Invitație pentru producătorii chinezi și startup-uri?

In 12 februarie începeam un articol cu fraza:

Cu voia producătorilor și importatorilor, numărul proprietarilor de automobile electrice ar trebui să se dubleze în 2021 în Europa și probabil în Romania, dacă livrările vor ține pasul cu cererea.

Ce modele noi s-au livrat în primele șase săptămâni din 2021?

Automobilwoche, citează un studiu publicat de carwow.com, care indică perioadele de așteptare pentru livrarea unor modele electrice.

Chiar dacă Leaf, Mercedes EQC, VW ID.3, Renault Zoe și Twingo se încadrează în termenul obișnuit al livrărilor la comandă (2-4 luni), așteptarea pentru Opel Mokka și Fiat 500e se întinde la peste un an.

Faptul că Opel a nimerit într-un punct foarte sensibil al pieței EV cu Mokka, a fost clar din luna decembrie, când în zece zile după deschiderea listelor de comenzi, întreaga producție planificată pentru 2021 a fost vândută.

Justificarea Opel despre „cererea surprinzător de mare” este foarte cunoscută, fiindcă am auzit-o trei ani la rând de la Hyundai. Dar în timp ce Hyundai a reacționat și a început să asambleze Kona în Cehia, cu rezultate spectaculoase pentru poziționarea modelului în clasamentele europene (locul 4) și globale (locul 5), la modele îndrăgite ale fostului grup PSA (208, 2008) actual Stellantis, așteptarea este de șase luni.

A rămas echipa managerială de la Peugeot, Citroen, DS, Vauxhall și Opel electro-sceptică, limitând producția la volumul necesar evitării amenzilor pentru depășirea cotei de CO2?

În mod sigur alianța cu FCA nu-i ajută la accelerarea electrificării. Pentru noul Fiat 500e așteptarea este de 14 luni, o perioadă în care Tesla a construit o fabrică nouă la Shanghai și a umplut China de Model 3, iar un an mai târziu a repetat isprava cu Model Y.

Cu siguranță Tesla nu este singurul producător dornic să vândă automobile electrice. O dovedește succesul SAIC în Europa cu MG ZS, clasat pe primul loc al înmatriculărilor din Olanda după șase saptamani în 2021 și poziția 14 globală în clasamentul înmatriculărilor din 2020 (Sursa: EVsales).

Mokka nu este singura ofertă pentru un SUV compact electric pe piața europeană. Kona (cu acumulatorul mic) și JAC doresc o felie din acest segment foarte îndrăgit. In Olanda, unde toate trei sunt oferite în prezent, pretul de pornire în EURO (sursa EVdatabase) este:

  1. Hyundai Kona – 36795
  2. Opel Mokka – 34399
  3. JAC iEV7s – 32210

O privire în viitorul apropiat

Aceasta inabilitate (sau poate strategie?) de a echilibra cererea reală cu producția are numeroase cauze, începând cu rezistența internă la schimbare și electrificare în special, până la lipsa propriilor acumulatori și mai recent a chipurilor necesare în general în industria auto, nu doar pentru modele electrice.

Oferta mai mică ca cererea, permite producătorilor să mențină preturi exagerat de mari pentru modele electrice, care cresc profitabilitatea acestora și limitează cererea, dând apă la moară celor ce continuă să susțină că publicul nu dorește mașini electrice, doar politicienii împing agenda verde.

Singurele necunoscute în această ecuație strâmbă dintre cerere, ofertă și declarațiile ecologice pompoase ale firmelor auto din Europa, sunt producătorii chinezi și mai ales roiul de startup-uri ce vor începe producția în 2021 și 2022.

Așa cum demonstrează în prezent Polestar 2, MG ZS, Model 3 MIC (made in China) și chiar BMW cu noul iX3, loturi de câteva mii de autovehicule ajung relativ repede în Europa din porturile chineze. În 2021 oferta de modele se diversifică și atât Xpeng prezent deja în Norvegia, cât și NIO, LiAuto, JAC și Aiways au în plan livrări pe câteva piețe europene.

Nu ar fi pentru prima dată în istoria recentă când produse de calitate, asamblate în China la prețuri rezonabile, dislocă producători locali de pe propria lor piață. Dacă industria auto nu învață lecțiile cu tema iPhone, panouri solare, instalații de climatizare, lista se poate întinde pe o pagină întreagă de componente, și continuă să lase cererea neacoperită, sau o gâtuie cu prețuri nejustificat de mari, producătorii chinezi și startup-urile vor fi concurenți de temut în următorii zece ani, cei ai electrificării transportului rutier.

Termenele de livrare de un an si chiar mai mult, reprezintă o invitație în Europa pentru producătorii chinezi și startup-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.