Legătura noastră de aproape doi ani cu Hyundai Ioniq, primul automobil electric utilizat pentru test drive în cadrul proiectului Electromobilitate, ne-a convins că „Ionică” este o creație inginerească de excepție, un automobil electric foarte eficient, confortabil și fiabil.
Duminica, 9 august, am aflat cu bucurie dintr-un comunicat de presă Hyundai, că IONIQ a devenit o marcă de sine stătătoare, dedicată automobilelor electrice, care se alătura celor trei mărci utilizate de grupul coreean în prezent: Hyundai, Kia și Genesis (premium).

Despre planurile de electrificare ale grupului Hyundai-Kia până in 2025 am relatat în detaliu. Bazându-se pe o noua platformă electrică E-GMP, două concepte prezentate la Frankfurt și Geneva urmează să fie lansate în producție în 2021 și 2022.
Deschizătorii de drum – Ioniq și Kona

Hyundai a introdus numele compus din „ion” și „unique” pentru proiectul de lungă durată dedicat mobilității ecologice. Bazându-se pe rezultatele proiectului, în 2016 a fost introdus primul model Ioniq, oferind trei variante de motorizare hibridă, plug-in și 100% electrică.
După Ioniq a urmat un SUV compact, Kona, care se bucură de un succes remarcabil pe toate piețele unde este disponibil și care a devenit din vara acestul an, înlocuitorul lui Ionică în mini-flota noastră de test drive.
Ambele modele au fost proiectate pe platforme mixte, care permit echiparea cu motorizarea preferata de clienți, o strategie prudentă, adoptată de numeroși producători globali (PSA, BMW, Volvo), dar care nu permite optimizarea posibilă cu o platforma dedicata.

Experiența dobândită cu vânzările globale ale celor două modele Hyundai și altor două sub brandul Kia (Soul și Niro), utilizând aceeași tehnologie, a dat imboldul necesar pentru o platformă electrică dedicată, unde optimizarea tracțiunii electrice poate crește performantele și utilizarea spațiului disponibil la următorul nivel.
Cele două concepte lansate la marile saloane auto, indică designul viitoarelor modele de serie, despre care știm acuma că se vor comercializa sub numele:
- Ioniq 5 – un crossover compact bazat pe conceptul 45 (lansat dupa 45 de ani de la prezentarea publica a cupeului Pony, desenat de Giugiaro), a cărui producție va demara în 2021

- Ioniq 6 – urmează în 2022 și este un sedan elegant bazat pe conceptul Prophecy, prezentat în martie într-o conferință de presă virtuală, în locul întâlnirii tradiționale cu presa de la GIMS – salonul auto (anulat) de la Geneva

- Ioniq 7 – va fi un SUV mare și este așteptat in 2024.
O privire spre viitor
Strategia unui brand dedicat pentru vehicule electrice, pare să câștige tot mai mulți adepți în lumea auto, urmând exemplul Polestar, conceput de Volvo și Geely ca marcă electrică a grupului, de la înființarea JV-ului chinez.
Producătorii germani au preferat indicativele care semnalizează variante electrice: i la BMW, EQ la Mercedes și ID la VW.
Ford a ales, la fel ca Hyundai, să denumească primul model electric performant după un model de mare succes, Mustang, iritând fanii mărcii, întipărită în conștiința publică ca un automobil sport, cu doua uși.
Pentru noi, alegerea numelui IONIQ pentru brandul electric al grupului Hyundai este o mare satisfacție și o confirmare că nu am suferit de dragoste oarbă, lăudând pe Ionică în peste o sută de articole, pentru calitățile incontestabile, confort și mai ales frugalitate.
Se pare că și experții în marketing și comunicare au descoperit valoarea simbolica, de deschizător de drum, creată cu Ioniq în mica lume a electromobilității.
Mult succes IONIQ!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Din toate cîte am citit pe acest blog despre Ionică, se pare că bate pe toți competitorii din domeniu de talia lui.
Cum de ceilalți nu reușesc să se apropie de performanțele lui și aici mă refer mai mult la consum, că asta contează cel mai mult cînd se așează la drum ?
Dintre toate electricele despre care am citit aici, Inic și e-208 mi-au captat atenția și am citit cam tot ce s-a scris despre ele.
A… Mai este Zoe.
Pentru majoritatea participanților la proiectul Electromobilitate, Ioniq a fost prima oportunitate de a conduce o mașină electrică. Reacțiile au fost caracterizate de cele mai multe ori cu cuvintele „liniștit” și „lin” dar și „terapeutic” sau „bijuterie”.
Utilizatorii de mai lungă durată au apreciat viteza de încărcare, economia și funcția de pre-climatizare, mai ales iarna, când poți porni la drum cu mașina încălzită și geamurile curate.
Dupa peste 34.000 km fara cea mai mica problema tehnica, am apreciat fiabilitatea si eliminarea costurilor cu intretinerea.
Faptul ca modelul din 2020 a venit cu un acumulator mai mare, un motor mai puternic si un sistem infotainment modernizat, dovedeste ca Hyundai a ascultat cu atentie dortintele utilizatorilor si continua sa perfectioneze un model foarte reusit, pana la aparitia noii generatii bazate pe platforma dedicata.
Am condus un Ioniq in test drive pret de 1 zi si am ramas placut impresionat.
Am coborat din Ioniq mai calm decat am urcat redesciperind placerea sofatului.
Așa este. Împărtășim aceeași experiență cu toate cele trei modele conduse (2018, 2019 și 2020).