De la nord la sud cu Kona Electric

Consum Kona Electric săptămâna #9

Săptămâna #9, prima a lunii martie, a adus konașilor un număr de 3525.5 km cu un consum mediu pe echipa de 17.15 kWh/100km. Detaliat pe fiecare participant în proiect avem:

De la nord la sud, consum saptamana #9

Vedem mai jos evoluția consumului săptămânal și domeniul de consum Hyundai Kona:

De la nord la sud, consum mediu saptamana #9
De la nord la sud, domeniu de consum saptamana #9

Creșterea consumului are legătură cu o mică scădere a temperaturilor minime. În cazul meu s-a adăugat drumul spre Reșița, unde am avut parte de mulți kilometrii rulați pe autostradă.

Titus (SB) ne prezintă statistici personale cu date legate de numărul de kilometrii și consumul mediu, dar și o comparație anuală a valorilor de rulare și energia consumată:

Energia achiziționată în această săptămâna de către echipa Kona arată astfel:

  • Titus (SB): cost zero
  • Dan (SUI): a încărcat 44.66 kWh la un cost de 39.01 RON (0.8734 RON/kWh)
  • Andrei (BV): a încărcat 154.69 kWh cu un cost de 101.24 RON (0.6545 RON/kWh)
  • Cosmin (CJ): am încărcat 249.60 kWh cu un cost de 153.82 RON (0.6162 RON/kWh)

De la nord la sud

Drumul Jucu – Reșița – Jucu (de la nord la sud) s-a desfășurat excelent. Am plecat de acasă în jur de 06:45 cu 81% SoC, cu gândul să mai pun câțiva electroni pe traseu. Folosesc în 99% din timp navigarea mașinii, lucru care m-a făcut să pierd ceva timp prin Alba, în căutarea unui charger. Am ajuns în final la MOL și rău am făcut. EVBox-ul de acolo mi-a livrat 10.753kWh în 20 de minute. Încărcarea a început la 54%, a pornit ok cu 43kW, până am trebaluit prin stație vreo 10-15 minute, am observat că a scăzut la 23kW. Am stat până la 68% și am plecat. Înainte să ies de pe autostrada făcusem niște exerciții yoyo, in ideea că voi avea temperatura corectă. Am ajuns la Reșița cu 14%.

De la nord la sud, Bun Venit in Resita!

Drumul de întoarcere l-am pornit de la o stație din Reșița unde am luat aproape 51 de kWh plecând cu 80% SoC. Am oprit la Deva la niște prieteni și am lăsat konița la EnelX unde am încărcat 43kWh, cost 86.51 RON. Am ajuns acasă la 20:30ish tot din cauza navigației, care m-a direcționat fără motiv prin Alba. Am rămas cu o rezervă de energie de 34%, astfel încât în Deva puteam să minimizez costul.

În continuare îmi păstrez opinia că se poate circula relaxat electric prin țară. Un impediment mai mare îl văd lipsa de coerentă când vine vorba de actualizarea bazelor de date și calitatea infrastructurii rutiere. Turda și Lugoj mi-au rămas in cap cu o infrastructură rutieră sub orice critică.

Costul total al acestui drum a fost de 126RON, la un calcul simplu mașina mea ICE făcea acest drum cu puțin peste un plin de motorină, ceea ce ne duce la o valoare de ±250RON.

O colecție de imagini de pe drum:

Mulțumim Reșița!

Din județul Cluj au ajuns la acest eveniment 3 reprezentanți. Laurențiu (ID.4), Cristi (Kona Electric) și eu tot Kona Electric. Am povestit despre experiențele noastre cu dealerii, dar și experiența fiecăruia cu mașina electrică. Frânarea de urgență a fost un subiect intens, având fiecare evenimente interesante de relatat.

Am avut discuții tehnice cu o familie tânăra care își aștepta exemplarul de Kona comandat de curând. Am vorbit despre spațiul interior, autonomie și consum pe timpul iernii. Erau deja posesori de EV, o Dacia Spring. Un domn îmi spunea că motorul de 120CP e motor, s-a strâmbat când i-am zis că motorul electric de pe Kona are 204CP. Pentru că povestea s-a lungit l-am dus până la clubul pensionarilor. S-a bucurat de plimbare și a lăudat administrația locală pentru facilitățile de petrecerea a tipului liber pentru dansul și cei de-o vârstă.

Despre eveniment s-a relatat pe larg în mai multe articole:

Pe canalul de YouTube am găsit o prezentare video de 60 de secunde.

Personal am rămas plăcut surprins de modul în care sunt tratate proiectele legate de mobilitatea electrică și sursele de energie regenerabilă. De la repunerea în funcțiune a tramvaiului până la asigurarea necesarului de 85% (o impunere legislativă) a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare) la școlile proaspăt renovate.

Felicitări Reșița!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.