Ford F150 LIGHTNING pune umărul la electrificarea transportului rutier american

Ford a demarat producția și în curând livrările pentru F150 LIGHTNING, primul pickup truck 100% electric din gama Ford.
https://youtu.be/KDptc0ycLhc

Pentru cine este interesat de mai multe detalii, două articole scrise anul trecut cu ocazia lansării acestui model și la stoparea comenzilor, pot oferi contextul complicat în care a demarat noua inițiativă, care reprezintă o alta jumătate de măsura a unui mare producător tradițional american pe calea electrificării.

Concentrându-ne pe jumătatea plină a paharului, renumele F150, cel mai bine vândut model pe piața americană de peste 40 de ani, a produs un efect de curiozitate mai întâi, apoi de interes pentru varianta electrică, dincolo de planurile de producție alcătuite pe baza prognozelor șovăitoare interne.

Efectul trist al cererii, care este cu mult mai mare decât oferta, sunt adaosurile practicate de dealeri, care profită de ezitările producătorilor și încarcă prețul de achiziție cu zeci de mii de dolari.

Pe de alta parte, cei ce vor pune mâna pe un exemplar, vor constata în cel mai scurt timp economiile realizabile utilizând energie electrică, în loc de benzină al cărei preț oscilează în prezent în jurul valorii de 4 USD/galon sau al motorinei, care a urcat la 5 USD/galon în Motor City.

Dincolo de cele două motoare electrice, care asigură capacitate mare de tracțiune, numeroasele prize cu care este echipat Lightning, foarte utile pentru meseriași ce au nevoie de o sursă de curent pe șantier, sau de frunk-ul imens, costul mult mai mic de exploatare va fi cel ce va convinge treptat administratorii de flote că Lightning este un pas corect în direcția reducerii costurilor.

Păstrând scara piețelor și realitățile puterii de achiziție, îmi place să compar primele livrări ale noului Lightning în SUA cu cele de Dacia Spring în România din septembrie anul trecut. În ambele cazuri, un public rezervat în fața mobilității electrice a primit un duș rece de trezire și a fost pus în fața realității incontestabile: costul de alimentare și cel de întreținere este cu mult mai redus pentru variantele electrice!

Această realitate a fost demonstrată și de numeroase comparații pe termen lung, documentate pe parcursul celor peste 1.1 milioane de kilometri monitorizați în cadrul proiectului Electromobilitate.

Oricât ai fi de nepăsător la poluare, la schimbările climei, la sursele de combustibili fosili provenite din zone răscolite de războaie, buzunarul propriu este întotdeauna cel mai bun și convingător argument. În momentul în care cei aproximativ 200.000 de proprietari ai primei generații de Lightning vor începe să-și împărtășească experiențele, uriașa piață americană se va mișca într-o mai mare măsură spre electrificare.

Chiar dacă producția Rivian este deocamdată foarte mică (aproximativ 2000 înmatriculări), GM va lansa anul viitor concurentul direct Silverado și Tesla Cybertruck-ul, care vor diversifica oferta și declanșa avalanșa mult întârziată de electrificare a transportului rutier pe continentul nord american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.