, așa că iată cifrele pe scurt:

  • 3 colegi au ales același model ca a doua mașină electrică: e-Up, Spring și ID.3;
  • alte 5 familii au decis să adauge a doua mașină electrică: Kona, 2 x Spring, 3 x Model Y;
  • 10 colegi (aproximativ 12% din participanții la proiect) s-au decis pentru Tesla, după o primă sau a doua experiență cu altă marcă sau alt model Tesla.
  • In total, 23 participanți la proiect (28%) au înlocuit în ultimii cinci ani un model electric cu altul, sau au achiziționat un al doilea sau al treilea, tot electric.
  • ZERO participanți la proiectul Electromobilitate au renunțat la un model electric pentru a reveni la motoare cu ardere internă.
Voi ce mașină ați ales după o primă experiență electrică? Ați renunțat la tracțiunea electrică sau ați ales altă marcă/ model?

Scrieți-ne la rubrica de comentarii, în media socială sau pe adresa office@electromobilitate.com.

Vă mulțumim pentru colaborare!

Rezultate sondaj S&P Global mobility pentru piața SUA

SURSA: S&P global

SURSA: S&P global

5 Responses

  1. Otto spune:

    După o experiență plăcută cu Dacia Spring de aproape 2 ani am trecut la Hyundai Kona,excelenta și ea cu un plus de confort și autonomie desigur.

  2. Dan Domnica spune:

    Eu nu am achiziționat încă o nouă mașină electrică, dar mă gândesc să cumpăr o Tesla model 3.

  3. Dan Domnica spune:

    Momentan am o Dacia Spring 2021🙂

  4. Cristian Bomboe spune:

    Dupa o experienta de cca 2 ani si 12000 km cu Dacia Spring am trecut la Mini Cooper SE electric. Aceiasi autonomie dar cu motor de 184 cp.
    Spring a fost un test, cum ma impac cu o electrica, cum ma impac cu autonomia.
    Decizia de a lua Mini este una poate mai putin logica dar eu sunt super incantat de ea.
    As vrea insa sa spun ca Spring, dupa parerea mea este o masina excelenta. In cei 2 ani nu am avut nici un fel de problema si nici un fel de eroare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.