#konașii: luna iunie în retrovizoare, despre mediu și o paralelă cu ID.3 și Megane

Cea mai caldă lună iunie de când se fac măsurători meteorologice în anumite zone din Marea Britanie (sursa: metoffice.gov.uk), dar și la nivel global (sursa: copernicus.eu).

iunie: cele mai mari temperaturi de când se fac măsurători meteorologice

Imagini din satelit transmise de misiunea Europeană Copernicus au relevat faptul că în regiunea Extremadura din Spania au fost 60 de grade la sol (sursa: copernicus.eu).

iunie: imagine sol Extremadura

Anul trecut valurile de căldură au dus la decesul a 62.000 de persoane, afirmă ISGlobal din Spania și INSERM din Franța (sursa: lemonde.fr). În Italia sunt de așteptat până la 48.8 grade. Valul de căldură botezat Cerberul afectează Spania, Franța, Grecia și Italia.

Ungaria a decis să oprească 3 dintre cele 4 reactoare de la Paks pentru că apele Dunării sunt prea calde pentru a fi utilizate la răcirea reactoarelor (sursa: g4media.ro).

Acțiune sau indiferență?

Luna iunie înseamnă în echipa konașilor peste 18.500km și un consum mediu de 12.8 kWh/100km. Aceste consumuri mici sunt rezultatul unei perioade propice în ceea ce privește condusul electric.

Dincolo de date statistice acțiunea directă asupra mediului este mai puțin carbon ajuns în atmosferă. Peste 2 tone CO2, doar din partea noastră, în luna iunie.

Dacă mergem mai departe la cei peste 92.000 km rulați de konițe în prima jumătate a lui 2023, luând în calcul emisiile de 112 g/km a unul Polo 6R 2010 (EURO5), ajungem la peste 10 tone CO2.

Considerând parcursul total monitorizat în cadrul proiectului nostru rezultă peste 250 tone CO2 evitate din atmosferă pentru 2.2 milioane km, raportați la aceeași mașină (Polo 6R 2010). După încheierea perioadei active de participare, colegii noștri (Paul DJ, Attila TM, Andrei BV) continuă călătoriile curate și tăcute cu Kona. În plus, chiar după vânzarea mașinilor (Tudor TM, Cristian CJ) alți proprietari vor evita emisiile directe în atmosferă. Vorbim doar de o echipă mică, dar inimoasă!

În România sunt peste 31.000 de automobile electrice. Ne putem imagina cât bine fac acest mașini comunității din care fact parte? Ce ar însemna o creștere exponențială pentru a numărului de vehicule electrice pentru cei din jur?

Aici e momentul când facem pasul de la indiferență la acțiune. Mai puțin fum și zgomot în comunitatea ta! 🚙 🚙 🚙

Luna iunie în oglinda retrovizoare

Să vedem cum s-au poziționat konițele în echipa proiectului la finalul lui iunie. Konașii au obiceiul să folosească mașina cât se poate de intensiv. Mai jos vedem parcursul realizat de proprietarii din echipa noastră. Amintim faptul ca această mașină a adunat individual cei mai mulți km rulați în proiectul nostru. Cele 3 konițe ale lui Andrei, Paul și Dan (achiziționată second hand) au toate peste 160.000 km pe odometru.

Valorile de consum realizate în iunie 2023, comparativ cu colegii cu alte modele, le vedem în următorul visual. Foarte multe observații la acesta nu sunt de făcut. Ne-am obișnuit deja ca „micul SUV” să se poziționeze preponderent în zona de consum redus, amestecat cu, sau imediat după, Grupa mică.

Nu în ultimul rând urmărim costurile realizate cu încărcarea. Costuri mai mici sau mai mari, în funcție de sursa de energie.

  • Dan continuă să transmită costurile din Elveția, dar a revenit pentru concediu în România, așa ca vom vedea fluctuație mai mare în iulie.
  • Adrian a ajuns în zona de top, total surprinzător. Ne amintim că l-am văzut mai bine de 1 an în zona de cost 0. În iunie un defect persistent al stației Kaufland din zona lui l-a forțat să se reorienteze spre încărcarea la o altă stație accesibilă, pentru a care a cumpărat un abonament.
  • Restul suntem în zonele de cost de până acum.

Paralelă Kona, ID.3, Megane E-tech

Cum scria și Dragoș în cronica echipei ID.3/Megane, S27 Status ID.3 și Megane E-Tech, cele 3 mașini sunt concurente directe la buzunarul clienților. Dacă platforma MEB a demarat mai greu, pare că încet recuperează teren din punct de vedere consum. Megane-ul electric în schimb pare o platformă solidă.

Vedem mai sus cum se pot realiza consumuri diferite cu ambele mașini, în funcție de cazul specific de utilizare al fiecărui proprietar. În speranța că platforma MEB a ajuns într-o zonă mai matură, putem să remarcăm că ambele mașini, Kona și ID.3, întâmpină probleme de hardware.

Pentru Kona putem extrage probleme cum ar fi înlocuirea sistemul motor-reductor, dar și rechemarea pentru schimbarea bateriei de tracțiune. La ID.3 se pot aminti ”sigilarea” planetarelor, noile probleme apărute la sistemul motor-reductor, dar și schimbarea unor module din bateria de tracțiune.

Throwback

Îmi amintesc că în 2021 prin ianuarie, februarie am reînceput să sondăm piața pentru o mașină. Eram deciși deja pentru o electrică, ratând pe ultima sută achiziția la finele lui 2020 din cauze de Rabla și lipsă stoc minimal. Știam multe despre Kona, având mai multe iterații cu echipa de vânzări de la Cluj. Daaaarrr, ne doream alternative. Cum KIA nu se arăta dornică să facă vânzări am zis că încercăm și la VW. Dețineam deja 2 mașini cu marca VW, iar nou apărutul ID.3 ne făcea cu ochiul.

Vizita în showroom a decurs okish, ne-a fost prezentată exact varianta pentru care am fi optat. Totuși lipsea ceva care pentru o familie e un must have. Protecție la raze UV pe geamuri. Am întrebat, putea fi introdusă, dar doar împreună cu un pachet de 8.000 EURO. Am întrebat de un drive test, dar nu s-a materializat. Probabil că acea protecție UV pe geamuri și-a spus cuvântul. Consilierul a observat dezamăgirea noastră. Astfel, deși cele două mașini erau pe același palier de preț, dotarea Konei cu acea protecție UV în prețul de bază ne-a făcut să lansăm comanda în zilele ce au urmat discuției despre ID.3.

În loc de concluzie

Am mai spus această poveste, dar revin la ea de multe ori când discutăm despre cât de flexibil e un producător. Este important ca pachetele să fie croite în așa fel încât să poți beneficia de ele. Da, erau opțiuni după achiziție, dar cumpăram totuși o mașină la nivelul anului 2021! Am pus folii pe 2 mașini mai vechi. Dincolo de pachete și producător, când îți dorești să vinzi o astfel de mașină cred ca e important să ai în buzunar argumentele necesare. La Hyundai consilierul asta a făcut. A știut să ne ducă în zona în care să punem iscălitura pe documente.

Sunt convins că așa cum eu sunt mulțumit de alegerea făcută și proprietarii de ID.3 sunt mulțumiți de mașina aleasă. Nu am zis mare lucru de Megane E-tech, pentru că am destul de puține informații despre el. Totuși îl văd în următoarea perioadă peste Kona și ID.3. Renault a livrat în România mașini din ce în ce mai bine în 2023 (483 Megane înmatriculate), comparativ cu Hyundai (116 Kona) și Volkswagen (189 ID.3).

Cu toate acestea, la nivel vest-european, EU EVs indică o altă ordine după primele șase luni din 2023, cu VW ID.3 conducând detașat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.