IONIQ 5, Audi e-Tron, Volvo XC 40 și Tesla Model Y – bilanțul lunii iulie

Echipa celor mai mari modele participante la proiectul Electromobilitate este denumită cu drag ”Grupa Mare” de colegi și a continuat aventura electrică în luna iulie în aceeași formație.

Bilanțul după nevoile fiecăruia de deplasare, indică consumuri mari pentru a mișca ”garsonierele pe roți”, dar costuri pentru energie ce acoperă întregul spectru de valori, în funcție de sursa de încărcare.

Vom insista ceva mai mult asupra costurilor, fiindcă rămâne aspectul mai greu de înțeles pentru ne-utilizatorii de vehicule electrice. In universul automobilistic clasic ecuația: consum mare = cost mare este bine definită și verificată pe toate continentele.

In noul context al mobilității electrice, sursele de încărcare sunt cele ce definesc costurile cu energia consumată. Aici intervine diferența radicală între formele tradiționale de deplasare, ce trec obligatoriu pe la stația de carburant cu prețul controlat de alții, și procesul actual de democratizare a producție de energie electrică cu panouri fotovoltaice (sau turbine eoliene și hidro) individuale.

Este suficient să comparăm costurile raportate de Dan (Volvo XC40, București) anul trecut, când a încărcat la stații publice, cu cele începând din octombrie 2023, unde încărcările se derulează preponderent acasă de la propria instalație fotovoltaică.

Dacă vă amintiți, ”încărcatul de la soare” a fost răspunsul pentru mai mult de jumătate din colegii ce au participat la sondajului ”Unde încărcăm?” – ediția 2024, confirmând că au trecut la producția de energie electrică și din motive de costuri de deplasare, nu doar pentru cele pentru uz casnic.

Fie că energia verde este livrată de angajator, de furnizorul casnic, sau de propria instalație, colegii din echipa proiectului au revenit periodic la subiect, dovedind că este forma ideală de reducere a amprentei personale de carbon. Vom regăsi acest fir călăuzitor în continuare, în relatările individuale despre luna iulie.

Ovidiu – Model Y Performance, București

Pentru săptămânile 27-30 (1-28 iulie) avem următoarele date culese de la bordul mașinii:

Pentru 29-31 Iulie mai avem 161km parcurși cu un consum mediu de 22 kWh/100km.

1766 km parcurși cu un consum mediu de 21,1 kWh/100km și 120 RON, reprezintă costurile de incarcare:

  • o incarcare rapida in valoare de 102 RON de pe 1 iulie, când ne-am întors din concediu și
  • o scurta încărcare de 18 RON acasă tot în aceeași zi.

Restul de încărcări au fost efectuate doar la birou de la panouri solare.

Pentru perioada calendaristica  1-31 Iulie avem următoarele date conform TeslaMate:

1927 km parcurși într-o lună foarte călduroasa cu o medie de 31,7 grade în timpul deplasărilor și un consum mediu ceva mai mare: 23 kWh/100km, ce include și precondiționările, modul sentry, etc. 

Pe 31 iulie am avut o intrare în service unde a fost înlocuit volanul (defecte piele) și spoilerul de carbon (dezlipit într-un colț), acestea fiind efectuate pe garanție cu costuri 0.

Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara

În luna Iulie IONIQ 5 RWD a parcurs 921 km cu un consum de 17.8 kWh/100 km. Majoritatea distanței a fost parcursă în Timișoara, cu excepția unui drum TM – Caransebeș și retur. Temperaturile au fost caniculare, 38 – 40 grade Celsius, iar precondiționarea habitaclului a fost folosită înainte de fiecare plecare. Mașina a stat pornită pe parcursul unui eveniment la care am participat la Caransebeș timp de aproximativ 2,5 h pentru a păstra temperatura rezonabilă în habitaclu.

Cu toate acestea, costurile cu încărcarea au fost minime, încărcând în majoritatea timpului de la instalația fotovoltaică a părinților mei.

Consumul s-a păstrat în limite rezonabile tocmai datorită utilizării precondiționării. Am observat că pentru drumurile scurte, de puținele ori în care am uitat să răcesc mașina, consumul a fost similar cu consumurile de iarnă, de 23 – 24 sau chiar 28 kWh/100 km, atât datorită răcirii habitaclului, cât și a răcirii acumulatorului.

În luna Iulie am conectat adaptorul OBD la mașină din curiozitate de-a afla dacă a scăzut SoH-ul (State of Health), însă acesta se încăpățânează să rămână la 100%. Nu ar fi neapărat relevant pentru că așa cum au mai scris și alți colegi, valoarea fluctuează și nu se cunosc parametri luați în considerare la calcularea acestuia. 

Am fost curios însă să verific această informație și datorită faptului că la sfârșitul lunii odometrul a ajuns la 73.285 km.

Toate încărcările din această perioadă au fost efectuate la curent alternativ (AC), iar 77.5 % din totalul energiei a provenit de la instalația fotovoltaică. 

În total am încărcat 231 kWh, 179 kWh provenind de la soare, iar 52 de la rețea pentru care am plătit 32.38 RON. Costul pe 100 km a fost de 3.8 RON/100 km.

Evenimente importante din luna Iulie

1. Iulie 2024 a fost prima lună de când este funcțional sistemul fotovoltaic la casa e-Marchiș în care s-au produs 2 MWh de energie regenerabilă! 

2. Prietenul nostru Eugen Cocea a lansat cartea cu titlul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto” și am avut onoarea de a fi prezent la lansare. Chiar dacă nu este vorba doar despre mașini electrice, include și câteva modele emblematice. Este o carte minunată despre 101 modele care au marcat într-un fel sau altul industria, care până la urmă ne-a agregat și pe noi în acest proiect. Felicitări Eugen și mulțumesc!

Peter – IONIQ 5 awd, Timișoara

Sumarul lunii Iulie la IONIQ 5 AWD:

  • Distanța parcursă: 809 km
  • Total încărcări: 124 kWh
  • Cost total: 91.8 RON
  • Cost mediu: 11.3 RON/100 km
  • Consum mediu raportat de mașină: 17.3 kWh/100km
  • Consum mediu calculat: 18.2 kWh/100km (acesta include și precondiționarea habitaclului, încălzirea bateriei la încărcările rapide, pierderile de energie, respectiv diferența dintre SoC_start și SoC_end)
  • Energie obținută de la panourile solare: 22.6 kWh

Încă o lună statică, doar câteva drumuri scurte în oraș. Toate încărcările au fost făcute acasă.

Dan – Volvo XC40, București

Revin cu datele pentru luna Iulie 2024 pentru XC40. In aceasta luna am avut parte de toate tipurile de drumuri – urbane, extraurbane si in afara orașului – cu o distanța totala parcursa de 1783.5 km.

Temperatura in luna lui cuptor evident nu a fost benefică pentru consum, având o medie de 34 °C pe acest parcurs. Astfel, AC-ul si sistemul de răcire al bateriei configurate in modul auto au mers din plin.

Rezultatul? Pai pentru acest parcurs am obținut o medie de consum de 20.5 kWh/100 km. Practic, cu aproximativ un 1 kWh/100km mai mult fata de aceeași perioada a anului trecut, care a avut temperatura medie de 31 °C. Sumarul defalcat pe săptămână se afla mai jos:

La capitolul încărcări in Iulie, chiar dacă am parcurs o serie de drumuri in afara orașului, SOC-ul de 80% a fost suficient pentru aproape toate drumurile dus-întors. Numai drumul înspre mare a necesitat incarcare la fast charger. Si apropo de asta, am vizitat stația de la Fetești de 6 super chargere El Drive, având 4 x 150 kW si 2 x 300 kW.

Am ajuns cu 18% SOC iar toate stațiile erau disponibile, așa ca am decis sa încerc un fast charger de 300 kW, chiar dacă maximum mașinii este de 150 kW. Surpriza?! Categoric da, la 60% din SOC încă tragem cu peste 100 kW instantaneu, iar pana la 70% SOC nu am scăzut sub 90 kW. Iar toata treaba așa cum se poate observa a durat mai puțin de 20 minute. Soția, nici nu apucase să cumpere apa din Lidl-ul de vis a vis, ca eram gata de plecare.

Rezumatul pentru încărcările din Iulie:


Cat despre partea de parcurs pot spune? Poate doar faptul ca prețul per 100 km pe care l-am plătit luna asta pentru 1783.5 a fost de 4.42 RON. Exact! 4.42 RON/100 km!

Octavian – Model Y LR, Sibiu

In luna Iulie am următoarele date cu Tesla MY:

  • Km: 2438
  • Consum: 17.9 kWh/100km
  • Cost: 370 RON
  • Cost/100km: 15.18 Lei

Am fost pana la Marea Neagra in concediu luna aceasta cu mașina. Se comporta foarte bine la drum lung. 

Funcția de a nu lăsa mașina să se-ncingă este de mare ajutor pe căldurile din perioada asta, mai ales dacă lași mașina în soare.

Cristian – Model Y Performance, Brașov

Cu precizarea că o jumătate din parcurs a fost făcută de Marius (Model 3, Câmpina) într-o excursie in Grecia, datele lunii iulie sunt:

  • distanță parcursă: 3.412km
  • Consum mediu: 17,2 kWh/100 km
  • Energie încărcată: 678 kWh
  • Cost energie: 670 lei
  • Cost per 100km: 19,6 lei

Mihai – Audi e-Tron, Bacău

Total km iulie 2623, 1800 km extern.
Consum mediu 28,3 kWh/100km 😬

Restul încărcărilor doar acasă prin Hidroelectrica și gratuit la două pensiuni (~65 kWh).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.