#konaşii: Căldură mare mon cher, da’ coafura rezistă!

După săptămânile de ploaie din mai-iunie, ne-am dorit cu toţii să vină vara, soarele şi căldura. Numai că parcă nu ne aşteptam să vină aşa de-odată şi deja arătăm semne de oboseală de la atâta cod roşu şi portocaliu de caniculă.

Săptămâna 5-11 iulie nu a făcut excepţie de la nebunia climei din ultima perioadă, consumul mediu fiind influenţat direct de folosirea mai intensă a instalaţiei de climatizare şi a modului de exploatare a maşinilor (folosirea autostrăzilor şi a drumurilor expres).

Din fericire, impactul răcirii habitaclului nu este atât de mare precum impactul încălzirii acestuia, pompa de căldură necesitând 1-3 KWh suplimentari pentru a putea produce cantitatea de căldură necesară. Personal, nu am văzut consum mai mare de 1,7 KW pentru instalaţia de răcire, asta în condiţiile în care temperatura exterioară era de 43C iar temperatura interioară era setată la 23C. Şi pentru cei care se întreabă – da, sunt două instalaţii separate: una pentru încălzire (pompă de căldură) şi una pentru răcire (cu compresor).

Ţin să felicit şi noii posesori de Kona EV, care şi-au primit maşinile în această săptămână! Să vă bucuraţi de maşină şi să vă aduceţi aminte cu drag de ea, atunci când îi va veni vremea! Pentru mulţi dintre voi ştiu că este prima experienţă electromobilistică şi nu pot să vă zic decât că aţi făcut cea mai bună alegere şi nu veţi resimţi adaptarea la un vehicul electric.

Nu uitaţi că, în materie de electromobilitate, oricând puteţi interacţiona pe forum cu proprietarii vehiculelor din flota noastră!

Titus (SB): Distanţa parcursă: 650 Km. Consum: 14,38 KWh/100Km
După un drum pe autostradă de la Sebeş la Sibiu, am pus maşina la încărcat, am fost la cumpărături şi când m-am întors senzorul Inlet arăta 19C. Au făcut treabă bună când au schimbat senzorul.

Tudor (TM): Distanţa parcursă: 787 Km. Consum: 17,3 KWh/100Km
Consumul ceva mai ridicat se datorează faptului că vineri am plecat spre Cluj și am circulat pe autostradă cu 133 km/h (130 km/h GPS), iar consumul pentru acea etapă a fost 18.9 kWh/100km. Am circulat exact ca și cu orice mașină cu motor pe combustie, am încărcat 11 minute la stația de 50 kW de la Restaurant TransIvinis și am ajuns cu 13% la Cluj.

Peste noapte am încărcat la o stație AC din Parking Primăverii cu o putere de 6.5 kW, iar dimineața aveam 90%.

Duminică, la întoarcere, drumul a fost parcurs cu viteza de 125 km/h (aprox 120 km/h GPS), iar consumul a fost 16.2 kWh/100km.

Sigur, diferența de altitudine dintre Cluj și Timișoara este de aprox 250m, însă diferența de consum nu provine doar din această diferență. După calculele mele, diferența de consum provenită din diferența de altitudine ar trebui să fie aproape neglijabilă, influența majoră fiind a rezistenței aerodinamice crescută datorată vitezei mai mari de deplasare.

Dan (B): Distanţa parcursă: 291 Km, Consum: 13,6 KWh/100Km
Săptămâna aceasta a fost din nou, un prilej de a merge la curte să mai aranjăm lucrurile prin căsuța de pe teren. Am achiziționat un set format din masă și scaune de la un magazin de bricolaj pentru 6 persoane, masa având 144 x 88.

The good: setul a încăput în mașină
The bad: a fost sacrificat puțin confortul șoferului și al pasagerului, necesitând mutarea mai în față a scaunelor. Dacă pasagerul este destul de slim-fit, nu același lucru se poate spune despre șofer
The ugly: transportul până la curte, pe autostrada, a fost senzație în locul ceva mai înghesuit 🙂

Cu toate acestea, deși mașina a fost umplută,efectiv, cu truse de scule, sacoșe cu diverse produse de curățenie și bidoane cu apă, s-a descurcat cu brio. Pe autostradă am mers cu 120 km/h ACC (66 km), iar pe drumurile judentene / comunale cu 100 km/h în afara localităților (43 km). Evident, AC-ul a funcționat continuu pentru a face atmosfera respirabilă.

Un mare plus l-a reprezentat starea drumurilor din satele Vișina – Fierbinți – Şelaru, unde este asflat proaspăt turnat și se circula excelent. Strict pe aceste deplasări, consumul ajunge undeva la 14 – 15 kWh / 100 km, astfel reușind să pargurg aproape 220 km cu 49% baterie.

Referitor la încărcări, am încărcat gratuit utilizând Carge la Kaufland, apoi am reușit (în sfârșit) să mă prind cum să schimb amperajul stației mobile (10 – 16 – 32 A) și am testat rețeaua electrică a căsuței. Concluzia: pare să ducă lejer 16 A. Apoi am mai efectuat o încărcare de la priza de acasă, 47 kWh, cu un cost estimat de 34.6 RON (îl voi vedea în plata de întreținere – ultima data 0,736 RON / kWh).

Cristian (CJ): Distanţa parcursă: 337 Km, Consum: 13,3 KWh/100Km
Săptămână normală, fără evenimente. Sâmbăta am făcut un roadtrip Cluj-Huedin-Beliș-Mărișel-Tarnița-Cluj în care am trecut prin 3 anotimpuri – de la caniculă la un fel de fulguială la munte. Mașina se comportă super, dar atenție sporită pe carosabil ud la cauciucurile de vară ale mașinii. Vineri urmează revizia de 1 an/15000 km.

Andrei (BV): Distanţa parcursă: 1228 Km, Consum: 13,6 KWh/100Km
În această perioadă am încărcat 185,65 KWh cu un cost total de 79,98 RON.
A fost o săptămână mai liniştită pentru mine, din punct de vedere automobilistic, demararea unor noi proiecte reţinându-mă mai mult pe acasă. Din fericire nu am avut treabă decât la Cluj şi prin împrejurimi. Însă a fost cea mai ciudată săptămână din punct de vedere al ocolirilor rutiere… Pentru a evita cozile la descărcarea A3 spre Tg. Mureş şi lucrările de asfaltare de pe DN13 (Braşov-Tg. Mureş), a trebuit să ocolesc prin Târnăveni-Sovata-Gheorgheni. Iniţial am zis că s-a tâmpit waze-ul de la căldură, dar după aia mi-am adus aminte că în săptămâna precedenta, am stat 50 de minute numai să ies de pe autostradă la Tg. Mureş, aşa că… atenţie la lucrările rutiere atunci când vă planificaţi traseele. Drumul prin Târnăveni e ok pentru a evita o coadă de 30-40 min prin Ungheni-Acăţari, dar altfel nu e o opţiune, drumul prin oraş şi împrejurimi fiind într-o stare destul de proastă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.