Un alt test cu mașina electrică la munte, acum cu Zoe ZE50 [+VIDEO]

Iată că suntem la al doilea test cu mașina electrică la munte în această iarnă și, cu sigurantă, nu la ultimul. Acum vedem cum a fost drumul cu Zoey (Renault Zoe ZE50) până la Râușor.

Cu un weekend în urmă, Tudor și Andreea mergeau cu Kona pe urmele lui Ionică, spre Muntele Mic, și scriau acest articol despre testul de iarnă cu acesta.

În weekendul ce tocmai s-a încheiat, mai precis în sâmbăta de 20 decembrie 2020, am plecat dis de dimineață spre Râușor, o stațiune montană din județul Hunedoara aflată la 1200 metri altitudine și la o distanță de aproximativ 180 km de Timișoara, cu scopul de a face o drumeție până undeva la peste 2000 de metri altitudine.

Timișoara – Râușor

Am încărcat de cu seara mașina până la 100%, la Kaufland folosind cupoanele lunare, și dimineața am plecat din fața blocului, cu mașina rece, spre Penny Caransebeș, locul unde aveam să încărcăm pentru prima dată.

Am decis să încarcăm la Penny, pentru că oricum aveam de făcut mici cumpărături, și nu la A&O Truck Stop de pe centura Lugojului, cum ne sugera A Better Route Planner. Ba mai mult, la Lugoj am fi ajuns cu undeva la 70% baterie, ceea ce înseamnă o viteză mică de încărcare la Zoe și deci un timp mai mare de stat la încărcat. Am riscat puțin, pentru că în Caransebeș există o singură stație rapidă, spre deosebire de Lugoj unde sunt două.

Așadar, revenind la electro-excursia noastră, planul era să trecem pe lângă Lugoj cu 70% baterie și să ajungem la Caransebeș cu măcar 55% baterie.

Totul a mers ca uns, am mers cu 100 km/h pe autostradă până la Lugoj și am trecut cu 75% baterie pe lângă Lugoj ajungând cu 59% baterie la Caransebeș după 111 km parcurși. Foarte bine!

Am ales să merg doar cu 100 km/h pe autostradă pentru că viteza mai mare, pe această porțiune mică de autostradă, nu ar fi compensat pentru timpul de încărcare.

Am pornit încărcarea la stația Renovațio e-Charge de la Penny Caransebeș și am stat acolo fix 16 minute timp în care am încărcat 13% (până la 72%) și 5.6 kWh. Cost: 9.32 lei.

Așadar, am plecat din Caransebeș cu 72% baterie și 74 km rămași de parcurs până la Râușor. Am ajuns în stațiune cu 35% baterie, deci am consumat 37%, și am plecat în hike.

Vedere de la munte

Întorși din drumeție, Zoey mai avea doar 31% baterie, cei 4% fiind „mâncați” de racirea bateriei la cele -2 grade de afară. Dar nu ne-am făcut griji, pentru că știam că avem mult de regenerat.

Așa a și fost, pentru că la Caransebeș înapoi am ajuns cu 15%, consumând de această dată doar 16% baterie. Am vrut să încarc la Casa Alex – un magazin de materiale de construcții, unde există o stație gratuită de 2 x 22 kW, însă încărcarea n-a pornit și am mers tot la Penny.

Am pornit încărcarea și am fost bucuros să văd că încarcă cu aproape 45 kW. Am stat fix 30 de minute acolo timp în care am consumat 17.9 kWh pentru care am plătit 30 lei.

În final, am plecat spre Timișoara cu 55% baterie și am ajuns cu 15%, consumând 40%, adică exact cât am consumat și dimineața, la dus.

Am încheiat ziua foarte obosiți după o tură destul de grea prin pădure, dar bucuroși de reușită și de cum s-a comportat mașinuța la munte.

În total, am făcut 372 km cu un consum mediu de 15.9 kWh/100.

Întreaga călătorie ne-a costat doar 39 lei, cost care ar fi fost aproape triplu cu cealaltă mașină.

Temperatura exterioară a fost între -2 și 4 grade, cea interioară setată pe 22 grade și auto și am folosit încălzirea în scaune și cea în volan destul de mult.

Abia așteptăm să mai facem astfel de excursii și, cine știe, poate unele chiar și mai lungi.

Mai jos aveți și un video de pe canalul meu de YouTube în care „documentat” vizual toată ziua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.