Dupa sase luni de la sosirea in Timisoara, una din masinile utilizate pentru educare prin test drive in cadrul proiectului Electromobilitate a pornit in lunga calatorie catre casa, Motor City, Michigan.
„TM 3” (citit „timi-trei”), o Tesla Model 3 long range, cu tractiune spate, specificatie SUA, a facut o treaba buna pentru popularizarea electromobilitatii in Romania si porneste la drum cu speranta sa realizeze acelasi progres si in alte tari de pe traseul de intoarcere, unde cunostiinte dornice de a face cunostiinta cu mobilitatea viitorului, ne-au invitat pentru un test drive si nenumarate povesti electromobilistice.
Magnetismul brandului Tesla in Romania este dincolo de orice indoiala, tinerii, mai ales cei din domeniul IT, fiind atrasi de aceasta noua reincarnare a zeului automobil, aflat la interesctia cu lumea digitala si denumit de multe ori „un computer pe roti”.
Ca urmare, numarul proprietarilor creste aproape zilnic, cu toate ca achizita se face de obicei in strainatate sau prin intermediari si nu beneficiaza de subventia consistenta (45.000 ron) acordata in Romania pentru achizitia automobilelor electrice importate.
Dintre cei inscrisi in asteptare pentru un Model 3, sau doar curiosi, pe parcursul a cinci din cele sase luni cat a fost in Romania, TM 3 a dezvaluit placerea, confortul si simplitatea de a conduce mezina familiei Tesla pentru 50 conducatori, impreuna cu 138 pasageri.
E mult? … e putin? … nu stim decat ca a lasat impresii profunde si 15 participanti la testele electrice si-au impartasit opiniile si experienta publicand articole pe blogul nostru.
In plus fata de electromobilistii in devenire din Romania, TM 3 a mai fost condusa incepand din 1 noiembrie 2018 in SUA (14), Germania (7), Suedia (3) si Norvegia (2) si au calatorit 13 pasageri in SUA si 3 in Germania cu ea.
In total 76 soferi si 154 pasageri au facut cunostiinta direct in timpul unui test drive cu Tesla Model 3 prin intermediul proiectului Electromobilitate, daca nu punem la socoteala grupele de studenti de la Politehnica timisoareana, care au participat la o prezentare cu TM 3 si Ionica (Hyundai Ioniq electric), organizata la Facultatea de Mecanica in luna martie.
Dincolo de atractivitatea mezinei Tesla, mai compacta si ceva mai accesibila ca pret decat Model S si X, sase luni in RO au scos in evidenta cateva dezavantaje ale proprietarilor timpurii de Tesla, dincolo de absenta unui service autorizat si a retelei supercharger.
Daca pentru piese de schimb si service, antreprenori priceputi incearca sa substituie absenta reprezentantei oficiale din tara, comunicarea cu Tesla ramane dificila, cu asteptari de peste 30 minute pana raspunde cineva la telefon.
Dupa cateva incercari esuate de OTA (over the air) upgrade la soft ware, pentru incarcare rapida ChadeMo, ma indoiesc ca pe termen lung mi-ar place aceasta relatie dificila, in care Tesla incearca sa coordoneze orice miscare legata de produsele sale, dar nu are nici capacitatea si nici personalul necesar, numar si calificare, ca sa acopere cererea in crestere rapida.
Este regretabil sa auzi in direct sau sa vezi in media sociala cum se transforma entuziasmul pentru marca si produs, in frustrare si nemultumire dupa cateva interactiuni cu service-urile din Austria (Viena, Graz, Linz) , care sunt cele mai apropiate de Romania.
Cu mai putin de 150 modele Tesla pe soselele din Romania, este de inteles de ce nu reprezinta o prioritate pentru Tesla, dar nemultumirea cu service-ul a fost semnalizata prima oara in Norvegia, cea mai importanta piata europeana si mai recent in Germania, de unde vin si principalii concurenti pentru Tesla, in gama premium.
Chiar daca nu a fost inca enuntat official, ca “production hell” si “logistics hell” de Elon Musk, “service hell” este o realitate pentru cei ce au cheltuit sume frumoase pentru masinile din California.

Deocamdata fara posibilitate de incarcare rapida ChdeMo, TM 3 si-a inceput calatoria spre Motor City in dimineata zilei de 20 august cu o prima etapa Timisoara – Budapesta, intrerupta doar de curiozitatea a doi tineri vamesi maghiari, care au dorit sa stie cat mai multe despre Model 3 si m-au indemnat sa le demonstrez cum demareaza LR, RWD de la 0 la 100 km/h in 5.3 sec.

Fiind zi de sarbatoare in Ungaria, traficul a fost foarte usor si temutul blocaj pe centura orasului, in vesnica constructie si cu restrictii de viteza, nu s-a produs.

Dupa o reincarcare gratuita si fara aplicatii, cartele sau brelocuri la Media Markt (se poate si fara complicatii), cea de a doua etapa a zilei pana la St Polten a aratat cu totul altfel, datorita restrictiilor de viteza la tot pasul, fie cauzate de santiere, fie de centura Vienei.

Semnatura energetica a autostrazii de centura ce ocoleste Viena este remarcabila, datorita urcarilor si coborararilor, care pun in valoare recuperarea energiei electrice de catre Model 3, ducand la o medie de consum de 12.8 kWh/100km.

In timp ce TM 3 se hranea cu electroni la statia de incarcare a hotelului, tarif unic 7 euro, pentru sofer prima zi s-a incheiat cu o lunga plimbare de seara in micutul oras austriac, Sankt Polten, a carui piata centrala pulsa de viata si sute de amatori de patinaj cu rotile, faceau sport intr-o coloana lunga aliniata in urma echipajelor politiei locale si a unui camion cu difuzoare enorme si muzica anternanta.

Dupa peste 680 km eletrici in prima zi, maine drumul continua pe valea Dunarii in sus spre izvor.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.