#konașii: săptămâna #41 și Software Defined Vehicles

Ups&downs! Așa putem să definim perioada de toamnă în echipa Kona Electric. Vom vedea în articol o scădere de consum abruptă și una mai moderată. Alături de două creșteri moderate și o păstrare de trend.

săptămâna #41: insert autumn Kona Electric

Săptămâna #41

Aproape 2500 km parcurși de echipa Kona în săptămâna #41 cu un consum mediu de 12.86 kWh/100km. Am vorbit în deschidere despre ups&downs cu referire evidentă la consumul mediu, care începe perioada de variație și creștere din sezonul rece.

săptămâna #41: tabel agregator

Vedem pe grafice scăderea abrupta a lui Adrian (PH), care vin pe fondul unor kilometrii mai puțini, rulați relaxat. Celelalte variații sunt ceva normal pentru această perioadă.

săptămâna #41: grafic consum mediu
săptămâna #41: domeniul de consum

Mai jos avem relatările colegilor de echipă.

Adrian (PH)

săptămâna: 10.10-16.10

 • distanță parcursă: 92,2km
 • consum mediu: 10,7 kWh/100km
 • energie consumată: 9,9kWh
 • costuri încărcări: 0

Titus (SB)

DataKmConsum
10.10.20224313,1
11.10.20223213,6
12.10.20226712,1
13.10.20221914,8
14.10.20221615,2
15.10.202242315,2
16.10.20227212,2
67214,36

Dan (CH)

Săptămâna aceasta a fost marcată de o pauză destul de mare, fiindcă am început procedura pentru schimbarea permisului.
Procedura e foarte simplă, însă eu am primit Vineri o scrisoare de la Strassenverkehrsamt (echivalentul unei asocieri între Poliția Rutieră și CNADNR) prin care cereau să le retransmit dovadă efectuării controlului acuității vizuale în care să se distingă, mai clar, data și ștampila unității care a efectuat controlul.
Citind ulterior despre regulile de aici, se pare că ai totuși voie să circuli cu autoturismul, fără permis, dacă prezinți o dovadă a efectuării procedurii de preschimbare.

Așadar:

 • distanță: 63.5 km
 • consum: 10.9 kWh/100km
 • temperatură: 18°C
 • viteză: 38.5 km/h

Sesiuni de încărcare:

 • 17.73 kWh – Lidl Oeschgen – gratuit

Andrei (BV)

Mai jos datele pentru săptămâna trecută:

În week-end am făcut o drumeție pe traseul Brașov – Tg. Secuiesc – Focșani – Brăila – Tulcea – Constanța – Slobozia – Ploiești – Cheia – Brașov. Ce m-a surprins pe acest drum, din fericire m-a surprins și plăcut, este efortul administrației din Tulcea de a-și moderniza orașul. Acum orașul este un cvasi-șantier, dar cu toate acestea am putut să observ modernizarea bulevardelor principale, cu parcaje civilizate, contra cost.

Mai toate parcajele pe care le-am avut ori aveau deja în folosință, ori erau pregătite de montare, stații de încărcare type2. Accesibile prin evConnect și gratuite deocamdată. Cu toate acestea, mi se pare o idee foarte bună să împânzesti un oraș cu stații type2. Deși încărcasem la Brăila și nu mai aveam nevoie de încărcare, tura viitoare, recunosc că m-ar fi tentat să las mașina la încărcat peste noapte. Dar pentru 25-30% încărcare, nu avea sens să o las o noapte întreagă, cu siguranță aveau nevoie și alții de stație.

Ah… și un lucru care nu m-a surprins…. nici naiba nu mai dă check-in în Plugshare. Nu m-a încurcat acest lucru, întrucât am folosit exclusiv EnelX, unde pot rezervă stația pentru 15 min, dar de curiozitate am verificat prin zonă dacă lumea își mai da check-in. Deși erau oameni la încărcat la stațiile respective, nimeni nu dăduse check-in. Probabil că de când se afișează în aplicație că stația e în folosință, a scăzut „tentația” de a da check-in. Este o realitate pe care am anticipat-o de ceva vreme. În alte țări, așa cum am mai dat exemplu, PlugShare e o aplicație aproape necunoscută.

Cosmin (CJ)

Săptămâna #41:

 • Rulaj: 430 km
 • Consum mediu: 13.65 kWh/100km

O săptămână de navetă Jucu – Cluj-Napoca și retur. Vineri am avut ceva mai mult și am refăcut dus-întors vechiul drum de navetă de anul trecut. Just for fun și poze de toamnă. 128 km, consum mediu de aproape 15 kWh/100km pe dealurile Clujului, pe o vreme răcoroasă cu multă ceață.

Din universul Hyundai

Ultima noutate care atrage atenția, dacă vorbim de Hyundai Motor Group, este redată excelent în acest comunicat de presă: Hyundai Motor Group Announces Future Roadmap for Software Defined Vehicles at Unlock the Software Age Global Forum

Hyundai își dorește să cuprindă toate vehiculele într-o platformă nouă, Group’s Connected Car Services (CCS), până în 2025. Aceste SDVs vor primi, printre altele, upgrade software Over-the-Air (OTA), un sistem de operare nou Connected Car Operating System (ccOS) și upgrade-uri constante de stabilitate sau îmbunătățiri.

Mai jos o reprezentare vizuală a noului concept Hyundai:

Dacă vorbim de experiențele utilizatorilor până în prezent, vom vedea un anume grad de nemulțumite vis-a-vis de letargia Hyundai când vine vorba de software. Ultimul upgrade a software-ului de pe infotainment datează de 6 luni (mai 2022) lucru care ne spune că avem hărți vechi, bug-uri nerezolvate și o aplicație de mobil (BlueLink) cu multe promisiuni. Vom vedea unde ne va situa acest proiect în următorii 2-3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.