
Dupa cateva luni de comunicare prin media sociala si aplicatii online, am avut in sfarsit ocazia sa ne intalnim la Cheile Gradistei complexul Fundata cu comunitatea proprietarilor de automobile electrice din Romania.
Reuniunea a fost posibila prin efortul sustinut al unor mari sufletisti, care au investit mult timp, bani si mai ales pricepere, pentru a inlatura principala grija a electromobilistilor plecati de acasa … incarcarea.

O grupare de 40 de masini electrice, flamande dupa electroni, nu este usor de hranit deodata niciunde, dar in varful muntelui devine cu atat mai mult o provocare tehnica, rezolvata admirabil de organizatori spre satisfactia participantilor.

Cateva vorbe bune si pentru locatia aleasa, un mic colt de rai asezat pitoresc la 1300 m, cu vizibilitate perfecta spre trei masive muntoase: Bucegi Postavarul si Piatra Craiului, inca acoperite cu zapada.

Chiar daca in ziua adunarii din toate colturile tarii, vineri 10 mai, vremea era cetoasa si mohorata, asemanatoare cu ce „patisem” de 1 mai la Brebu, evenimentul de la Castelul Bran a fost scaldat in soare, iar apusul ne-a rasfatat cu un curcubeu dublu, perfect vizibil de pe terasa restaurantului.

Despre masinile electrice aduse cu entuziasm la intalnire se poate scrie o carte, acoperind intregul spectru existent in circulatie in Romania, cu exceptia celor de oras, micul Smart si Oxigen de la GTG Baia Mare.
Nu a lipsit castigatoarea celor doua premii prestigioase acordate de jurnalisti pentru Masina Anului in Europa si in lume, rafinatul Jaguar I-Pace. Si mult ravnitul Hyundai Kona si-a facut aparitia, importat fiind din Bulgaria.

Intreaga gama de automobile electrice comercializtae de Nissan, Renault, Hyundai, Kia si VW a fost prezenta, impreuna cu cateva modele hibrid. Din gama Tesla aflata in productie a lipsit doar Model X, in timp ce numeroase Model S, venite din toate colturile tarii, au fost prezente in diferite variante de echipare, putere si autonomie.
Cele doua Model 3 Long Range prezente la Bran, au fost si ele diferite, una fiind cu tractiune integrala, in timp ce „TM 3”, utilizat pentru test drive-uri in cadrul proiectului Electromobiltiate, este cu tractiune spate.

Deplasarea in coloana pana la Castelul Bran a fost un alt moment de mare bucurie, sirul de automobile absolut „tacute” fiind privit cu curiozitate de localnici si turisti.

Odata ajunsi la baza Castelului Bran, am realizat cu totii ca era locul cel mai potrivit pentru acest prim eveniment de anvergura nationala, atat prin locatia centrala, cat si prin ecoul pe care il au legendele legate de Bran in mai toata lumea.

Zona pitoreasca pe traseul Bran – Rucar ne-a indemnat la explorare si ne-a oferit numeroase puncte foto si video de o rara frumusete.
Atat discutiile organizate, cat si cele ad hoc au facilitat un schimb interesant de opinii, idei si uneori nemultumiri fata de starea actuala a retelei de incarcare si a legislatiei specifice, care sa promoveze mobilitatea electrica in Romania.
Probabil ca cel mai important aspect al intalnirii a fost cunoasterea reciproca si initierea unor relatii bazate pe interese comune, legate de automobile electrice, ecologie, energie regenerabila si subiecte tehnice legate de tranzitia spre electromobilitate.
Nu poate fi neglijat impactul publicitar al unui grup atat de divers de automobile electrice adunate la baza Castelului Bran, vizitat de un numar mare de turisti in acel sfarsit de saptamana insorit si oportunitatea foto si video oferita de „tacuta” adunare a numeroaselor masini electrice.
A fost totul perfect ? … obiectiv vorbind intotdeauna este loc de imbunatatire, spectrul nemultumirilor acoperind teme atat de variate ca subiectele discutate la prima adunarea a proprietarilor de automobile electrice, pana la pretul gogosilor de la focul de tabara …
Cel mai important aspect este insa hotararea cu care Tudor Rosca si colaboratorii apropiati, care au dus greul organizatoric, au pornit pe calea crearii unei asociatii, care sa reprezinte cu o voce puternica interesele proprietarilor de automobile electrice in Romania.

Pentru echipa elmob prezenta: Roxana,Catalin, Timea, Mircea, Andra, Darius si Dan, intalnirea de la Bran a generat oportunitatea de a oferi celor interesati test drive-uri cu Ionica si TM 3, adaugand inca sapte soferi si 15 pasageri listei cu peste 200 de nume, ce au beneficiat incepand din 21 septembrie 2018, de test drive-uri oferite in cadrul proiectului Electromobilitate.
Fara modestie recunoastem ca ropotul de aplauze primit de la avizata adunare a proprietarilor de automobile electrice, la anuntul ca educarea prin test drive a atins un numar de 200 de participanti, a fost elixirul cu care ne-am hranit si a doua zi, la Salonul auto din Brasov, unde am participat cu Ionica si TM 3 si am continuat sa facem ce stim mai bine … sa initiem pe cei interesati in tainele calatoriilor line si tacute cu automobile electrice.
echipa elmob

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.