După câteva luni de comunicare în media socială și aplicații online, am avut în sfârșit ocazia să ne întâlnim la Cheile Grădiștei, complexul Fundata, cu comunitatea proprietarilor de automobile electrice din România.
Reuniunea a fost posibilă prin efortul susținut al unor mari sufletiști, care au investit mult timp, bani și mai ales pricepere, pentru a înlătura principala grijă a electromobiliștilor plecați de acasă … încărcarea.
O grupare de 40 de mașini electrice, flămânde după electroni, nu este ușor de hrănit deodată niciunde, dar în vârful muntelui devine cu atât mai mult o provocare tehnică, rezolvată admirabil de organizatori spre satisfacția participanților.
Câteva vorbe bune și pentru locația aleasă, un mic colț de rai așezat pitoresc la 1300 m, cu vizibilitate perfectă spre trei masive muntoase: Bucegi, Postăvarul și Piatra Craiului, încă acoperite cu zăpadă.
Chiar dacă în ziua adunării din toate colțurile țării, vineri 10 mai, vremea era cețoasă și mohorâtă, asemănătoare cu ce „pățisem” de 1 mai la Brebu, la prima ediție ElectRoMania, evenimentul de la Castelul Bran a fost scăldat în soare, iar apusul ne-a răsfățat cu un curcubeu dublu, perfect vizibil de pe terasa restaurantului.
Despre mașinile electrice aduse cu entuziasm la întâlnire se poate scrie o carte, acoperind întregul spectru existent în circulație în România, cu excepția celor de oraș, micul Smart și Oxigen de la GTG Baia Mare.
Nu a lipsit câștigatoarea celor două premii prestigioase acordate de jurnaliști pentru Mașina Anului în Europa și în lume, rafinatul Jaguar I-Pace. Și mult râvnitul Hyundai Kona și-a facut apariția, importat fiind din Bulgaria.
Întreaga gamă de automobile electrice comercializate de Nissan, Renault, Hyundai, Kia și VW a fost prezentă, împreună cu câteva modele hibrid. Din gama Tesla aflată în producție a lipsit doar Model X, în timp ce numeroase Model S, venite din toate colțurile țării, au fost prezente în diferite variante de echipare, putere și autonomie.
Cele două Model 3 Long Range prezente la Bran, au fost și ele diferite, una fiind cu tracțiune integrală, în timp ce „TM 3”, utilizat pentru test drive-uri în cadrul proiectului Electromobilitate, este cu tracțiune spate.
Deplasarea în coloană până la Castelul Bran a fost un alt moment de mare bucurie, șirul de automobile absolut „tăcute” fiind privit cu curiozitate de localnici și turiști.
Odată ajunși la baza Castelului Bran, am realizat cu toții că era locul cel mai potrivit pentru acest prim eveniment de anvergură națională, atât prin locația centrală, cât și prin ecoul pe care îl au legendele legate de Bran în mai toată lumea.
Zona pitorească pe traseul Bran – Rucăr ne-a îndemnat la explorare și ne-a oferit numeroase puncte foto și video de o rară frumusețe.
Atat discuțiile organizate, cât și cele ad hoc, au facilitat un schimb interesant de opinii, idei și uneori nemulțumiri față de starea actuală a rețelei de încărcare și a legislației specifice, care să promoveze mobilitatea electrică în România.
Probabil că cel mai important aspect al întâlnirii a fost cunoașterea reciprocă și inițierea unor relații bazate pe interese comune, legate de automobile electrice, ecologie, energie regenerabilă și subiecte tehnice, legate de tranziția spre electromobilitate.
Nu poate fi neglijat impactul publicitar al unui grup atât de divers de automobile electrice adunate la baza Castelului Bran, vizitat de un număr mare de turiști în acel sfârșit de săptămână însorit și oportunitatea foto și video oferită de „tăcuta” adunare a numeroaselor mașini electrice.
A fost totul perfect ? … obiectiv vorbind întotdeauna este loc de îmbunătățire, spectrul nemulțumirilor acoperind teme atât de variate ca subiectele discutate la prima adunarea a proprietarilor de automobile electrice, până la prețul gogoșilor de la focul de tabără …
Cel mai important aspect este însă hotărârea cu care Tudor Roșca și colaboratorii apropiați, care au dus greul organizatoric, au pornit pe calea creării unei asociații, care să reprezinte cu o voce puternică interesele proprietarilor de automobile electrice din România.
Pentru echipa elmob prezentă la eveniment: Roxana, Cătălin, Timea, Mircea, Andra, Darius și Dan, întâlnirea de la Bran a generat oportunitatea de a oferi celor interesați test drive-uri cu Ionică și TM 3, adaugând încă șapte șoferi și 15 pasageri listei cu peste 200 de nume, ce au beneficiat începând din 21 septembrie 2018, de test drive-uri oferite în cadrul proiectului Electromobilitate.
Fără modestie recunoaștem ca ropotul de aplauze primit de la avizata adunare a proprietarilor de automobile electrice, la anunțul ca educarea prin test drive a atins un număr de 200 de participanți, a fost elixirul cu care ne-am hrănit și a doua zi, la Salonul auto din Brașov, unde am participat cu Ionică și TM 3 și am continuat să facem ce știm mai bine… să inițiăm pe cei interesați în tainele călătoriilor line și tăcute cu automobile electrice.
echipa elmob
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.