Skoda Citigo – „cum m-am îndrăgostit de mașina mea de oraș”

Intoducere

Puține modele electrice lansate în 2020 au generat atâta interes și apoi pasiune din partea proprietarilor, ca tripleta mini a grupului Volkswagen, cunoscută în Romania prin VW e-Up! și Skoda Citigo, ruda lor apropiată Seat Mii ocolindu-ne.

Dacă articolul „Dragoste la prima pedală” scris de Wiwi Gaube și numeroasele relatări despre excursiile prin țara cu e-Up! semnate Marius Toma nu sunt destul de convingătoare, iată o noua contribuție din partea unei proprietare de Citigo din Sibiu, care ne povestește cum s-a îndrăgostit de micuța Skoda electrică.

Fără să devenim critici sau academici, dorim să precizăm ca majoritatea mașinilor electrice nu au o cutie de viteze, ci un simplu reductor cu raport fix de transmitere, Porsche Taycan fiind mai degrabă o excepție. Utilizarea în articol a termenului AUTOMATĂ pentru Citigo reflectă foarte bine modul în care se conduce, fără schimbări de viteze, cu un selector pentru mers înainte, înapoi și neutru identic cu cel utilizat pentru cutiile automate.

Cinci luni alături de Skoda Citigo

In anul 2019 am zis să facem o vizită la reprezentanța Skoda pentru a vedea ce variante ar fi pentru achiziționarea unei mașini nou nouță.

Ne măcina mai demult gândul că ar fi vremea sa luăm o mașină nouă, așa că după vizita respectivă, am ieșit de acolo cu o ofertă pentru o mașina Skoda Octavia albastră, culoarea preferată a fetiței. Eram și suntem foarte mulțumiți de mașină, însă după aproximativ un an, după câteva discuții între prieteni, am auzit de Skoda Citigo, iar dintr-o glumă am zis că ne înscriem și noi pe listă, pe principiul “om vedea ce s-o întâmpla”.

Așa că, în februarie 2020, am dat un avans pentru minunata Citigo și ne-am liniștit. Ne-au tot sunat de la reprezentanță că urmează să fie livrată ba în mai, ba în iunie, ajungând într-un sfârșit în septembrie 2020.

Nu pot să spun decât că așteptarea a meritat și că atunci când am urcat în ea “m-am îndrăgostit”. Mașina mea de oraș,  pentru că e a mea 😊, AUTOMATĂ, e cea mai silențioasă, cea mai mică, plină de butoane și opțiuni și cea în care NU trebuie să mai bag benzină.

Cred că asta e cea mai mare satisfacție, că nu mai consumăm benzină, că nu mai poluăm aerul și că toată lumea ne apreciază pentru achiziție.

Am o mulțumire extraordinară atunci când la -15 grade o pornesc și în câteva secunde am geamurile curate și căldură în interior. La fel de mulțumită sunt și atunci când merg să o încarc, pentru că ceilalți șoferi pot vedea că se poate și așa, fără benzină și fără poluare.

In Sibiu sunt suficiente stații de încărcare, cel puțin una e gratis și “un plin” durează 1 ora și jumătate – 2 ore. Obișnuim să o lăsăm la încărcat și să ne rezolvăm alte treburi prin zonă. Un alt lucru minunat este că o poți încărca și în curte, la 220 V însă ai nevoie de minim 8 ore (din ce am mai citit).

Întrebarea cea mai deasă este “la cât timp o încarci?”. Depinde!

Depinde cât circulăm cu ea, depinde de anotimp. Vara am încărcat-o mai rar, iarna mai des, pentru că “accesezi” și alți consumatori (încălzire, dezghețare parbriz, etc)…mai mult de atât, are un sistem propriu de încărcare, atunci când folosești frâna de motor, în limbaj popular.

O recomand din suflet, pentru că este automată, pentru că este full option și mai ales că e un mijloc de transport ideal, în aceste vremuri când avem nevoie să ne mișcăm tot mai des, mai mult, să ducem copiii la școli/grădinițe, să ii aducem, să facem cumpărături, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.