Iulie 2024 a purtat #konașii prin toate colțurile Europei. În timp ce noi resimțeam canicula, Copernicus anunță o foarte mică scădere și întrerupere a recordurilor lunare.
Caniculară, dar cu o foarte mică scădere
După 13 luni în care am tot asistat la recorduri de temperatură vine și un duș mai … potrivit, să zicem. Chiar dacă iulie 2024 a fost o lună cu valuri prelungite de caniculă, se marchează întreruperea seriei de recorduri. Cu doar 0.04°C mai puțin decât iulie 2023.
A marcat totuși 2 recorduri, pentru cele mai calde zile din punct de vedere global. Acestea au fost 22 si 23 iulie, iar media de temperatură la nivel global a fost de 17.16°C și 17.15°C.
Poate și mai important e că iulie a marcat și prima coborâre sub limita de 1.5°C față de temperaturile estimate din perioada pre-industrială, considerată critică de mediul științific. Cu doar 1.48°C peste perioada de referință (1850-1900) este prima scădere sub această linie din ultimul an.
Detalii despre această lună găsiți, ca de obicei pe pagina serviciului de climă a Copernicus: Surface air temperature for July 2024
Iulie 2024 – #konașii călători! 🚙⚡️
Pentru comunitatea Electromobilitate indicatorul cu numărul 💯 are semnificația progresului, a informației de calitate și a relației proprietar-voluntar – mașină – echipă.
Dedicația celor care participă sau au participat cu date în proiect ne-a la un considerabil număr de 3.4 milioane km monitorizați. Au fost articole în care am sărbătorit 💯 de săptămâni, lunile de vară depășim 💯ooo km sau 💯 de articole/autor. Vă invit să revedeți Bilanț luna iulie – călătorii electrice în străinătate.
💯 e un număr important în comunitate, fi numărul #100.
2-3-4-5 sau chiar 7.000 km parcurși de #konași în ultima lună de raportare! Cu un total de peste 35.000 km pare că iulie 2024 e cea mai prolifică lună din punct de vedere a distanței.
Consumul ceva mai ridicat, 14.1 kWh/100km, este tras în sus de cei 19.3 kWh/100km realizați de subsemnatul pe autostrăzile Europei. Este ceva obișnuit deja pentru #konița noastră 🙃
Parcursul și consumul realizate de #konițe în cele două prezentări grafice obișnuite. Din punct de vedere consum majoritatea coechipierilor se încadrează sub media generală după cum se observă.
Când vine vorba de costuri… trăiesc cu speranța că am învățat deja faptul că sursa de încărcare e cea mai importantă când vorbim de mașina electrică. Acasă vom avea un cost minim, dar în tranzit spre destinațiile de vacanță vom achita costuri diferite pentru energia electrică necesară. Astfel ajungem la reprezentarea de mai jos, în care după 2 luni în care am încărcat preponderent de la soare am ajuns în top datorită încărcărilor din tranzit. Același lucru pentru cazurile lui Marius (Bolvașnița/CS) și al #koniței roșii conduse de Dana și George (Târgoviște/DB).
Informațiile primite direct de la colegi conțin în unele cazuri și informații despre contextul parcursului raportat. Le parcurgem mai jos.
Gabriel (MS)
- parcursul total – 2315 km
- consumul mediu 13.2 kWh/100km
- costul încărcărilor
- 226 kWh direct din panouri
- 174 kWh din rețea la un cost de 140 lei.
Titus (SB)
Luna 07.2024
- distanță: 4.263 km
- consum mediu: 13,9 kWh/100km
- cost: 680 ron
Codruț (MM)
- parcurs: 7.099 km
- consum mediu: 12.7 kWh/100km
- energie consumată: 902 kWh
- costuri încărcare: 0 lei
Dana și George (DB)
Bilanț luna iulie 2024
Parcurs total: 3452 km în toate regimurile de drum.
Consum mediu: 13,6 kWh.
Am încărcat 472 kWh, astfel:
- 71 kWh de acasă, din fotovoltaic, cost 0;
- 93 kWh de la cazările unde am stat în vacanță, cost 0;
- 308 kWh de la stații publice, cost 625 lei.
Înainte de plecarea în vacanță am efectuat revizia după primul an, cost 290 lei.
În această lună am parcurs cel mai lung traseu de când avem mașina, 3013 km până în Croația și înapoi. Mașina s-a comportat excelent. După ani de mers în Grecia cu Passatul B7, parcurgând aproximativ aceeași distanță, pot să spun că mersul cu mașina electrică nu e cu nimic diferit de cel cu mașina termică.
Chiar și încărcările, capitolul cel mai criticat atunci când vine vorba de mașinile electrice, nu au pus niciun fel de problemă. Timpul mediu de încărcare a fost de 30 min, uneori chiar mai scurt decât motivele pentru care am oprit (mâncat, pauze etc.). Din experiența anilor trecuți, când am mers în vacanțe cu termica, nicio pauză nu era mai mică de 30 min.
Cosmin (CJ)
Luna iulie a însemnat pentru noi drumuri prin Europa și cele mai mari numere de până acum:
- parcurs: 5270.8 km
- consum mediu: 19.3 kWh/100 km (raportați de mașină, conform imaginii atașate)
- costuri energie: 1875.9 RON (include Ionity passport de 39.88 lei) sau 35.6 lei/100 km
Turneul nostru a inclus Ungaria doar ca țară de tranzit, Slovacia, Cehia, Germania, Danemarca, iar Germania, Austria, Italia și iar Austria și Ungaria pe drumul de întoarcere.
Nu am reușit să preiau toate datele din aplicații, mai ales din cauza unui bug în aplicația Ionity, care nu-mi arată o parte din sesiunile mai vechi (20-22 iulie). Mai sunt date de preluat de acolo, după ce rezolva sesizarea mea, sper și bug-ul 🙂
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂