Modele din Grupa Mare în clasamentele europene de înmatriculări

Pentru a înțelege mai bine atracția spre categoria SUV-urilor, cele mai mari modele participante la proiectul Electromobilitate, începem cu o privire la clasamentele înmatriculărilor europene din luna iulie și prima jumătate a anului.

Înmatriculări IULIE

Norvegia (sursa: elbilstatistikk)

NOUĂ din primele zece clasate luna trecută sunt SUV-uri, singura excepție fiind veteranul Leaf. Statisticile norvegiene reprezintă prognoze pentru direcția în care se va orienta piața electricelor în cea de a doua jumătate a anului, de îndată ce noile modele vor atinge un volum de producție care să permită livrări pe toate piețele europene.

Olanda (sursa: eu-evs.com)

Clienții din Țările de Jos dovedesc același apetit pentru SUV-uri, unde Kia Niro conduce înmatriculările la fel ca în Spania.

Spania (sursa: eu-evs.com)

Analizând informațiile primite de la Teo și Tibi, nu este de mirare că Niro a ajuns în fruntea preferințelor, oferind o combinație bună de spațiu și eficiență, fără probleme tehnice sau de soft semnalate de proprietari.

Europa – prima jumătate a anului (sursa: Clean Technica)

In clasamentul înmatriculărilor europene, moda SUV-urilor este mascată de dominația fenomenului Model 3. Aflat în al patrulea an de la lansarea în producție, Model 3 continuă să fie în vârful preferințelor europene. Pe plan global succesul începe să fie egalat de Model Y, care este greu de clasificat ca SUV, dar oferă o poziție mai înaltă la volan și spațiul interior echivalent cu cel al SUV-urilor consacrate.

Din cauza întârzierilor administrative a lansării producției la Giga Berlin, primele Model Y vor fi importate din China, la fel cum Model 3 este livrat în prezent din California și Shanghai. În aceste condiții este imposibil să nu ne întrebăm: pe ce poziție vom găsi Model Y la finalul anului?

O analiză mai atentă a înmatriculărilor europene, arată că Tesla a importat și livrat clientilor în luna iunie MAI MULTE exemplare decât concurenții în toate cele șase luni, cu două excepții: Zoe și ID.3.

Prietenul nostru Niro, a urcat pe poziția a șasea în Europa, depășind Peugeot 208, care rămâne preferatul familiei de modele Stellantis.

Peugeot 2008 – în direct cu proprietarii

Silviu – București

Am parcurs 653 km cu 17,7 kWh/100 km. Am avut un drum București-Brașov-Târgoviște-București care a avut, practic, nevoie de o singură încărcare de 30 min la EnelX Predeal, totul a mers perfect :D.

Ovidiu – București

Săptămâna trecuta am parcurs 899 km cu o viteză medie 32 km/h și consum 15,2 kWh/100 km. Din aceștia 336 km au fost într-o mică escapadă de o zi (sâmbătă) pe Valea Prahovei, cu o singură încărcare de 38 min la stația Enel X din benzinăria OMV Predeal.

Traseul a fost: Popești-Leordeni – DN1 – Predeal – Ploiești – Autostrada A3 – Popești-Leordeni cu 4 persoane + bebe. Întrucât încărcasem la Predeal de la 35% pana la 92%, mi-am permis sa merg pe A3 cu 130 km/h, iar în rest am mers regulamentar, rezultând un consum mediu 15,7 kWh/100 km cu o viteză medie de 49 km/h.


Legat de garanție, săptămâna viitoare, pe 3 august, sunt programat pentru următoarele operațiuni:

  • revizia a 2-a de 25.000km, ce constă în înlocuirea filtrului de aer habitaclu, verificare PH antigel și verificări sistematice;
  • înlocuire planetară stânga;
  • înlocuire emblema/logo spate;
  • deschidere dosar garanție pentru punctele albe prezente pe bord și habitaclu.

Legat de autonomia mașinii, am observat ca nu-mi mai afișează 310+ km, după ce s-a încărcat complet, ci maxim 298 km la ultimele 3-4 încărcări, ceea ce m-a pus pe gânduri. Am verificat cu aplicația PPC (power cruise control) capacitatea netă raportată la 100% SOC și era de 42,8 kWh iar acum trei săptămâni arăta 45 kWh. Unde au dispărut 2,2 kWh?

Ori s-a degradat bateria excesiv, ori există un algoritm în spate care ajustează capacitatea în funcție de anumiți factori pe care eu nu l-am descifrat încă. Mai sus informațiile comparative pentru trei zile diferite din programul PPC.

VW ID.4

Noul model al grupului VW se vinde bine în Europa, dar cu mult sub așteptări în China, unde se asamblează în două fabrici, de către partenerii VW, firmele de stat SAIC și FAW. La fel ca ID.3, deocamdată pare să fie o vedetă locală europeană, propulsată prin aderența cumpărătorilor la produse ce poartă marca VW.

Având informațiile furnizate de Laurențiu, care indică o bună eficiență chiar și pe drumuri alpine, dar și câteva probleme de soft, comune platformei MEB, semnalate și de propiretarii ID.3-urilor din echipa noastră, va fi foarte interesant de urmărit duelul direct ID.4 – Model Y, după ce livrările Tesla vor începe de la Giga Berlin și vor purta prestigioasa stampilă Made in Germany.

Mitsubishi Outlander PHEV

Din Sibiu, Octavian ne informează că după o săptămână pur electrică, a urmat una în care: „am parcurs 678 km (90% în afara orașului) și am consumat 30 KWH. Am alimentat cu 35 l benzină la un cost de 209,77 RON.

Tesla Model 3

Despre călătoria lui Tudor de la Arad la Mamaia ați aflat la începutul săptămânii, iar despre un test drive prelungit cu TM 3, oferit unui prieten timișorean aflat în vizită în Motor City, veți afla detalii săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.