Mobilitatea electrică privită de la volanul lui ZOE

Renault Zoe a fost și rămâne unul din cele mai îndrăgite automobile electrice în Europa și în țară, așa cum demonstrează statisticile de înmatriculări, unde conduce detașat și în 2020.

Având informații săptămânale despre două exemplare, achiziționate în 2020 și parcate în garajul nostru virtual, le-am solicitat opinia proprietarilor, după experiențele acumulate de câteva luni cu Zoe.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Întrebările sunt puse din perspectiva electro-scepticilor, ce se mai îndoiesc că un vehicul electric reprezintă un mijloc de transport economic, ecologic și foarte plăcut de condus, sau cum ii place lui Darius să îmi amintească din când în când: cei ce nu fac parte din bula noastră de entuziasm pentru electromobilitate.

Radu Dimofte

  1. Cât este autonomia vara? Dar iarna?

Autonomia afișata vara este 360-380 km, iarna 260-300 km;


2. Care sunt limitările utilizării mașinii voastre electrice iarna?

Eu nu le-aș numi limitări, mai degrabă inconveniente, iar acestea ar fi:

– consum mediu mai mare, deci autonomie afișată mai mică,

– încărcări mai lungi, mai multe și mai dese,

– unele poticneli la pornirea încărcării la temperaturi negative,

– roțile de iarnă, clar mai zgomotoase.

In rest, mașina electrică este la fel de utilă ca mijloc de transport ca oricare alta, doar mai silențioasa, mai economică, mai curată și mai eficientă;


3. Care sunt motivele pentru care acceptați durata lungă de încărcare și limitarea de autonomie pentru nevoile de transport personale?

Odată ce m-am obișnuit cu stilul acesta de viață (auto) electromobilistică, caut să mă adaptez tuturor situațiilor și de altfel nu prea mai concep să mă deplasez altfel;


4. După experiența cu prima mașină electrică, care va fi următoarea alegere, în condițiile prețurilor ridicate de achiziție pentru electrice?

Eu cred cu tărie că viitorul pe termen mediu și lung va aparține mașinilor și în general mobilității electrice. Cumva se va ajunge la niște variante rezonabile, ținând cont că mașinile noi totdeauna au fost și vor fi o investiție substanțială și mai degrabă păguboasă;


5. Alte probleme, neplăceri?

Trebuie sa fim de acord ca trăim niște vremuri foarte complicate, în care obiceiurile noastre de viată și mobilitate s-au schimbat brusc și dramatic. Așa că eu nu le-aș spune probleme sau neplăceri, însă deocamdată, ținând cont de numărul (încă) redus al mașinilor electrice în trafic, există cred, pe de o parte, o undă de stinghereala și neîmplinire când cei din jurul tău fac paradă de mașini mai mari, mai costisitoare, mai puternice (și mai poluante…), dar pe de altă parte este și o senzație de bine și de corectitudine față de mediu, de viață și de oameni în general.

Imagine surprinsă de Radu în timpul navetei zilnice de lângă Ploiești la București

Andra și Darius Jula

  1. Cât este autonomia vara? Dar iarna? 

Vara nu știu, noi am luat mașina în toamnă – iarnă, dar înainte să o luăm am făcut un test-drive de un weekend cu un ZE50 și încă nu era așa frig, și am estimat undeva peste 350 km vara.

Iarna între 200 și 250 (în funcție de viteză) la temperaturi situate între -2 și 4 grade. Mai jos încă n-au fost.

2. Care sunt limitările utilizării mașinii voastre electrice iarna? 

Nu văd o limitare la drumuri de până la 400 km, poate doar că trebuie să adopți o viteză mai mică pe autostradă. După limita de 400 km (ceea ce implică o încărcare de 30-50 min) clar timpul petrecut la încărcat crește (mai ales iarna) și ar putea deveni o limitare.

Vedem, poate facem și o excursie mai lunga. Chiar și așa, 250 km pe vremea asta e foarte bine.

3. Care sunt motivele pentru care acceptați durata lungă de încărcare și limitarea de autonomie pentru nevoile de transport personale? 

Aici cred că am răspuns deja de foarte multe ori. 😀 (vezi diferitele test drive-uri publicate de Darius pe arenaIT și blogul electromobilitate)

Știam la ce ne băgăm cu mult timp înainte de a lua decizia de cumpărare.

4. După experiența cu prima mașină electrică, care va fi următoarea alegere, în condițiile prețurilor ridicate de achiziție pentru electrice? 

Va fi o decizie grea de luat pentru a înlocui actualul Nissan Qashqai, pe care încă îl mai păstram pentru că vom avea nevoie de două mașini, dar si pentru drumuri lungi sau drumuri la munte.

Vedem atunci, dar clar trebuie să fie ceva cu minim 350 km autonomie în orice condiție dacă vorbim de o mașină electrică. S-ar putea în prima fază să-l schimbam pe un hibrid.

5. Alte probleme, neplăceri? 

Nimic grav, dar în continuare susțin că raportarea datelor la Zoe ZE50 nu e prea precisă, poate la anul dau o fugă la service să văd dacă au ceva update de BMS pentru mașina mea.

Dacă aveți alte întrebări pentru proprietarii celor doua Zoe, sau opinii și experiențe personale cu Zoe, diferite de cele descrise de Radu și Darius, scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau în rubrica de comentarii.

Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.