Raport săptămâna #2
Săptămâna #2 în garajul virtual din proiectul Electromobilitate ne aduce cifre proaspete. Peste 3000 km cu un consum mediu pe echipa de 17.4 kWh/100km. Defalcat pe fiecare Kona Electric avem următoarele date:

Consumul mediu pentru majoritatea colegilor a crescut săptămâna această pe fondul temperaturilor scăzute, mai puțin Titus. Se văd aceste informații în graficul de mai jos. Avem și o detaliere consumului realizat de Titus pe o perioadă mai lungă de timp.

Energia consumată de mașinile electrice este mai tot timpul supusă diverselor dezbateri. Unele constructive, dar multe din ele consumatoare de timp și „energie”. Noi încercăm să rămânem la cifre și să oferim informație brută.

În această săptămână Andrei a încărcat 257.74 kWh cu un cost total de 244.35 RON. Costul per kWh în cazul lui Andrei este de 0.948 RON/kWh. Eu am încărcat 96.64 kWh cu un cost total de 59.78 RON. 1 kWh în cazul meu a avut un preț de 0.618 RON.
Diferențele de preț între noi sunt date de deplasări și unde încărcăm. Eu am avut 3 incărcări DC în parcările primăriei Cluj-Napoca. Acestea au însumat o cantitate de 27.52 kWh la un cost de 6 RON, în timp ce acasă am încărcat pe AC diferența, adică 69.12 kWh la un cost de 53.78 RON. În acest timp, Andrei, în deplasările lui mai lungi a încărcat și la stații publice și cu un cost de 1.99 RON.
Domeniul de consum Hyundai Kona indică valori minime apropiate cu cele de anul trecut. In schimb maximele au scăzut considerabil, un rezultat al reducerii numărului de cazuri de utilizare pe distanțe scurte la Timișoara și Cluj. La un consum mediu al echipei de 17.4 kWh/100km ne ținem puțin peste consumul de pe EV-database.org, unde Kona este cotată la un consum mediu de 16.2 kWh/100km.

Chiar dacă anticipam săptămâna trecută schimbarea curbei pe ascendent, acest lucru se va întâmpla în următoarele rapoarte. Iarna mai are forța necesară să ne țină în șah cu autonomia redusă din sezonul rece. În articolul Kona Electric, bilanț la 6 luni și 14000 km aveam o medie de consum de 14.7 kWh/100km. Zilele acestea am 14.9 și mă aștept că această medie să crească în continuare până începem să ne apropiem de primăvară.
Comparație a consumului lui Titus (SB) pe parcursul a 73 de săptămâni
Scriam mai sus cum influențează cazurile de utilizare domeniul de consum pentru un anumit model, în cazul de față Kona. Tot atât de bine de știut este că același proprietar își poate schimba rutina zilnică și acest lucru se reflectă în evoluția consumului mediu.
Cu ajutorul informațiilor transmise de Titus în ultimele 73 de săptămâni, se poate remarca că începând august 2020 până în septembrie 2021, consumul mediu realizat de Titus a fost în treimea cea mai scăzută a valorilor #konașilor.

În schimb, din septembrie valorile au crescut spre limita superioară și sunt mai ridicate decât cele de anul trecut cu aproximativ 11%. Ce anume poate determina o astfel de modificare, excluzând defecțiuni tehnice?
Iată răspunsul lui Titus:
Consumul a crescut din cauza că nu am mai fost așa grijuliu cu el 🙂
– drumuri scurte spre lucru 6 km, în timp ce iarna trecută am lucrat de acasă;
– las mașina să se încălzească dimineața și nu mai curat geamul;
– drumuri pe autostradă la 120 – 130 km/h.

Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂