ZOE, Peugeot 208 și Corsa – bilanț de ianuarie pentru sub-compacte

Categoria sub-compactelor este îndrăgită de public, așa cum a dovedit vedeta europeană ZOE ani la rând, dar oferta de modele este foarte limitată și nu s-a dezvoltat începând din 2020, de când grupul PSA a lansat gama Peugeot 208, Opel Corsa și echivalentul Vauxhall din Marea Britanie.

Din Top 15 european lipsește Opel Corsa, dar motivul real pare să fie livrarea limitată pe alte piețe decât Germania, nu lipsa de interes a publicului. In aceeași idee, ce subliniază dezechilibrul actual între cererea foarte mare și oferta limitată, pentru multă lume poate fi surprinzător că în clasamentul european din 2022, Dacia Spring a depășit atât Peugeot 208 cât și ZOE, desi face parte dintr-o categorie și mai mică de electromobile.

In ajutor vine piața second hand, unde încep să apară automobile cumpărate în 2020, cu puțini km la bord și garanție încă cinci-șase ani pentru acumulatori. Majoritatea producătorilor acordă o garanție de opt ani pentru piesa cea mai costisitoare a oricărui automobil electric, dacă se ajunge vreodată la înlocuire.

Un exemplu ar fi masina colegului nostru Dan (București) pe care am monitorizat-o în perioada 23 noiembrie 2020 până în 9 mai 2022 pe durata colaborării la proiectul nostru. Pentru aceste 77 săptămâni puteți urmări evoluția fără probleme a mașinii în București dar și în excursii din țară și străinătate în cronicile săptămânale.

Revenind la tema sau teama de acumulatori, este dificil de prognozat cât vor costa spre finalul decadei 2020-2030, evoluția fiind marcată de tendințe contrare. Pe o parte creșterea volumului de producție a dus la scăderi semnificative de preț. Pe altă parte, creșterea cererii a dus la majorarea prețului pentru materii prime, ceea ce a rezultat în prima creștere a prețului acumulatorilor cu 7% în 2022, după 11 ani de scăderi continue.

Echipa sub-compactelor din cadrul proiectului Electromobilitate

Pentru luna ianuarie am primit informații de la trei veterani ai proiectului:

  • Laura (Timișoara)- Peugeot 208
  • Radu (Crivina, PH) – Renault ZOE
  • Márton (Târgu Mureș) – Renault ZOE

și doi colegi ce ni s-a alăturat în 2022

  • Claudiu (Alba Iulia) – Opel Corsa
  • Bogdan (București) – Peugeot 208

Pe baza informațiilor transmise de proprietari, rezultă un domeniu foarte larg de consum realizat în luna ianuarie, în care cele două ZOE confirmă că sunt mai eficiente decât competitorii franco-germani.

O privire la parcursul colegilor noștri, indică utilizări foarte diferite. În timp ce Laura și Bogdan se deplasează în jungla urbană cu medii orare de aproximativ 20 km/h, sau chiar mai puțin la București, Claudiu zburdă aproape 3000 km în zona Alba Iulia și munții Apuseni cu o medie de 46 km/h.

Dar mai bine să dăm cuvântul proprietarilor, începând cu echipa Renault:

Radu – Renault ZOE, Crivina, Prahova

In ianuarie, TRONITY arată că am,
– Parcurs (km/călătorii): 1411/88
– Încărcat (kWh/sesiuni): 233/8
– Utilizat (kWh): 174.2
– Consumat în medie(kWh/100 km): 12.3

Din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare, luând în considerare și aportul panourilor foto-voltaice, sunt ZERO!

Așa cum am mai spus, pentru moment fac mult mai puțini km, drumuri mai scurte și cu viteza mică, iar vremea a fost de toamnă târzie și început de iarnă în Prahova.

Folosesc frecvent pre-climatizarea la prima pornire dimineața, iar asta ajuta cumva și bateria să fie pregătită de lucru.

Singura diferența vizibilă față de sezonul cald este doar autonomia afișată, ce depășește foarte rar 300 km, deși consumul mediu per perioadă pare ok.

In rest, nimic semnificativ de raportat despre mașină, care pare că mergea-n prima zi.

Márton – ZOE, Târgu Mureș

După ce ne-a delectat cu un test de iarnă care a împins acumulatorul la ZERO, Marton ne-a trimis infomații amănunțite despre fiecare săptămână din ianuarie.

Ca de multe alte ori, Márton subliniază diferența între afișarea la bord și consumul de energie măsurat cu ajutorul contorului dedicat. Cuprinse generic în noțiunea de „pierderi la încărcare”, în luna ianuarie acestea s-au ridicat pentru ZOE la 18.7% (Media ponderată a valorilor din tabel este 15.6 kWh/100km pentru 1206 km).

Ianuarie consumul este 18.53 kWh/100km după contor și 1187 km parcurși.

Márton

Echipa Stellantis

După cum se vede din valorile de anul trecut comunicate de Laura, creșterea consumului pentru 208 și Corsa în sezonul rece nu este ceva ieșit din comun.

Bogdan – Peugeot 208, București

Săptămâna 23-29 ianuarie:

  • Distanța totală: 152 km
  • Consum mediu: 20,7 kWh/100km
  • Viteza medie: 22km/h

Și pentru toată luna ianuarie:

  • Distanța totală: 331 km
  • Consum mediu: 19,2 kWh/100km
  • Viteza medie: 21 km/h

Claudiu – Opel Corsa (AB)

23-29.01.2023:

  • Distanța: 847 km
  • Consum: 23,1 kWh/100 km
  • Viteza medie: 46 km/h

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.