Astăzi vorbim despre un subiect puțin mai tehnic însă care poate ajuta pe orice posesor de mașină electrică. Vorbim cum poți să încălzești bateria la Renault Zoe ZE50 și de ce ar trebui să faci asta.
Video
De ce este importantă temperatura bateriei?
Dacă sunteți pasionați înrăiți de electrice, probabil că deja șiți că temperatura bateriei este un factor foarte important în ceea ce privește eficiența mașinii electrice.
Dacă temperatura nu e optimă (în funcție de tipul bateriei valoarea aceasta e undeva între 20 și 35 de grade Celsius) atunci consumul e unul mai mare, pentru că eficiența întreg ansamblului scade.
Așadar, de aceea e important ca mașinile electrice să aibă un management termic al bateriei, care să răcească bateria vara (se pare că acest aspect e mult mai important) și, dacă e posibil, să o încălzească iarna.
Doar că s-ar putea ca al doilea scenariu, cel al încălzirii bateriei, să fie, în unele cazuri particulare, de fapt, mai păgubos din punct de vedere energetic decât consumul puțin mai mare dat de bateria rece.
În fine, nu intrăm în astfel de detalii pentru că nu vreau să mă abat de la subiectul materialului de astăzi care se referă la temperatura bateriei la Renault Zoe ZE50 pe timp de iarnă.
Ce am testat? Care au fost rezultatele?
Am studiat evoluția temperaturii bateriei în patru scenarii diferite de încărcare dar am și făcut o călătorie de 100 km după ce bateria era deja încălzită.
Iată scenariile și rezultatul testului de încărcare:
Scenariul 1: încărcare la priză casnică la 2.2 kW
Temperatură la start: -0.3 °C
Temperatuă la final: 1.6 °C
Încăcare 4h și precondiționarea interiorului vreo jumătate de oră
Scenariul 2: încărcare la priză de 7 kW
Temperatură la start: -4.1 °C
Temperatură la final: 0.8 °C
Încărcare 4h
Scenariul 3: încărcare la priză de 22 kW
Temperatură la start: 4.6 °C
Temperatură la final: 20.6 °C
Încărcare aproximativ 1.5h
Scenariul 4: încăcare la priză (DC) de 50 kW
Temperatură la start: 7 °C
Temperatură la final: 22.8 °C
Încărcare 35 de minute
Încă după primul test, cel de încărcare la priză casnică, mi-am dat seama că Zoe-le meu nu are încălzire activă a bateriei. Dacă ar fi avut, cum am citit că se pune pe modelele livrate în țările nordice, bateria ar fi trebui să se încălzească dacă avea sub 8 °C. Dar asta nu s-a întâmplat iar diferența de temperatuă de la start la final e dată doar de încălzirea de afară.
Însă lucrurile s-au schimbat de îndată ce am început să încarc la puteri mai mari. Se știe că încărcarea rapidă a bateriilor duce la încălzirea acestora.
Ei bine, se pare că Zoe începe să se încălzească încă de la puteri de 7 kW (unde s-a încălzit aproape 5 grade în 4h) iar la puteri de 50 kW încălzirea e cea mai puternică într-un timp cel mai scurt.
Însă nu m-am oprit aici și am decis să studiez evoluția temperaturii bateriei și după ce aceasta e deja încălzită.
După testul încărcării la 22 kW, la vreo 2h distanță, temperatura bateriei scăzuse la 15.6 °C. Am plecat la un drum de 100 km și la întoarcere bateria avea cu un grad mai puțin în condițiile în care temperatura exterioară a variat între -2°C și 2°C.
Concluzie, un sfat și niște dileme
Concluzia e simplă, Zoe nu-și încălzește activ bateria, însă se încălzește la încărcăre cu o putere mai mare.
Sfatul e să plecați cu mașina direct de la încărcat, dacă puteți să încărcați cu minim 7 kW, altfel nu prea contează.
Dilemele sunt două, și poate voi reuși să le studiez și pe acestea în curând: cum influențează, la Zoe, bateria rece consumul și ce stil de condus trebuie să adopți ca să se încălzească bateria în mers?
Până data viitoare, dacă ești familiar cu încălzirea bateriei la mașina ta electrică lasă-ne și nouă în comentarii concluziile tale.
PS: Tudor a testat influența temperaturii asupra consumului pentru Hyundai Ioniq în februarie 2020 si pentru Kona în noiembrie 2020.

Nascut in 1989, profesionist in tehnologii IT avand o experienta de peste 10 ani in spate. In prezent conduc o echipa de dezvoltare software in cadrul unei multinationale.
In 2006 am pornit ceea ce se numeste ArenaIT, un blog de tehnologie dezvoltat din pasiune. In tot acesti ani de activitate, blogul a ajuns sa fie un reper in domeniul tehnologiei pe internetul romanesc si este proiectul care ma defineste pe mine ca persoana in online.
Recent am devenit tot mai interesat de ecologie, energie regenerabila si, in acelasi timp, de masini electrice si de aceea am inceput promovarea si testarea acestora pe ArenaIT. Asa l-am cunoscut pe Dan Boboescu, parintele Electromobilitate, un proiect care mi s-a parut inca de la inceput ca fiind unul nobil si caruia mi-as dori sa ma alatur, ceea ce s-a si intamplat.