Lexus RZ, elefantul cu inimă de șoricel

În prima zi din ROCHARGE by Vitesco Technologies, am avut la dispoziție noul Lexus RZ 450e, în echiparea Luxury:

  • RZ înseamnă echivalentul electric al lui RX,
  • 450 pentru că este echivalentul motorizării 450h (hibrid, benzină) cu cei 313 CP, 435Nm cuplu și tracțiune integrală
  • e că e electric, adică n-are motor termic deloc, doar o baterie Li-ion de 64kWh utili (71 kWh brut)
  • Luxury pentru că e echiparea de vârf.

RZ își propune să atragă clienți existenți ai mărcii Lexus, care la ora actuală folosesc un RX sau, de ce nu, să împrumute din clienții lui NX. Atât RX cât și NX sunt SUV-uri de clasă D, ambele vând peste 4,6m lungime.

Prețul mașinii testate este de 85.757 EUR (preț de listă), iar pentru cei interesați de un leasing operațional, Autonom vă poate ajuta contra unei rate de 1301 EUR/lună. Nu cred că această mașină să fie achiziționată altfel decât printr-un leasing.

Așa că, utilizatorul clasic de Lexus va fi antreprenorul sau intreprenorul de clasă medie, care trăiește în zona rezidențială cu iz premium din marele aglomerații urbane. Sau prin centru-centru, dar într-o locație mai… ferită de grosul păturii de mijloc.

Acest utilizator rareori iese din zona urbană cu mașina, cel mult va ieși până la aeroport sau un ocazional București-litoral. Maxim. Așa că nevoile lui de autonomie sau capabilitate a autovehicului sunt mai reduse.

Lexus RZ este un SUV cu adevărat premium, rafinamentul Lexus fiind prezent în orice detaliu al mașinii. Competitorii direcți ai mașinii sunt BMW iX/X5, Mercedes EQE SUV/GLE, Audi Q8 e-tron/Q8. Și atât. Nici să nu vă gândiți să pomeniți altceva, că n-are rost. Orice altceva nu e premium. Cel puțin nu la nivelul ăsta

Ca dimensiuni exterioare, mașina cu atât mai mult își confirmă poziția în piață, având 4,8m lungime, 1,89m lățime și 1,63 înălțime. De grea nu-i ușoară – se putea mai bine, se putea mai rău, cele 2140 de kg fiind în marja specifică acestui segment. Dar tracțiunea integrală și suspensia orientată pe confort maxim ascund cu dibăcie cele două tone de mașină în drumul lor spre destinație.

Designul exterior nu este nici wow, dar nici banal. Cu siguranță este o mașină pe care o remarci în trafic. Și, din anumite unghiuri chiar ai putea spune că e un Nissan Ariya.

Schema de culori a mașinii pus la dispoziție cu siguranță îți atrage atenția. Combinația Sonic Copper și negrul lucios de pe plafon și capotă mai mai că nu te-ar lăsa să alegi altceva dacă ai comanda această mașină.

Credit photo: © Ciprian Mihai. Că de aia arată așa de bine pozele din acest articol.

În rest, la capitolul design exterior, personal mi-a adus aminte de serbările recoltei în care venea eroul satului să facă țucahara și triplu-șurub înainte de ansamblul folcloric. Frumos, competent, dar inutil și aglomerat. E doar o părere personală.

La interior, un habitaclu extrem de confortabil, cu foarte puține suprafețe lucioase și extrem de silențios dacă mașina nu rulează. Pe oricare din locurile față confortul este maxim, posibilitățile de reglaj a scaunelor, ventilația/încălzirea și tapițeria oferindu-ți acel covoraș magic cu care te poți deplasa.

Sistemul de infotainment, deși beneficiază de ecrane bune cu timp de răspuns bun la atingere, mi s-a părut inutil de aglomerat și cu o grafică tipică Toyotei… adică întârziată cu cel puțin o decadă și implementată cu contabilii, nu cu specialiștii în experiența utilizării unui produs. Teoretic, are de toate, dar e curbă de învățare, cam trebuie citit manualul mașinii. Cu siguranță ai să îți bagi piciorul în el infotainment și să treci direct la Android Auto sau Apple CarPlay.

Pasagerii de pe bancheta spate au parte de propriul reglaj pentru climatizare, pot înclina suplimentar spătarul și pot beneficia de o cotieră generoasă ca lățime. Numai că locurile exterioare ale banchetei nu par a fi gândite și pentru oamenii mai mari, mai toți care am avut 1,85 înălțime plângându-ne de suportul lateral care îți cam neteza coastele. Dar pentru un copil locul e perfect.

Indiferent de locul în care stai, am fost impresionat de eficiența plafonului panoramic electrocrom. Te protejează perfect împotriva unui soare dogoritor.

Însă, în caz că nu ești vreun sensei la capitolul Zen sau vreun călugăr budist, atenționările constante și bipăitul emis de sistemele mașinii te vor scoate din sărite… Țipă mașina asta și când respiri. Tot confortul

Dar, să trecem și la aspectele mai importante pentru publicul nostru: electromobilitatea

Lexus RZ 450e are o baterie de 64kWh utili. Cea mai mică baterie din segmentul în care este poziționată mașina, atât BMW, Mercedes EQ cât și Audi având baterii peste 70kWh. Clar dimensiunile și anvelopele generoase, pe jante de 20” nu o ajută la eficiență, dar nici nu e neapărat un dezastru dacă te uiți la cifrele de consum.Consumul obținut nu a fost neapărat unul rău, dacă e să te uiți la o statistică oarbă, fără puțin context.

Primul aspect de care am fost dezamăgit e că deși mașina are padele pentru controlul nivelului regenerării, capabilitatea de a recupera energia este una extrem de limitată. Nici pe departe să poți folosi padelele ca substitut al frânei de picior, iar de one-pedal-driving nici nu poate fi vorba.

Cu siguranță consumul/eficiența ar putea fi îmbunătățită considerabil dacă Toyota ar pune la dispoziție un sistem mai agresiv de frânare regenerativă. Cumva stai și te întrebi cine a șters cu buretele toate cunoștințele despre recuperearea energiei de la modelele hibride.

Noi am mers pe un traseu preponderent de drum național, cu un scurt segment pe autostradă/drum expres.

Am plecat de la Sângureni Manor cu 95% nivel de încărcare a bateriei, iar la stația Moon de la Serpico Craiova am ajuns cu 30% SoC. Pentru cei 213 km, cu siguranță nu este un lucru îmbucurător să când te uiți prin lupa autonomiei. Cu emoții imense o să faci 300 km pe drum național cu mașina asta. Iar la un model premium emoțiile n-au ce căuta.

Chiar dacă am ajuns la o stație de încărcare de 75 kW în condițiile în care ipotetic mașina poate absorbi până la 150kW, nu a fost așa de greu să fiu dezamăgit de curba de încărcare. Nu că dezamăgit… dezumflat total.

Tensiunea în pachetul de baterii este destul de mică la 30%, așa că am pornit de la un magic 72 kWh, iar deja pe la 60% mașina n-a mai putut să tragă cu mai mult de 65 kW, curba de încărcare prăbușindu-se spre 80%. De la bun început au început să apară semne nu așa de bune, întucât răcirea bateriei funcționa la cote maxime chiar și în condițiile unei seri răcoroase și a unui drum relaxat.

Tot o baterie de 64kWh am și eu pe Kona, dar măcar acolo trage cap-coadă cu +70kw până la 76%, iar la 80% tot ai un 32-25kw în funcție de sezon.

Ah, încărcarea pe Type 2, doar la 11 kW. Nu există opțiune de 22 deși ar fi fost frumos.

Despre baterie, ce să zic. Toyota a decis să ofere un buffer consistent care să te ferească de posibile degradări subite. E un buffer de 10% din capacitatea brută. Cam mult…

Cu toate astea, ești ademenit de garanția oferită de producător, având posibilitatea de a o extinde până la 10 ani, prin extinderea cu un pachet anual de 15.000 km, ajungând astfel la maxim 10 ani și 165 mii de kilometri. Garanția de bază este de 5 ani sau 100.000 km.

Având în vedere autonomia și capacitatea reală de a parcurge distanțe lungi cu această mașină, nu cred că merită investiția într-un astfel de pachet. Cu siguranță nu o să crească foarte mult valoarea de revânzare.

În concluzie

Toyota a cam întârziat la „petrecerea” electricelor. Deși ca mașină este una din cele mai plăcute (în sensul de confortabil) mașini pe care o poți conduce, trenul de rulare electrică este factorul care va îndepărta clienții de acest model. Pur și simplu, mai mult te încurci cu ea decât să te descurci.

Cu siguranță nu este mașina care te va convinge să faci trecerea la electric și te va mai ține niște ani la motorizări hibride. Dar să nu cădem în zona conspirativului.

Mi-aș cumpăra mașina asta?

Chiar și cu încărcarea păcătoasă pe care o are (vorbim totuși de mașină premium, nici n-are sens să facem paralele cu încărcarea lui iX, EQE sau Q8 e-tron), cu baterie spre 80kWh utili parcă-parcă ar fi o cu totul altă lume.

Dacă ar avea o baterie mai mare (85-95 kWh) și sistemele de asistență te-ar certa mai puțin, ar fi o mașină aproape ideală!

Poate la următorul model…

ROCHARGE

Acest review a fost posibil prin intermediul ROCHARGE by @VitescoTechnologies
Green Partner: @Autonom.Romania.
Pus pe șosea de: @michelinromania.
Încărcat de: @enelxway@renovatioecharge@MOONpowerRO@MOLRomania
Tehnologizat de: @server.config.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.