La drum cu Tesla Model 3, după primii pași electrici cu Dacia Spring

Introducere

Recent am publicat un articol despre impactul vitezei asupra consumului, în care am citat prima comparație de consum realizată în cadrul proiectului Electromobilitate, în primăvara anului 2019.

Daniel, proprietar de Spring și Model 3, a adăugat un comentariu, din care se vedea pasiunea pentru statistici și atenția pentru detalii.

Felicitări pentru articol, foarte interesantă comparația. O singură remarcă am… ambele mașini au resetat trip-ul în același loc?

Pentru că este o diferență considerabilă între km ce apar parcurși… Tesla raportează 155,3 km și Ioniq 166 km. Ori dacă cifra reala este cea de la Tesla adică 155 km și nu 166, înseamnă că Hyundai a avut un consum real mai mare(13.8 kWh/100km).

Fiind posesor de Tesla Model 3 SR si de Dacia Spring, de asemenea știu că în funcție de durata traseului de opriri și durata lor consumul real la Tesla ar fi totuși puțin mai mare. Sub-raportează de fiecare dată, este drept în toleranțe cam ca la mașinile pe combustie.

După ce am clarificat modul în care s-a derulat acel prim test paralel din urmă cu cinci ani, Daniel a revenit:

Mulțumesc pentru lămuriri. Nu au fost alterate cifrele major în aceasta situație. Nu întotdeauna cu mașina electrică ne găsim în situații ideale sau perfecte. Dacă nu există problema ca una să supra-raporteze și cealaltă să sub-raporteze, atunci testul este destul de corect.

Ca posesor de Tesla Model 3 H SR a fost o curiozitate maximă de a vedea dacă această eficiență auzită este reală și DA la viteze de autostradă, confirm că este o mașină mai mult decât eficientă. Am făcut un test comparativ cu un prieten cu IONIQ 6 rwd, cu bateria de 77 kWh, București-Craiova și pe tot parcursul traseului Tesla a fost cu 2 kWh/100km mai eficientă.

Pe autostradă la 2 grade temperatură exterioară, setat pe 140 km/h, IONIQ 6 consuma 24 kWh/100km (valoare foarte bună de altfel) și Model 3 SR (H) 22 kWh/100km. La încărcare(stație eldrive nu suc) în schimb se vede diferența arhitecturii pe 800 V și curba de încărcare foarte bună de la Hyundai.

Detaliile din ultimele paragrafe ne-au determinat să întrebăm: Fiind pasionat de statistici și teste paralele, nu sunteți interesat să participați la proiectul Electromobilitate alături de echipa noastra?

Răspunsul a venit prompt:

Sună interesant. Voi parcurge cu Tesla probabil 40-50.000 km anul acesta și undeva la 90% vor fi doar în București. Din februarie mașina va merge cam 6 zile din 7 însă și timpul pentru a ține statistici și a face teste se va diminua. În plus ca și eficiență aș avea și un mic minus. Am comandat-o cu jantele de 19″ și nu ar fi cel mai potrivit exemplu.

Majoritatea încărcărilor se vor face în momentele când va trebui să mă întorc la birou și acolo fiind gratis, nu am acces la statistici de încărcare.

Acestea fiind spuse, BUN VENIT DANIEL cu prima contribuție pe blogul electromobiliștilor!

La drum cu Model 3, după primii pași electrici cu Spring

După ucenicia cu Spring, a doua noastră mașină electrică este o Tesla Model 3 Highland Standard Range, livrată în 28 decembrie 2023, jante pe 19 cu anvelope de iarna Continental Winter Contact TS 870 de clasa C consum.

Eu locuiesc în Chiajna și mașina va fi folosită pentru navetă, deplasări în București cu munca (100-150 km pe zi) precum și de vacanțe, păstrând a doua mașină, tot o electrică, Dacia Spring. 

Locuim la bloc, dar într-o zonă privilegiata din punct de vedere al încărcării:

  • la 200 metri avem 2 type 2 de la Enel x și un hub Eldrive,
  • la 800 metri alt hub Eldrive și încă 2 type 2,
  • pe o raza de 3 kilometri cred că sunt vreo 50 de prize.

Din toamnă ne vom muta la casă și acolo pregătesc o priză green up de 3.6 kW putere și care, la calculele mele, ar face față pentru încărcarea ambelor mașini, evident pe rând.

Pentru început am instalat aplicația Tessie pentru statistici mai amănunțite.

Deși mă pasionează eficiența autoturismului, având încărcare gratis la birou (firma angajatoare are sediul în clădirea Vastint de la Timpuri Noi, unde  sunt disponibile 9 prize type 2) consumul nu este o problemă, de aceea o să vedeți valori destul de mari în idle ori pentru pre-condiționare.

Nu știu cât de relevante vor fi datele mele, ținând cont că am ales sa comand mașina cu jante pe 19”, precum și faptul că mașina va folosi cam 12 ore sistemul de climatizare atât iarna cât și vara, atunci când va fi parcată și voi sta în ea.

Iată si primele detalii despre săptămâna 22-28 ianuarie:

A fost primul contact cu o vreme cu adevărat rece atât pentru Spring cât și pentru Tesla. Mașina a avut nevoie de pre-condiționări la multe dintre plecări, mereu am folosit căldura (20-21 grade) am testat și pre-condiționările pentru încărcare, simulând din navigație un drum către Supercharger, de aceea consumurile au fost foarte mari în primele 3 zile ale săptămânii.

  • Luni: 24 km și consum de 26 kWh/100km
  • Marți: 22 km și consum 40,1 kWh/100km (aici am simulat mersul către Supercharger)
  • Miercuri: 20 km cu un consum de 25,3 kWh/100km

De joi, temperaturile pe timp de zi s-au apropriat și chiar au depășit 0 grade, ceea ce pentru bateria LFP a însemnat o eficiență mai bună.

Sâmbăta mașina a mers până în Bulgaria la Ruse, 244 km în total cu un consum de 14,6 kWh/100km, Tessie raportând 15,4 kWh/100km.

Am atașat mai multe grafice cu consumul, inclusiv în idle precum și datele de încărcare, atât cifrele brute cât și nete.

Vă mulțumesc pentru șansa de a participa la proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.